Create.Act.Enjoy este o aventură iar o aventură presupune curaj, iniţiativă şi optimism: cinci tineri, de profesie actori şi regizori de teatru şi film, care s-au întâlnit în 2011 şi au început să lucreze împreună este descrierea Create.Act.Enjoy pe pagina de FB.

Regizorul Alexandra Felseghi și actrița Diana Buluga ne-au răspuns la câteva întrebări despre proiectul cultural de succes care l-au început acum trei ani.

Andreea Popescu: Care este povestea Create.Act.Enjoy?

Alexandra Felseghi„Ca orice poveste bună, naşterea Create.Act.Enjoy are şi o doză de hazard, după vorba românului, „aşa a fost să fie…”. Ne-am întâlnit pe holurile facultăţii, ne-am admirat de la distanţă şi n-am lucrat împreună decât după absolvire. Cu Raluca am început să lucrez acum şase ani, făcând nişte „experimente” teatrale, care ne-au ajutat să creştem împreună. Fericite sau mai puţin fericite, aceste amintiri ne sunt foarte dragi, pentru că reprezintă o perioadă de formare şi de autoexplorare la care ne-am înhămat din proprie iniţiativă. Cam în aceeaşi perioadă, Diana şi Cristian aveau parte de experimentele lor artistice, cu Irma Greese şi multe alte filmuleţe experimentale, pe care cei curioşi le mai pot găsi pe Youtube. Şansa de a lucra pentru prima dată împreună s-a numit This is my body. Come into my mind, un spectacol de teatru dans, care a fost posibil datorită unui grant AFCN. Toţi patru intraserăm într-o zonă nouă pentru noi, aşa că pe parcursul a trei luni de lucru, pe lângă descoperirea profesională am reuşit să ne descoperim unii pe alţii. Situaţiile stresante adună oamenii. Da, This is my body (…) se poate încadra într-o categorie de „experienţă la marginea prăpastiei”, pe care am dus-o la capăt împreună. Apoi a venit primul proiect de terapie prin artă, unde am înţeles din nou alte lucruri esenţiale despre meseria noastră, cum ar fi răspunsul la întrebarea „De ce facem asta?”. Apoi a venit Alin – „Ochiul” – „Lentila” Create, mereu acolo, privindu-ne prin obiectiv. Important e să crezi, să te înconjori de acei oameni şi să mergi mai departe, asumându-vă împreună eşecuri şi succese. Cred că toate lucrurile importante pornesc la început dintr-o joacă. Sau…?”

Diana Buluga: „Create.Act.Enjoy s-a născut în 2012, ca alternativă la situația locurilor de muncă în domeniul cultural – foarte puține posturi, casting-uri sau posibilități de colaborare pentru tinerii absolvenți. Însă din momentul în care am început să lucrăm împreună, ne-am dat seama că cel mai important aspect atunci când lucrezi independent este libertatea de a trata subiectele care te interesează direct. Am început să concepem spectacole de teatru pentru spații neconvenționale, am inițiat primul proiect de terapie prin artă din zona de Nord-Vest, prima campanie de crowdfunding din România pentru un spectacol de teatru independent și multe altele”.

Andreea Popescu: Care este secretul pentru care ați rămas uniți? Cum explicați „chimia” 🙂 ?

Alexandra Felseghi: „Nu cred că există o reţetă a „chimiei” dintre oameni. Ea se întâmplă sau nu şi trebuie să o accepţi ca atare. Nu cred că deţinem un secret al „bunei conduite”. Până la urmă, lucrurile stau cât se poate de simplu şi contează foarte mult modul în care te raportezi la celălalt. Dacă sunteţi sinceri, generoşi, atenţi şi aveţi şi curajul şi energia să faceţi împreună haz de necaz, s-ar putea să funcţioneze. E o relaţie de iubire, ne construim şi ne distrugem, dar ne ţinem spatele. Orice relaţie are nevoie de timp, oamenii nu vin de acasă cu instrucţiuni de folosire. Mai sunt şi anumite idealuri şi valori pe care le avem în comun…”

Andreea Popescu: Sunteți deja o companie consacrată de teatru și film în Cluj-Napoca. Cât de grele sunt drumurile actoriei în Clujul contemporan?

Diana Buluga: „Eu, personal, consider că atunci când îți dorești cu adevărat și muncești zi de zi, drumurile te vor duce acolo unde trebuie. Să ai o companie independentă de teatru și film implică multe alte lucruri pe lângă profesiile pentru care am fost formați. Practic, facem de toate – concepem scenarii, organizăm evenimente, ne ocupăm de promovare, căutăm finanțări, scriem proiecte, lipim afișe, vindem bilete, plasăm spectatori etc. Devine un pic mai greu atunci când știi că ai un proiect foarte bun, dar nu ai și posibilități de finanțare. Însă cu puțină inventivitate, se rezolvă cumva”.

Andreea Popescu: Respiră Clujul mai multe evenimente teatrale decât alte orașe din Ardeal – Sibiu, Târgu-Mureș sau Timișoara.

Alexandra Felseghi: „Dacă ne referim la iniţiativele companiilor independente, da. În ultima vreme, interesul publicului clujean pentru evenimente culturale înafara unor săli elegante este tot mai mare. Şi pentru că există cerere, există şi ofertă. Ceea ce ar trebui să conştientizeze acest public este nevoia artiştilor de un feedback real. Acestuia n-ar trebui să-i fie frică să-şi expună sincer părerea despre ce a văzut/auzit. Altfel, ne aflăm într-un basm frumos, de genul Hainele cele noi ale împăratului: ridicăm în slăvi ceva care nu există”.

Diana Buluga: „Ar trebui să stau minim o lună într-un alt loc să-mi pot face o părere cât de cât pertinentă. Din câte văd în media, da pot spune că în Cluj e o paletă mai diversificată de evenimente culturale (nu neapărat teatrale). În același timp, de fiecare dată când am vizitat Sibiul pentru 2-3 zile, am găsit evenimente de calitate la care să particip”.

Andreea Popescu: A evoluat în ultimii ani teatrul independent în Cluj-Napoca? Credeți că autoritățile locale îl susțin suficient?

Alexandra Felseghi: „Teatrul independent s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani la Cluj. E o comunitate foarte vie, în care începe să funcţioneze competiţia într-un mod fericit. Un prim pas pentru ca autorităţile locale să ne susţină eficient ar fi să ne cunoască, să fie mai deschise solicitărilor noastre şi să ofere şanse egale proiectelor pe care le propunem pentru finanţare (şi asta nu doar în acte!). Pentru că nu se ştie niciodată de unde sare iepurele!”

Andreea Popescu: Ce/unde veți juca în viitorul apropiat și ce eveniment cultural ne recomandați la început de ianuarie ?

Diana Buluga: Eu voi juca la Teatrul Național în patru spectacole de-a lungul lunii ianuarie. Cu Create.Act.Enjoy, inaugurăm un nou spațiu cultural – The Box, unde vor avea loc ateliere creative, spectacole de teatru și evenimente-surpriză”.

foto credit: Alin Barbir