DETAȘAT– o nouă premieră la Reactor

1 noiembrie 2017, ora 19:00

Reactor de creație și experiment

Luna noiembrie începe la Reactor cu o nouă premieră – ultima de anul acesta, spectacol creat în urma Drama 5 – rezidențe de creație, parte din programul Rezidențele Reactor. Timp de o lună, șase autori talentați au participat în cadrul proiectului organizat de Reactor de creație și experiment la întâlniri cu mentorul Alina Nelega, la discuții și lecturi. Rezultatul: șase piese de teatru nou-nouțe, diverse ca teme și abordare, dar care vorbesc fiecare despre problematici actuale, ce reprezintă un punct de interes esențial pentru autorii lor. Acum a sosit momentul ca acestea să ajungă la publicul larg: cinci dintre ele au făcut-o deja, prin spectacole-lectură săptămânale la Cărturești Cluj, iar a șasea va avea premiera în 1 noiembrie la Reactor.

Spectacolul Detașat, scris de Alexandra Voivozeanu și regizat de Cristian Ban, este un colaj care include povești ficționalizate ale românilor care lucrează în Germania, în construcții și industria cărnii, explicații despre sistemul de migrație prin detașare, precum și inserții personale. Textul se concentrează pe povestea unei femei care lucrează într-un abator din Germania și include atât istoria plecării ei în străinătate, cu ce speră și ce găsește în realitate, cât și perspectiva celorlalți (actori economici), care profită material de pe urma migrației ei.

Premiera va fi urmată de un turneu la Teatrul Național Târgu Mureș (Sala Studio) în 7 noiembrie, la Teatrul German de Stat din Timișoara în 10 noiembrie, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova în 12 noiembrie și la Centrul de Teatru Educațional Replika din București în 14 noiembrie.

DETAȘAT

De Alexandra Voivozeanu

Regia și scenografia: Cristian Ban

Cu: Alexandra Caras, Cătălin Filip, Lucia Mărneanu

Grafică: Radu Bogdan

Producător: Reactor de creație și experiment

Am fost admisă în proiectul Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică, cu un proiect care vizează migrația pentru muncă în străinătate. La baza textului, stau interviuri cu români care lucrează sau au lucrat ca muncitori detașați în Germania, în construcții și industria cărnii, pe care le-am realizat pe parcursul cercetării mele doctorale. Ideea textului a apărut pentru că mi-am dorit ca rezultatele cercetării să fie puse într-o formă mai accesibilă unui public mai larg. Textul cu care am aplicat consta dintr-o serie de monoloage. Pe parcursul rezidenței, el a fost ficționalizat și extins cu ajutorul feedbackului dramaturgului Alina Nelega, a echipei Reactor de Creației și experiment și a celorlalți dramaturgi care au luat parte la rezidență.” Alexandra Voivozeanu

Am ales textul Alexandrei pentru că oferă o perspectivă foarte percutantă asupra ideii (încă vagi) de muncitor detașat. Este un text special pentru că reușește să îmbine o realitate brută despre care mulți dintre noi nu știm mai nimic cu un univers poetic care face ca aceste povești să ajungă mai ușor și natural la oameni. Treaba noastră în primul rând a fost să îi dăm o formă cât mai coerentă și apropiată de universul fiecărui artist implicat în acest proiect. Și mai este un text special și pentru că reprezintă debutul unui dramaturg.” Cristian Ban

_______________________________________________________________

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Duminică, 8 octombrie, ora 20.00 – premieră

PLANETA MANIPULARE s01

Spectacol de teatru

Dramaturgia: Lorena Copil

Regia: Delia Gavlițchi

Scenografia: Oana Cernea

Sculptura: Florin Marin

Video: Andra Salaoru

Distribuția: Andreea Ajtai, Csepei Zsolt și Robert Gutunoiu

Vineri, 13 octombrie, ora 20.00

PARADOX

Spectacol de teatru
regie: Andrea Mărculescu

Distribuţie: Codruța Bonta, Cristi Giurgiu,  Irina Sabău-Bălan,  Mădălina Gabor,  Tantau Timeea, Andrei Tat

Trupa „Genesis”, Cluj

Spectacolul prezintă 4 personaje care caută să își ascundă nefericirea și frustrarea, fiecare dintre ele susținând cu tărie că „sunt fericite”. Paradoxul este că fiecare își caută consolarea la cineva care la rândul său își caută consolarea la altcineva. Spectacolul îmbină poveștile personajelor într-o cheie comică, cu note de ironie și umor negru, punând sub semn de întrebare realitatea aparențelor. Sau aparența realităților?

Duminică, 15 octombrie, ora 20.00

RESPIRAŢII

Spectacol de teatru

Text: Duncan Mcmillan

Un spectacol de: Radu-Alexandru Nica

Distribuţia: Raisa Ané, Andi Gherghe

Traducere: Mircea Sorin Rusu

Teatrul „Ariel”, Târgu Mureș

În aceste timpuri pline de anxietate, terorism, drastice schimbări de vreme și instabilitate politică, un tânăr cuplu decide să aibă un copil, dar timpul este împotriva lor. Dacă își iau prea mult timp să se gândească, nu-l vor face niciodată, dar dacă se grăbesc ar putea să fie un dezastru. „Respiraţii” este un spectacol despre un cuplu şi lupta pe care o duce încercând să răspundă întrebărilor despre viaţa de familie, speranţă, trădare.

Miercuri, 18 octombrie, ora 20.00

DISPARIŢIA

de Alexa Băcanu

Spectacol de teatru

Regia: Leta Popescu

Cu: Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Endre Racz/Csepei Zsolt, Timea Udvari

o producție Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Asociația Reciproca și Asociația Váróterem Projekt

Pornind de la dispariția unui elev, spectacolul urmărește relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți care ocupă locuri diferite în structura socială a liceului. Alunecând din prezent într-o lume distopică a viitorului, ei își transformă slăbiciunile în superputeri pe care le folosesc în lupta cu forțele Autorității.

Vineri, 20 octombrie, ora 20.00

NU CRED CĂ O SĂ ÎMI TREACĂ VREODATĂ

Spectacol de teatru

regie şi concept: Petro Ionescu și Raul Coldea

cu: Raul Coldea, Oana Mardare, Doru Taloș
Trei petreceri organizate de trei adolescenți încep în același timp și ajung să se suprapună, iar scena devine un spațiu al confesiunilor. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună un spectacol despre fragilitatea fiecăruia la vârsta adolescenței.

Duminică, 22 octombrie, ora 20.00

AMINTIRI DIN EPOCA DE ŞCOALĂ

Spectacol de teatru

Text: Mihaela Michailov

Regie: Radu Apostol

Distribuție: Katia Pascariu, Alexandru Potocean

Scenografie: Maria Mandea

Coregrafie: Paul Dunca

Muzica: Jak Neumann

o co-producție  Asociația A.D.O. (Artă pentru drepturile omului) și Teatrul de Comedie

„Amintiri din epoca de școală” este un spectacol profund subiectiv și, în același timp, reflexiv și critic la adresa sistemului de educație din România. Spectacolul pornește de la experiențele din timpul școlii ale creatorilor.

Intrarea la spectacolele din cadrul #TEENDAYS  este liberă, în baza rezervării.

Programul #TEENDAYS face parte din platforma de teatru pentru adolescenți TEEN SPIRIT a spațiului Reactor de creație și expriment și este organizat în cadrul proiectului „Teen Spirit #3”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor