Atelier de investigație și documentare mixed-media în cadrul Focus Atelier

ALEX BODEA la Cluj

Înscrierile la atelierul artistei grafice Alex Bodea au început. Până în 10 martie, cei interesați de formele de artă mixed-media și de intersecția acestora cu munca de documentare pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro. Atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban” se va desfășura între 18 și 25 martie 2018 (11.00-16.00)  la Casa Tranzit în cadrul platformei Focus telier, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită, iar limba de desfășurare a atelierului este româna.

Îmi doresc ca în perioada acestei rezidențe să reușeșc să apropii oamenilor conceptul de fact finding și să încurajez exprolarerea aprofundată prin experiențele personale, metode, abordări și medii alese de participant. Vor avea oportunitatea de a învăța cum să-și depășească limitele pentru a observa detalii, acolo unde alții văd doar rutină, cum să abordeze și să negocieze accesarea unui subiect, de asemenea, cum pot fi transformate observațiile în reacție personală. În schimb, voi avea ocazia să învăț de la participanți noi metode de investigație, în funcție de mediul ales și interesele personale. Procesul de bază al rezidentei  fact finding se potrive;te unui mediu de tip tink thank (colaborativ), deoarece necesita un flux constant de informatii,  abordări transdiciplinare, interogări,readaptări și feedback.”, a declarat invitata Focus Atelier, Alex Bodea.

În cadrul întâlnirilor, participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu ideea de bază a fact finding și să acumuleze exercițiu practic de cercetare pe teren, comunicare și feedback. Programul include sesiuni zilnice de observare și documentare a realităților urbane și a felului în care funcționează culisele diferitor instituții (munca din spate); o perioadă alocată editării în studio; discuții teoretice și feedback. În incheierea atelierului va avea loc o prezentare publică a muncii realizate. Participanții pot folosi orice mediu cu care doresc să experimenteze – fotografie, video, înregistrări audio, grafică ș.a.

Alex Bodea activează la intersecția dintre artă vizuală și jurnalism. Pornind de la dorința de a observa  și de a înregistra, se bazează pe un limbaj intuitiv și esențializat format din text și desen. Ea documntează aspecte ale mundanului urban. În Berlin, Alex Bodea curatoriază ‘The fact finder’ (http://www.fact-finder.de), proiect în care spațiul este dedicat relatării experientelor imediate.

Atelierul „Fact Finding: Procese investigative în spațiul urban” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul www.focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com

Ediția a IIIa Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.