Atelier de scriere critică în cadrul Focus Atelier #4

Paradigme în Arta Documentară – LAURA SANDU & SIMONA CIOTLĂUȘ la Cluj

Înscrierile la atelierul Laurei Sandu și Simonei Ciotlăuș au început. Până pe data de 14 mai,  cei interesați de procesul scrierii unui articol pot completa formularul de înscriere pe site-ul focusatelier.ro. Atelierul „Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media” se va desfășura între 20 mai și 6 iunie 2018 la Casa Tranzit în cadrul platformei Focus Atelier, organizată de Asociația Reciproca. Participarea este gratuită.

„De mai bine de zece ani, tema inegalităților economice este tot mai des abordată în spațiul nostru discursiv local, cultural și informațional, artistic și mediatic.Ne propunem ca pe parcursul celor zece întâlniri ale atelierului nostru să discutăm despre reprezentările contemporane ale sărăciei în artă și în presă, ca părți constitutive ale acelorași discursuri dominante despre inegalitate, manifestată specific în arii ale vieții sociale precum locuirea, educația, accesul la sănătate, migrația muncii și altele.”, au declarat invitatele Focus Atelier, Laura Sandu și Simona Ciotlăuș.

În cadrul celor 10 întâlniri, participanții se vor familiariza cu metoda analizei de discurs, examinând articole, reportaje, fotografii, filme documentare sau spectacole recente care se concentrează pe tematica sărăciei. Pornind de la acestea, participanții vor avea ocazia de a-și prezenta perspectivele critice prin exerciții de scriere de articole. Materialele rezultate au posibilitatea de a fi publicate pe site-ul Gazetei de Artă Politică – artapolitica.ro. Atelierul se adresează artiștilor interesați de artă angajată, activiștilor, studenților la arte, jurnalism, sociologie și, în general, tuturor celor care simt o pornire critică față de felurile în care sunt redate, în presă și în artă, sărăcia, precaritatea și persoanele și comunitățile afectate de aceste fenomene.

Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.

Atelierul „Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing.

Focusul pe fiecare invitat se va face aducând un exemplu din munca lui anterioară. În acest scop, în 2018 vom găzdui expoziții, spectacole de teatru, lansare de publicații și proiecții de film documentar. Pe lângă focusul pe munca lor, invitații vor fi responsabili să creeze un produs artistic nou alături de un grup de participanți. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori.

Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email asociatia.reciproca@gmail.com

Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și de Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.