Începe stagiunea #TEENDAYS cu o nouă premieră Teen Spirit, marca #reactor

În luna octombrie,  Reactor de creaţie şi experiment îşi îndreaptă atenţia către publicul său adolescent! În 8 octombrie are loc o nouă premieră Teen Spirit, Planeta Manipulare S01, în regia Deliei Gavliţchi, şi tot atunci începe stagiunea #TEENDAYS,  în care se vor regăsi atât producţii proprii ce se adresează adolescenţilor, cât şi spectacole invitate.

Duminică, 8 octombrie, de la ora 20:00 are loc la Reactor de creaţie şi experiment premiera spectacolului Planeta Manipulare S01.

Te trezești. Îți deschizi contul de Facebook. Verifici mesajele (ne)primite. Dai Scroll Down înainte să te ridici din pat. Like. Share. Invite. În sufragerie, televziorul merge întruna pe Antena 3. Sau TVR1. Sau Realitatea. La chioșcurile de ziar nu se mai vinde Adevărul. Cineva, undeva, vinde două tigăi la preț de… două tigăi și un cuțit. Spui „Hai că mă grăbesc, n-am timp”, ești indiferent. Spui „Ești frumoasă”, obții un sărut. Spui „Mulțumesc. Te rog. Îmi pare rău”, ești slab, ești vulnerabil, ești de pe altă planetă.

Cam așa arată lumea pe Planeta Manipulare S01, noua producție Reactor de creație și experiment regizată de către Delia Gavlițchi în cadrul platformei Teen Spirit – platforma dedicată adolescenților și problemelor cu care aceștia se întâlnesc în viața lor de zi cu zi. Spectacolul este construit în jurul diferitelor forme de manipulare și portretizează situații simple, ca o succesiune de episoade desprinse din cotidian (o întâlnire, un dialog cu mama, o discuție purtată online), în care granița dintre manipulator și manipulat devine din ce în ce mai neclară.

Structura și, implicit, direcția spectacolului, au la bază o serie de discuții purtate cu adolescenți pe parcursul a trei săptămâni, privind manipularea și chipurile pe care aceasta le poate lua în relațiile interumane obișnuite, de tip părinte-copil, elev-profesor sau iubit-iubită. Cum ne influențăm unii pe alții prin cuvintele și faptele noastre? Cât de conștienți suntem de impactul pe care îl avem asupra celuilalt? Cum folosim aceste lucruri în favoarea noastră? Acestea au fost câteva dintre întrebările pentru care s-au căutat răspunsuri, situații și imagini care au dus, treptat, la clădirea Planetei Manipulare – sezonul 1.

Așadar, dacă vrei să afli cum se schimbă raportul manipulator-manipulat într-o relație și ce se întâmplă cu un individ când acesta devine un simplu obiect, sau dacă vrei, pur și simplu, să pornești într-o călătorie prin spațiu, ești așteptat pe Planeta Manipulare S01.

 PROGRAMUL DETALIAT AL STAGIUNII #TEENDAYS

 Sâmbătă, 7 octombre, ora 20.00 – avanpremieră

PLANETA MANIPULARE s01

Spectacol de teatru

 Dramaturgia: Lorena Copil

Regia: Delia Gavlițchi

Scenografia: Oana Cernea

Sculptura: Florin Marin

Video: Andra Salaoru

Distribuția: Andreea Ajtai, Csepei Zsolt și Robert Gutunoiu

Duminică, 8 octombrie, ora 20.00 – premieră

PLANETA MANIPULARE s01

Spectacol de teatru

 Dramaturgia: Lorena Copil

Regia: Delia Gavlițchi

Scenografia: Oana Cernea

Sculptura: Florin Marin

Video: Andra Salaoru

Distribuția: Andreea Ajtai, Csepei Zsolt și Robert Gutunoiu

 Vineri, 13 octombrie, ora 20.00

PARADOX

Spectacol de teatru

regie: Andrea Mărculescu

Distribuţie: Codruța Bonta, Cristi Giurgiu,  Irina Sabău-Bălan,  Mădălina Gabor,  Tantau Timeea, Andrei Tat

Trupa „Genesis”, Cluj

 Spectacolul prezintă 4 personaje care caută să își ascundă nefericirea și frustrarea, fiecare dintre ele susținând cu tărie că „sunt fericite”. Paradoxul este că fiecare își caută consolarea la cineva care la rândul său își caută consolarea la altcineva. Spectacolul îmbină poveștile personajelor într-o cheie comică, cu note de ironie și umor negru, punând sub semn de întrebare realitatea aparențelor. Sau aparența realităților?

 Duminică, 15 octombrie, ora 20.00

RESPIRAŢII

Spectacol de teatru

Text: Duncan Mcmillan

Un spectacol de: Radu-Alexandru Nica

Distribuţia: Raisa Ané, Andi Gherghe

Traducere: Mircea Sorin Rusu

Teatrul „Ariel”, Târgu Mureș

 În aceste timpuri pline de anxietate, terorism, drastice schimbări de vreme și instabilitate politică, un tânăr cuplu decide să aibă un copil, dar timpul este împotriva lor. Dacă își iau prea mult timp să se gândească, nu-l vor face niciodată, dar dacă se grăbesc ar putea să fie un dezastru. „Respiraţii” este un spectacol despre un cuplu şi lupta pe care o duce încercând să răspundă întrebărilor despre viaţa de familie, speranţă, trădare.

Miercuri, 18 octombrie, ora 20.00

DISPARIŢIA

de Alexa Băcanu

Spectacol de teatru

 Regia: Leta Popescu

Cu: Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Endre Racz/Csepei Zsolt, Timea Udvari

O producție Reactor de creație și experiment, în parteneriat cu Asociația Reciproca și Asociația Váróterem Projekt

 Pornind de la dispariția unui elev, spectacolul urmărește relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți care ocupă locuri diferite în structura socială a liceului. Alunecând din prezent într-o lume distopică a viitorului, ei își transformă slăbiciunile în superputeri pe care le folosesc în lupta cu forțele Autorității.

Vineri, 20 octombrie, ora 20.00

NU CRED CĂ O SĂ ÎMI TREACĂ VREODATĂ

Spectacol de teatru

regie şi concept: Petro Ionescu și Raul Coldea

cu: Raul Coldea, Oana Mardare, Doru Taloș

Trei petreceri organizate de trei adolescenți încep în același timp și ajung să se suprapună, iar scena devine un spațiu al confesiunilor. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună un spectacol despre fragilitatea fiecăruia la vârsta adolescenței.

Duminică, 22 octombrie, ora 20.00

AMINTIRI DIN EPOCA DE ŞCOALĂ

Spectacol de teatru

 Text: Mihaela Michailov

Regie: Radu Apostol

Distribuție: Katia Pascariu, Alexandru Potocean

Scenografie: Maria Mandea

Coregrafie: Paul Dunca

Muzica: Jak Neumann

O co-producție  Asociația A.D.O. (Artă pentru drepturile omului) și Teatrul de Comedie

„Amintiri din epoca de școală” este un spectacol profund subiectiv și, în același timp, reflexiv și critic la adresa sistemului de educație din România. Spectacolul pornește de la experiențele din timpul școlii ale creatorilor.

Intrarea la spectacolele din cadrul #TEENDAYS  este liberă, în baza rezervării.

Programul #TEENDAYS face parte din platforma de teatru pentru adolescenți TEEN SPIRIT a spațiului Reactor de creație și expriment și este organizat în cadrul proiectului „Teen Spirit #3”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor