Preşedintele mega-proiectului IT, Cluj Innovation City, dl. Alexandru Tulai ne-a acordat un interviu despre obiectivele propuse, evoluţia pieţei de profil de IT din Cluj şi componentele strategice ale dezvoltării Cluj Innovation City.
Aproximativ 20.000 de oameni vor fi angajaţi în următorii 15 ani pe platforma de cercetare aplicată şi de business din cadrul proiectului Cluj Innovation City.
Gabriel Horia: Piaţa de IT din Cluj-Napoca este în continuă creştere. Câte societăţi de profil estimaţi că vor mai veni în Cluj-Napoca şi aici ne referim la nume importante, internaţionale, din domeniul IT ?
Alexandru Tulai: „Nu cred că poate face cineva o predicție de acest tip. Ca să vină în Cluj firme mari și să aibă impact în piață, trebuie să aibă un motiv foarte serios. Doar pentru forța de muncă specializată în IT nu estimez să se întâmple acest lucru, Clujul fiind cunoscut în prezent ca o piață de forță de muncă destul de saturată. Firme mari pot veni în măsura în care reușim să îi atragem să participe la proiecte de cercetare / dezvoltare / inovare, lucru care constituie, de altfel, unul dintre obiectivele strategice ale clusterului Cluj IT. În acest fel se poate maximiza valoarea adăugată creată local”.
Gabriel Horia: Care credeţi că ar trebui să fie trendul firmelor din domeniul IT, prezente la Cluj, în următorii ani?
Alexandru Tulai: „Industria IT, ca orice industrie cu un grad ridicat de maturitate, caută să-și asigure sustenabilitatea. Acest proces reușește în măsura în care se bazează pe inovare. Pentru noi, calea cea mai eficientă de utilizare a inovării este specializarea – achiziția de competențe din domeniul de activitate al clientului final. Putem astfel, cunoscându-I mai bine procesele de business, să venim cu optimizări, automatizări și forme noi de interacțiune cu utilizatorii finali”.
Gabriel Horia: Cluj Innovation Days a ajuns la a treia ediţie. Care au fost noutăţile acestei ediţii?
Alexandru Tulai: „A treia ediție Cluj Innovation Days, intitulată “From Knowledge to Market Value”, a acordat o atenție sporită construcției părții de ecosistem. Modele de succes de interacțiune între mediul academic (cercetare/inovare), cluster (facilitare) și mediul de business (piață), adică transferul tehnologic, au fost prezentate de parteneri din Germania, Franța, Elveția, Marea Britanie. Intenționăm să extindem colaborările cu acești parteneri pentru dezvoltarea modelului nostru de transfer tehnologic”.
Gabriel Horia: Industria IT este în direct legătură cu multe dintre celelalte industrii din viitorul oraş al inovaţiei. Cât de mult contează astăzi IT-ul în economia oraşului?
Alexandru Tulai: „IT-ul reprezintă unul dintre principalele domenii ale economiei clujene din perspectiva angajabilității și, firește, din cea a contribuției la bugetul local. Așadar, rolul jucat de IT în economia orașului este unul deosebit de important”.
Gabriel Horia: Care sunt noutățile privind componentele strategice ale dezvoltării Cluj Innovation City?
Alexandru Tulai: „Lucrăm la dezvoltarea părții de ecosistem – colaborări, parteneriate interne și internaționale, care se traduc pentru membrii clusterului Cluj IT în proiecte, respectiv contracte. Ne străduim să depășim una din constrângerile care afectează cel mai mult eficiența colaborării – proximitatea. În lipsa ei se realizează foarte greu ceea ce numim „cross-fertilization”, schimbul de idei, viziune și experiență între specialiști din domenii diferite. Până la generarea infrastructurii care să elimine acest neajuns, în Cluj Innovation City, centrele și institutele de cercetare axate pe problematici economice reale, care să aducă în echipe specialiști din fiecare universitate, vor funcționa prin intermediul infrastructurii virtuale”.
Gabriel Horia: Cum se va transforma economia clujeană după realizarea acestui proiect?
Alexandru Tulai: „Prin proiectul Cluj Innovation City urmărim să poziționăm Clujul în centrul activității de inovare – antreprenoriat, făcând din el un generator de soluții socio-economice pentru toată Transilvania. În acest fel, orașul nostru va deveni cel mai puternic centru de transfer tehnologic din regiune și susținător direct al dezvoltării acesteia”.
sursa photo: Facebook Alexandru Tulai