Adriana și Mirela Șoit, surorile pe care le știu toți cei care cunosc centrul Bradului, capitala Țării Zarandului, „surorile de la terasa din centru”, de curând ne-au oferit o surpriză tuturor celor care iubim colinda, folclorul, tradițiile și Țara Moților – o colindă de excepție „La căsuța cea din vale”. Am decis să le cunoaștem mai bine și astăzi vă invităm și pe voi să le cunoașteți pe artistele venite din Țara Moților să colinde Bradul, Apusenii.
DISPERSIE: Recent ați uimit zărăndenii din zona Brad cu o colindă superbă interpretată și filmată. De unde această pasiune pentru cântat?
Adriana și Mirela Șoit: Această pasiune pentru cântat este mai mult decât o pasiune, este un mod de a ne exprima, de a transmite ce simțim. Iubim muzica și am îndrăgit-o încă din copilărie iar de ceva vreme am decis să nu mai rămână o pasiune frumoasă din trecut, ci să devină o realitate.
DISPERSIE: Vă place să îmbrăcați și costumul popular. Sunteți pregătite să cântați și muzică populară / folclorică?
Adriana și Mirela Șoit: Dumnezeu a lăsat Apusenii să mustească de metale prețioase dar poate cel mai de preț aur este cel din sufletul oamenilor din zonă care aleg să transmită din generație în generație tradițiile moților și tot ce este autentic și românesc în Apuseni. Costumul popular reprezintă îmbrăcămintea specifică neamului nostru, îmbrăcăminte care nu trebuie să lipsească din garderoba niciunui interpret din Ardeal iar folclorul trebuie să ne aducă mereu aminte de moștenirea ce-am primit-o de la bunicii noștri.
DISPERSIE: Cât de mult țineți la locul natal, la zona Brad și la tradițiile din Munții Apuseni și zona Țării Zarandului?
Adriana și Mirela Șoit: Am rămas aici, în Apuseni, în Țara Zarandului, pentru că este locul unde am crescut și iubim aceste locuri pline de tradiție, de frumusețe. Considerăm că aici este locul nostru și vrem să ducem mai departe ce am moștenit. Istoric și cultural zona Apuseni este poate una dintre cele mai bogate în patrimoniu zone ale României și ne mândrim cu asta, mai ales în 2024, care este „Anul Avram Iancu” și când urmează să sărbătorim în întreaga zonă 200 de ani de la nașterea erolului moților.
DISPERSIE: Aveți modele naționale / locale de interprete de muzică ?
Adriana și Mirela Șoit: Ca orice „învățăcei” avem modele pe care le îndrăgim și le admirăm: Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Mirela Manescu felea, Veta Biriș, Nicoleta Voica și Bogdan Toma.
DISPERSIE: Sunteți mai mereu nedespărțite. De la muncă, la viața personală sunteți două surori foarte apropiate. Ce vă face să fiți legate atât de tare una de alta într-o lume în care parcă frații nu mai sunt frați, într-o lume în care în unele situații surorile și frații se văd rar sau își vorbesc rar?
Adriana și Mirela Șoit: Încă din copilărie, fiind apropiate ca și vârstă, am avut o legătură puternică, fiind tot timpul împreună, crescând în egalitate și dragoste frățească iar odată ajuns mature am păstrat același stil de viață, una alături de cealaltă, ca și în copilărie, când ne ajutam una pe alta, de la profesie la petrecerea timpului liber. Copilăria noastră și relația apropiată de atunci este piatră de temelie la ceea ce suntem noi astăzi.
DISPERSIE: Ce mesaj le transmeți celor care vă îndrăgesc și urmăresc pe rețelele de socializare?
Adriana și Mirela Șoit: „Obiectivul” fiecărui interpret de muzică trebuie să fie cel de a aduce bucurie în sufletele oamenilor, de a stârni anumite emoții și de a trezi anumite amintiri, sentimente, iar atunci când noi, ca interpreți, reușim să transmitem povestea și emoțiile cântecului, putem spune că ne-am îndeplinit obiectivul.
Dorim să le mulțumim din suflet tuturor celor care ne-au primit cu brațele deschise, atât pe noi cât și proiectul nostru muzical inițial, care a fost însoțit de multe emoții. Ne înclinăm în fața dumneavoastră și vă mulțumim din inimă.
[…] Perlele Țării Zarandului, surorile Adriana și Mirela Șoit, care colindă-n lungă și-n lat Țara Moților, de la Buceșul lor drag, la Bradul de zi cu zi din viața lor, au acordat un interviu pentru DISPERSIE.ro – Adriana și Mirela Șoit: Când reușim să transmitem povestea și emoțiile cântecului, putem spu…. […]