Turneul IndependNet la Cluj-Napoca

În luna aprilie, spațiile independente din Cluj primesc invitați din București și Târgu Mureș în cadrul unui proiect organizat de Rețeaua Teatrelor Independente. În 25 aprilie la Reactor de creație și experiment și în 28 aprilie la Zug.Zone vor ajunge două spectacole incluse în a doua ediție a Turneului IndependNet: Menajeria de sticlă – o producție Point și ProDrama, București – și MaRó – o producție Yorick Stúdió, Târgu-Mureș.

Acestea sunt numai două dintre cele 10 spectacole independente din turneul care va ajunge în următoarele trei luni la Cluj, Iași, Timișoara, București și Târgu Mureș. Gazdele clujene din aprilie se transformă, la rândul lor, în vizitatori în luna mai, când spectacolul Occupy Yourself realizat de Váróterem Projekt va fi prezentat la București, iar Genunchii noștri se ating!, o producție Reactor de creație și experiment va ajunge la Timișoara.

Turneul IndependNet are ca scop creșterea vizibilității teatrului independent în România, familiarizarea publicului cu companii de teatru din afara orașelor în care locuiesc și colaborarea între operatorii culturali independenți din țară. Spectacolele prezentate, diferite ca teme și stilistică, au în comun faptul că au fost realizate în mod profesionist în regim independent, că au avut premiera de curând și sunt reprezentative pentru companiile care le-au produs. Turneul încearcă astfel să reprezinte varietatea și interesele comune ale unei noi generații de artiști care, încet-încet, își revendică un loc propriu în teatrul din România.

Rețeaua Teatrelor Independente are ca scop asigurarea unei mai mari vizibilități a spațiilor și companiilor de teatru independente din România prin colaborarea dintre acești operatori culturali care nu sunt finanțați de la bugetul de stat. Inițiată în 2015 cu un număr de șase membri, rețeaua numără acum 15 membri, iar numărul lor este în continuă creștere. Prin facilitarea unor interacțiuni și a unor schimburi de idei, urmărim creșterea nivelului artistic al spectacolelor independente, precum și creșterea vizibilității acestora. Scopul principal este acela de a de a ne cunoaște, de a comunica și a ne sprijini reciproc, de a câștiga împreună un public și parteneri noi.

Turneul IndependNet 2016 este un proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.