Concert comemorativ dedicat profesoarei Gerda Türk

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vă invită luni, 4 iunie, orele 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la concertul comemorativ dedicat celei care fost Gerda Türk, remarcabilă pianistă și eminentă profesoară la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.

Deși cunoscute, câteva date biografice se impun a fi menționate.

Gerda Türk (n. Herbert) s-a născut în 1944 la Cisnădie, judeţul Sibiu. La şcoala elementară din localitatea natală l-a avut ca profesor de muzică pe Erich Bergel senior (tatăl cunoscutului şi regretatului dirijor Erich Bergel junior), a cărui îndrumare avea să-i marcheze cariera. La Sibiu a beneficiat de ore de pian cu renumita profesoară Maria Klein-Hintz, iar din clasa a opta a devenit elevă a Liceului de Muzică din Cluj, la clasa de pian a profesoarei Grete Terplan.

La Conservatorul (azi Academia) de Muzică „Gh. Dima” a studiat pianul cu prof. Nina Panieva-Sebesi şi ulterior cu prof. Harald Enghiurliu.

După absolvirea studiilor, în 1967, a fost angajată la Liceul de Muzică clujean, unde a predat cu dăruire timp de 40 de ani, până în 2007. La fiecare Concurs Mozart, elevii profesoarei se numărau printre premianţi. Dintre cei peste 100 de elevi pe care i-a avut de-a lungul anilor, mulţi au devenit pianişti şi profesori eminenţi, răspândiţi în toată lumea, unii dintre ei fiind azi cadre didactice ale AMGD.

Ca interpretă, Gerda Türk a avut o activitate susţinută, atât ca solistă, cât şi ca membră în formaţii camerale. Evenimente deosebite au fost atât recitalurile cu Variaţiunile Goldberg de Bach, susţinute în anii 1980 la Cluj şi în alte oraşe din ţară, cât şi seria de recitaluri cu integrala sonatelor pentru pian de Mozart, prezentate de-a lungul timpului, precum și cu ocazia bicentenarului Mozart, în 1991.

În concertul comemorativ din 4 iunie, vor cânta foştii ei discipoli: Raluca Rad, Mira Gavriș, Nicoleta Ion, Horea Haplea, Aurelia Vișovan, alături de invitaţii Răsvan Dumitru (vioară) şi Tiberius Simu (tenor). Programul va cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Schubert, R. Schumann, Cl. Debussy, S. Prokofiev, H. P. Türk şi Cora Miron.

Intrarea este liberă, iar la sfârşitul recitalului li se va oferi participanților o broşură despre viaţa şi activitatea profesoarei comemorate.