Alin Rotar este unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din zona Dejului.

Alin cântă din suflet, o antropologie a dragului și a dorului popular românesc prin muzică, un artist care însă nu a uitat nici de credința românească, pe care o poartă în inimă și în tot ceea ce face.

Interpretul de muzică populară din Batin este și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Gabriel Horia: Alin, te rugăm să ne povestești cum ți-ai descoperit pasiunea, dragostea, pentru muzica populară și pentru tradiția folclorică?

Alin Rotar: Intai de toate vreau sa-ti multumesc din suflet pentru acest interviu si tot odata sa-ti marturisesc ca eu consider ca m-am nascut cu muzica populara in sange deoarece parintii mei care locuiesc in satul Batin, un sat autentic de pe Valea Somesului, unde muzica populara si “cetera” este la loc de cinste. De la varsta de 12 ani am inceput sa cant in strana bisericii din satul natal de unde practic mi-a venit o inclinatie care m-a determinat sa urmez Seminarul Teologic Ortodox din Cluj si in paralel Scoala de arte Populare din Cluj.

Gabriel Horia:  Există vreo particularitate a muzicii populare în zona Dejului și a Ungurașului?

Alin Rotar: Da, exista o particularitate a muzicii populare din zona Dejului si a Batinului, intrucat in aceasta zona predomina foarte mult stilul traditional “Trio Ardealul” si in special jocul la sura.

Gabriel Horia: Creația populară, tradițiile noastre, folclorul, sunt cele mai importante bogății ale patrimoniului nostru cultural. Cum le conservăm, cum le păstrăm în continuare la fel de vii având în vedere că trăim într-o lume tot mai tehnologizată, digitalizată?

Alin Rotar: Pastrarea si conservarea folclorului autentic le putem pastra vii in continuare prin nenumarate proiecte culturale si religioase atat la nivel local cat si la nivel national prin  infiintarea de ansambluri folclorice din care sa faca parte atat seniori cat si tinerii care sunt datori sa invete si tot odata sa duca traditia mai departe.

Gabriel Horia: „Eu cred că veşnicia s-a născut la sat” spunea Lucian Blaga. Ce ne poți spune despre satul tău natal și despre tradițiile din Unguraș.

Alin Rotar: Intr-adevar, vesnicia s-a nascut la sat pentru ca atunci cand ma intorc de la Cluj la Batin timpul parca nu mai zboara asa repede. Satul Batin este locul copilariei mele si este un sat plin de traditii, incepand de la Craciun unde colindul nu si-a pierdut valoarea, de Pasti “trasul clopotelor” de catre copiii din sat care semnifica sanatate si purificare, de Rusalii cel mai semnificativ eveniment local este “impanatul boului de la Batin”, unde are loc in fiecare an si intalnirea cu Fii Satului, iar de Sfanta Marie Mare se mai pastreaza traditia “Procesiunii cu Icoana Maicii Domnului” pe ulitele satului cantand pricesne inchinate Ei.

Gabriel Horia: Am observat ca la evenimente cânți și muzică de petrecere. Poți și dorești să încerci și alt gen muzical?

Alin Rotar: Sunt o persoana care imi place sa promovez folcorul autentic. Aici simt ca ma regasesc, dar din cauza fenomenului prin care lumea este secularizata si muzica populara are mici devieri de la radacinile sale. Din pacate si noi solistii de muzica populara suntem nevoiti la unele evenimente sa abordam si alt stil muzical. As dori sa incerc pe viitor si muzica usoara.

Gabriel Horia: Știm că ești o persoană credincioasă. Cât de importantă este credința pentru tine, în tot ceea ce faci?

Alin Rotar: Incer sa fiu prietenul lui Dumnezeu si la bine si la greu pentru ca fara el nu suntem nimic. Credinta pentru mine este simbolul faptelor bune si nu putem sa fim credinciosi daca nu mergem la biserica, nu facem milostenie si nu ne ajutam aproapele. De aici cred ca a venit si interesul pentru partea sociala pe care o desfasor. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne iubim aproapele si sa ne punem in slujba aproapelui.

Gabriel Horia: Ce mesaj le transmiți celor care te îndrăgesc, fanilor tăi?

Alin Rotar: Vreau sa le transmit pe aceasta cale tuturor celor care ma indragesc ca le multumesc din suflet pentru toate aprecierile si ca-n urmatoarea perioada am sa vin cu multe surprize muzicale si ii rog tot odata sa ramana alaturi de mine atat pe plan artistic cat si pe plan politic.