Alin Sirb este unul dintre cei mai talentati fotografi din Cluj, fie ca vorbim despre pasiunea de a poza la competitii sportive, festivaluri sau meseria de a face poze la nunti.

Fotograful este si unul dintre organizatorii MOX, pentru Alin, festivalul turistic insemnand fotografii multe, natura, apusuri, oameni, momente frumoase. Va invitam sa-l cunoasteti pe Alin.

Gabriel Horia: Cand ai descoperit pasiunea pentru fotografie si care au fost etapele parcurse pana acum in aceasta arta?

Alin Sirb: Chiar acum de cateva zile am cautat prima fotografie facuta de mine, care a fost realizata cu un Nokia si a fost in anul 2004, deci cand  eram mic. Am continuat in regim de amator pana acum aproximativ 6 ani, de cand am inceput tot mai serios sa evoluez si sa fac tot mai multe lucruri.

Gabriel Horia: Ce reprezinta pentru tine fotografia: pasiune sau meserie? Se poate trai în Romania, decent, din meseria de fotograf?

Alin Sirb: Fotografia pentru mine e TOT, nu pot sta foarte mult fara sa fac macar cateva fotografii. E o pasiune care s-a cladit incet in mult timp si am capatat multa experienta prin propriile incercari.

Gabriel Horia: Ce fotografiezi?

Alin Sirb: Cand am inceput fotografiam orice pana am prins putine cunostine si am inceput sa inteleg ce insemna defapt fotografia. In acea perioada mergeam foarte des in excursii pe munte si nu numai si am inceput sa fotografiez peisaje si orase. In scurt timp am ales sa fotografiez si sporturi extreme, care este defapt stilul care ma reprezinta cel mai bine. De 3 ani fotografiez nunti deoarece trebuie sa scoatem si bani din ceea ce ne place si din pacate in Romania din fotografia de sport extrem nu prea se pot scoate bani sau cel putin foarte greu. Imi plac foarte mult oamenii si momentele speciale si de aceea, impreuna cu prietena mea Ispas Denisa-Elena am format DA studio care pentru noi este o mare realizare si vrem sa cunoastem cat mai multi miri prin intermediul firmei.

Gabriel Horia: Esti si fotograf de concerte. Ai fotografiat la Electric Castle si esti unul dintre organizatorii MOX. Ce inseamna atmosfera acestor festivaluri pentru tine si care ti s-a parut cel mai interesant, din punct de vedere al fotografiei?

Alin Sirb: Dupa cum spuneam, as fotografia orice doar sa fiu cu aparatul in mana. Am fotografiat la Electric Castle dar nu in echipa oficiala, am fotografiat deoarece oriunde merg am aparatul in mana si m-am simtit extraordinar facand cateva cadre la Banfy. Cat despre MOX, am fost prezent inca de la prima editie care a fost defapt ziua de nastere a unui prieten si desigur nu puteam lipsi din acel peisaj superb din satul Maguri unde mergeam deja de cativa ani.

Gabriel Horia: Care a fost cel mai drag proiect pentru care ai lucrat până in momentul de fata?

Alin Sirb: Fara alte ocolisuri, cel mai drag proiect pentru mine este MOX-ul deoarece am crescut impreuna si e ceva ce ma reprezinta, adica fotografii multe, natura, apusuri, oameni, momente si alte lucruri pentru care as face tot.

Gabriel Horia: Ce camera/e folosesti si ce obiective ai la aceasta/acestea ?

Alin Sirb: Sunt fan Nikon deoarece cand am inceput am cumparat un Nikon si sunt sigur ca v-oi ramane la Nikon. Folosesc un Nikon D750 si ca obiective Nikon 24-70 mm f2.8, Sigma 35 mm f1.4 ART, Nikon 50 mm f1.4 si doua blituri Nikon. Pe langa fotografia digitala, imi place si fotografia pe film si de 2 ani folosesc un Nikon FE 2 pe care il iubesc !

Gabriel Horia: Ce fotografi consacrati te-au inspirat in trecut si poate inca te inspira?

Alin Sirb: In legatura cu fotografia de sport, imi place foarte mult de castigatorul Red Bull Ilume 2010, Chris Burkard care face minuni si imi place ca demonstreaza ca nu conteaza neaparat aparatura care o ai, ci conteaza foarte mult mana si experienta. La fel si pe partea de fotografia de nunta imi place foarte mult stilul lui Marian Sterea care la fel demonstreaza ca in primul rand conteaza experienta nu aparatura.

Gabriel Horia: Ce sfaturi le-ai putea da tinerilor fotografi, pasionati de acest domeniu?

Alin Sirb: Dupa parerea mea, daca te dedici fotografiei cu timpul experienta castigata va fi mai valoroasa decat orice scoala de fotografie. Nu zic ca nu e buna o scoala in domeniu, dar nu neaparat asta te face stapan pe situatie. Si inca ceva foarte important pentru mine: fotografiati si gratis nu doar pe bani deoarece doar cu cresterea numarului de cadre poti dobandi experienta.

Gabriel Horia: Spune-ne ceva despre tine si despre alte hobby-uri ale tale

Alin Sirb: Am 22 de ani si nu ma simt obosit niciodata si in plus nu ma prea supar pe nimeni. Sunt deschis la orice propunere mai ales daca e legat de fotografie. Principalele mele hobby-uri sunt fotografia si snowboardingul, dar pe langa asta imi place si mountain bike-ingul si ador sa mananc deci e tot un hobby :)).

Gabriel Horia: Ne poti dezvalui cateva din proiectele ce le ai în plan pentru a doua jumatate a anului?

Alin Sirb: Proiecte mai speciale nu am anul asta, vreau doar sa incerc sa ridic calitatea pe partea de fotografie de nunta si sa pot oferii tot ce e mai bun in 2016 mirilor nostrii. Am un proiect in cap dar momentan nu am avut destul timp sa ma ocup de el si atat pot sa spun ca va fi despre cluj si despre cum imi place mie sa vad un oras. Sper sa il puteti vedea curand la mine pe pagina.

Pagina mea de fotografie este: Alin Sirb Photography
Pagina dedicata nuntilor care este impreuna cu prietena mea este: DA StudioEvents