Să vorbim despre referendum, în stil Create.Act.Enjoy!

Cluj-Napoca, 10 aprilie 2018. Ce înseamnă „familie” pentru fiecare dintre noi? Cuvintele cu care descriem familia ar putea să fie „iubire”, „încurajare”, „căldură”, „sprijin”, „siguranță”, „acceptare”, însă în ultimii ani s-a vorbit despre familie în termenii unui referendum destinat să creeze o definiție precisă – din punctul unora de vedere, exclusivistă – din punctul altora de vedere.

În mai 2016, județele țării au fost aduse în cutii de carton pe scările Casei Poporului. În cutii se aflau 3 milioane de semnături strânse pentru a susține un referendum care să înlocuiască, în definiția familiei din Constituție, cuvântul „soți” cu sintagma „bărbat și femeie”. Discuția despre ce este sau ce simțim că reprezintă „familia” e una la care Create.Act.Enjoy vă invită să vă gândiți în această primăvară, mai cu seamă că s-a vehiculat luna mai pentru realizarea acestui referendum de redefinire a familiei.

Dincolo de schimbarea Constituției din dorința de a opri cuplurile homosexuale să-și întemeieze (pe foaie, cel puțin) o familie, merită să medităm la faptul că realitățile vieții de la noi din țară (și din lume) par să redefinească familia într-un mod mult mai organic și mai dinamic. În fiecare lună din ultimii zeci de ani au emigrat din țară valuri de cetățeni români, iar în urma lor au rămas adesea bunici, mătuși sau unchi cu nepoți. Cei rămași nu mai pot considera că formează o familie?

Spectacolul „3milioane”, care va avea premiera vineri, 13 aprilie, la Urania Palace, investighează o parte dintre discursurile celor care susțin acest referendum, precum și modurile în care s-au strâns semnăturile. După premiera de la Cluj-Napoca, „3milioane” va călători prin țară pentru a iniția dezbateri și în București, Timișoara, Târgu-Mureș și Satu-Mare.Documentat cu ajutorul jurnalistei Diana Meseșan și închegat ca text dramaturgic de Alexandra Felseghi, „3milioane” reprezintă viziunea regizorală a Adinei Lazăr. Producție Create.Act.Enjoy, „3milioane” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Urania Palace, Teatru de Nord Satu Mare, Teatru 3G Színház, Teatru 74, MACAZ – Bar Teatru Coop., Misc., Pride România.

Parteneri media: Tvr Cluj, Decât o Revistă, Radio Cluj, cluj.com, clujuldebuzunar.ro, cluju.ro, dispersie.ro, ilikecluj.ro

Pentru toate spectacolele Create.Act.Enjoy din luna aprilie, biletele pot fi cumpărate online, de pe platforma biletmaster.ro (https://bit.ly/2uTM9UC) sau de la punctele de vânzare din oraș: Agenția Teatrală, Piața Ștefan cel Mare nr. 14 sau Agenția WENS Travel, Bulevardul Eroilor nr. 10. Un număr limitat de bilete va fi disponibil și la fața locului, înainte de fiecare spectacol.

 3milioane | premieră

Vineri, 13 aprilie, ora 19:00, Urania Palace

Regie: Adina Lazăr

Dramaturgie: Alexandra Felseghi

Scenografie: Silviu Medeșan

Cu: Diana Buluga, Emanuel Cifor, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Lucian Rus

Grafică: Paul Mureșan

Documentare: Diana Meseșan

Eveniment: https://www.facebook.com/events/1308046216006749/

BILETE:  https://bit.ly/2ueqwxX

*Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Producător: Create.Act.Enjoy

Eat Me

Duminică, 15 aprilie, ora 19:00, Urania Palace

Regie: Adina Lazăr

Dramaturgie: Alexandra Felseghi

Cu: Irina-Maria Barbir, Diana Buluga, Emanuel Cifor, Sergiu Diță