Adrian Varzaru este unul dintre cei mai la modă fotografi romani, mai ales dupa ce si-a extins aria de operatiune si in Regatul Unit, Londra.

Adrian este pasionat de fotografia de festival si considera ca nicaieri nu a gasit profesionalismul si atmosfera din familia Electric Castle. Va invitam sa cititi un interviu  cu un profesionist al fotografiei: de festival, nunta, fashion, realestate, corporate, etc.

Gabriel Horia: Cand a aparut pasiunea pentru fotografie si cine te-a indrumat in această arta?

Adrian Varzaru: Pasiunea pentru fotografie a aparut inca din liceu, dar pot sa spun ca a inceput sa ma preocupe mai tare in facultate. Am descoperit-o singur, a inceput ca o joaca fiind foarte pasionat de tehnologie, gageturi etc.

Gabriel Horia: Ești si fotograf de concerte. Banuiesc ca ai fost la foarte multe concerte, festivaluri, nu doar la EC. Care ti s-a părut cel mai interesant, din punct de vedere profesional?

Adrian Varzaru: Da, intr-adevar, am fost la mai multe concerte si festivaluri, dar nu am gasit nicaieri profesionalismul si atmosfera din familia Electric Castle.

Gabriel Horia: Care crezi ca sunt calitatiile specifice ale unui fotograf de concert/festival?

Adrian Varzaru: Fotografia de festival nu difera cu mult fata de restul tipurilor de fotografie, in primul rand trebuie sa-ti cunosti aparatura, trebuie sa traiesti momentul, sa simti si publicul (publicul e la fel de important ca performerul de pe scena), sa simti muzica si sa fii inarmat cu multa putere de munca si rabdare. Cred ca cea mai importanta calitate este curajul, sa ai curaj sa gresesti, sa ai curaj sa incerci lucruri noi, sa ai curaj sa faci lucrurile diferit.

Gabriel Horia: Am observat ca esti pasionat atat de fotografia de festival cat si cea de nunta. Ce iti place cel mai mult sa fotografiezi?

Adrian Varzaru: Pasiunea am transformat-o de mult in profesie, pot sa spun ca-mi plac la fel de mult ambele, fotografia de nunta ocupa un spatiu destul de mare in agenda mea. Pe langa cele doua doua tipuri de fotografie imi place sa fotografiez si fashion, realestate, corporate etc. Pentru mine fotografia e ca un Candy Shop, nu poti sa intri si sa mananci doar jeleuri de lamaie 🙂 

Gabriel Horia: Locuiesti în Regatul Unit. Ce ne poti spune despre Anglia, atat din punct de vedere personal cat si profesional?

Adrian Varzaru: Pot sa vorbesc despre Londra, inca n-am vizitat tot Regatul, am inteles ca Londra e un fel de stat in stat, fiind un mix de culturi pe care nu le gasesti in restul tarii. E un loc foarte cool pentru artisti de orice fel, chirii astronomice, insa munca iti este apreciata mai mult ca in Romania. Si poti sa mananci din toate bucatariile lumii fara sa te plimbi prea mult.

Gabriel Horia: Cat de departe este Romania fata de vestul Europei in materie de fotografie?

Adrian Varzaru: Nu pot sa spun ca este departe in materie de fotografie, exista in Romania o groaza de oameni talentati si megatalentati. Poate suntem putin in urma ca mentalitate, cred ca multa lume nu apreciaza cum trebuie un fotograf profesionist si rezultatul muncii sale, iar in mentalul colectiv exista ideea ca un fotograf castiga banii foarte usor, apasa pe un buton, nevazand ce sta in spatele muncii acestuia. La asta se adauga si fotografii amatori care fac asta ca un second job/job de weekend si intra in piata cu preturi de dumping, neavand aceleasi cheltuieli ca un fotograf profesionist.

Gabriel Horia: Ce camera/e foloseşti si ce obiective ai la aceasta/acestea ?

Adrian Varzaru: In momentul de fata am 2 bodyuri Canon, un 6D si un 70D cu mai multe obiective: Samyang 14mm, Tokina 16-28mm, Canon 24-105mm, Sigma 35mm, Canon 85mm, Canon 70-200. Incepe din ce in ce mai mult sa ia amploare in Romania si segmentul de inchirieri de echipamente foto, ceea ce e bine, iar cand am nevoie de ceva pe termen scurt si nu detin acel echipamente, inchiriez. Brandurile sunt irelevante, Nikon, Canon, Sony etc, nu prea conteaza ce brand folosesti, conteaza sa stii sa-ti folosesti aparatul, sa alegi bodyul si obiectivele care sa serveasca nevoilor tale.

Gabriel Horia: Spune-ne ceva despre tine si despre alte hobby-uri ale tale

Adrian Varzaru: Sunt calm, optimist, atent la detalii. Imi place plane spottingul, sa fotografiez sau pur si simplu sa ma uit cum aterizeaza si decoleaza avioanele. Gatitul e o pasiune mai veche doar ca in ultima vreme mai mult mananc, sincer sa fiu. De aproximativ doi ani am inceput sa-mi bag nasul si in zona de video.

Gabriel Horia: Ce planuri si proiecte ai in viitorul apropiat?

Adrian Varzaru: Vreau sa-mi maresc portofoliul de clienti si in Londra. Am un proiect foto care va fi lansat probabil la inceputul anului viitor, impreuna cu un prieten fotograf. Si poate reusesc sa vad Tokyo sau New York in 2016.

Links:

https://www.varzaru.co.uk

https://www.facebook.com/adrianvarzaru

https://instagram.com/adrianvarzaru/

https://vimeo.com/varzaru