Corina Croitoru este profesor de limba și literatura română în cadrul Liceului “Gheorghe Șincai”, cercetător postdoctoral și asist. dr. asociat la Facultatea de Litere, doctor în filologie (summa cum laude).

În 2015 a lansat volumul „Politica ironiei în poezia românească sub comunism”, o lucrare inedită, pe care o explică cititorilor DISPERSIEI.DSC_0668

Gabriel Horia: Ești autoarea unei cărți de specialitate. Cum se numește și despre ce vorbește?

Corina Croitoru: Se numește Politica ironiei în poezia românească sub comunism, a apărut la editura Casa Cărții de Știință la finalul anului 2014 și vorbește despre ironie ca strategie subversivă utilizată de poeții români în perioada comunistă cu scopul de a dejuca mecanismele cenzurii. În sens larg, ironia e o formă de politică alternativă, subtilă, bazată pe un echilibru fragil între spus și nespus, menită să erodeze critic politica oficială a partidului și realitățile vieții de zi cu zi. Cartea discută implicațiile etice și estetice ale unui astfel de discurs literar ambivalent.

Gabriel Horia: Ce spune alegerea temei despre tine?

Corina Croitoru: Foarte mult, cred, deși nu m-am gândit niciodată la asta până acum. În primul rând, e o carte despre literatură, despre poezie, deci spune despre mine că sunt un om sensibil, cu afinități culturale și educative. Apoi, e o carte despre politica ironiei, iar asta spune că sunt o persoană care apreciază critica inteligentă, înfruntarea diplomată, politețea în polemicile cu ceilalți. În ultimă instanță, e o carte despre perioada comunistă, pe care n-am cunoscut-o (aveam 3 ani la revoluție) decât din alte cărți, dar asta spune că mă preocupă impasurile istoriei și că am conștiința nedreptății umane chiar și atunci când nu sunt victima ei directă.

Gabriel Horia: Cum a fost primită cartea?

Corina Croitoru: Foarte bine, a fost distinsă cu Premiul „Marian Papahagi” pentru cartea anului (debut), acordat de  Uniunea Scriitorilor – filiala Cluj în vara anului 2015 și, în toamnă, cu diploma „Sextil Pușcariu” pentru cartea anului (debut), secțiunea istorie literară, din partea Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, aflat sub egida Academiei Române.

Gabriel Horia: Mai ai proiecte editoriale în desfășurare?

Corina Croitoru: Da, lucrez la transformarea în carte a proiectului postdoctoral dedicat experienței celor două războaie mondiale în memoria poeziei românești și sper să pot edita o antologie a poeziei românești de război, fiindcă ne lipsește momentan o astfel de recuperare a memoriei noastre colective.