Anca Pora, un ilustrator pe care l-aș descrie prin creativitate, originalitate, talent și devotament, ne povestește astăzi despre munca sa. Despre cât de frumos este să îți poți crea propriul univers prin jocuri de culori și să le poți împărtăși cu cei din jur, ne povestește chiar ea. 🙂

Maria Boer: Povestește-ne puțin despre creațiile tale. În ce constă munca ta?

Anca Pora: Mă consider în primul rând ilustratoare. Am inceput să fac ilustrații în mod constant acum 4-5 ani, la momentul respectiv locuind în Anglia. Acolo am descoperit o pasiune pentru street style și fashion illustration. De atunci mi-am extins aria de subiecte și la wildlife, botanical și portrete de femei în mod special. Pentru mine cel mai important în munca mea este să nu încetez niciodată să experimentez, fie că e vorba de materialele cu care lucrez sau subiectul pe care l-am ales.

Maria Boer: Care sunt principalele materiale cu care lucrezi?

Anca Pora: Preferatele mele sunt acuarelele și cerneala pentru desenat,  însă folosesc destul de des și creioane de grafit, creioane colorate și markere. Pe lângă acestea am început de curând să experimentez cu guasa și linogravura. Ah și bineînteles tableta pentru partea digitală.

Maria Boer: Cât de mult contează detaliile pentru tine în realizarea produsului final?

Anca Pora: Detaliile fac diferența. Sau cel putin așa se zice. Oricum, detaliile sunt partea mea preferată când lucrez la o ilustrație. E o plăcere să adaug mici accente de culoare care să schimbe complet desenul final. Dacă lucrez la o ilustratie mai complicată îmi dedic mult timp la finisarea detaliilor. Însă, atunci când doar schitez în caietu de schite, am observant că e mai bine să fiu mai nepăsatoare în privința detaliilor deoarece așa se dezvoltă ideile mai ușor.

Maria Boer: Cu siguranță originalitatea este primul lucru pe care îl observăm atunci când vedem creațiile tale. Însă, cu ce se mai diferențiază acestea?

Anca Pora: Îmi place să-mi asum riscuri când creez ceva. Prin asta mă refer la faptul că adaug tot felul de elemente pe ilustratii cum ar fi folia metalică, strasuri, paiete sau texturi obținute prin diverse tehnici. Cred că aceste elemente fac diferența între mine și alți ilustratori, chiar dacă nu tot timpul obțin cele mai bune rezultate din experimentele acestea. Și bineințeles, fiecare illustrator are un stil propriu, pe care nu cred că îl pot descrie neapărat în cuvinte. E doar ceva ce recunosți la prima vedere.

Maria Boer: De cât timp este nevoie pentru a realiza un produs cap-coadă?

Anca Pora: În general îmi aloc minim 3 ore dacă încep o lucrare, fie că e ceva mai mic sau mai mare ca dimensiune. Sunt și lucrări care durează mai mult, chiar până la cateva zile. Totul depinde de subiect, dimensiune și complexitatea lucrării.

Maria Boer: Care ar fi “idealul” tău privind propriile creații?

Anca Pora: Idealul meu ar fi să încep să lucrez în ilustrație editorială. Prin asta mă refer să fie publicate ilustrațiile mele în reviste sau cărți. Acesta este  unul din scopurile mele pe viitor. Și aș dori să imi dezvolt canalul de youtube pe care l-am inceput destul de recent. Acolo explic mai bine tot procesul meu de creație de la tehnici la teme.

Înca un scop pe care mi-am propus să îl ating ar fii să îmi deschid un shop online cu produse imprimate cu ilustrațiile mele.

Maria Boer: Dorești ca în viitor să îți lărgești gama de produse?

Anca Pora: Pe viitor mi-am propus să găsesc un producător cu care să colaborez pe termen lung. Aș dori să fac printuri pe textile (tricouri, perne) și chiar produse de papetărie (notebooks, mape, agende, etc).

Momentan colaborez cu site-uri care oferă suport pentru artisti, însă e dificil să am control asupra producției produselor, acesta find un aspect important în lansarea de produse.

Maria Boer: Dacă ar fi să îți descrii în câteva adjective produsele, care ar fi acestea?

Anca Pora: Experimentale, colorate, detaliate.

Maria Boer: De unde putem procura creațiile tale?

Anca Pora: Sunt cateva site-uri de unde se pot procura produse gen tricouri, huse de telefon, perne, ceasuri de perete , printuri, etc :

Însă, preiau și comenzi personalizate și pot fi contactată pe Instagram sau Facebook:

Câteva creații ale Ancăi Pora: