
Andu Ancheș poate fi considerat deja un veteran al muzicii rock din Cluj, Transilvania, atât din prisma celor zece ani de activitate ai trupei Krepuskul, acolo unde este bassistul formației, cât și din perspectiva participării la zeci de concerte atât în România cât și în străinătate, de la Cluj la fostele țări ale URSS.
Gabriel Horia: Krespuskul împlinește în 2017 zece ani de activitate. Multe concerte, amintiri și mai ales muzică bună. Care sunt cele mai frumoase, intense, trei amintiri din ultimii zece ani, fie de pe scenă, fie din spatele ei?
Andu Ancheș: Salut. Amintiri faine sunt multe, mi-e chiar greu să aleg trei dintre ele. Una de pe scenă ar fi când am deschis pentru prima oară pentru Sepultura, în 2009 și primirea incredibil de faină pe care ne-a făcut-o publicul din Bucuresti. Care, de fapt, de fiecare dată când am trecut pe-acolo a fost unul remarcabil. Apoi una din afara scenei… pff, aici e greu… cred că nopțile din Barock (Petroșani), după ce se încheiau show-urile. E greu de explicat, trebuie să fii acolo ca să îți dai seama. Anyway, un prieten (Federico – Rîul Doamnei) zicea: „We’ve been to Barock and survived”. Iar a treia amintire… cred că e turneul din fosta URSS. O experiența cu totul deosebită în ceea ce privește oameni, locuri, show-uri, tot. Oricând aș repeta acel tour.
Gabriel Horia: Există o percepție relativ îngrijorătoare asupra genului rock, după sfârșitul anilor `90. Tot mai puțini tineri ascultă rock, atât din România cât și din occident, în favoarea muzicii electronice, pop, etc. Și dacă vorbim de concerte, conceptele Tomorrowland și Untold au trecut în umbră alte festivaluri europene celebre, precum Glastonbury Festival, Download Festival sau Rock am Ring and Rock im Park. Este rock-ul într-un declin lent? Cum crezi că se poate revigora acest gen atât de iubit în trecut?
Andu Ancheș: Nu știu ce sa zic, cred că e loc pentru toată lumea. Personal, nu cred că rock-ul e în declin față de, spre exemplu, începutul anilor 2000, iar faptul că există acum fest-uri mari care nu vizează muzica rock, dar au adoptat stilul festivalelor de rock & metal, confirmă încă o dată că din underground se naște tot ce-i bun 🙂
Gabriel Horia: Poate fi Clujul un pol un muzicii metal în condițiile în care este capitala muzicii electronice din Europa de Est? Să nu uităm că nume grele ale rockului românesc își au obârșia în Cluj: Altar, Luna Amară, Compact sunt doar câteva exemple.
Andu Ancheș: Clujul este momentan capitala muzicii din România. Și din fericire nu vorbim de muzica de la TV, ci tot de underground și de calitate. Și, de fapt, nu cred că trebuie să punem astfel de etichete și Clujul nu trebuie să fie capitala electro-ului sau metalului, peste tot trebuie descoperiți și încurajați artiști care fac muzică bună: fie ea electronică, rock, hip-hop, dupstep, atâta timp cât spune ceva.
Gabriel Horia: Krepuskul sărbătorește zece ani de activitate cu un nou material discografic HYBRID. Ce noutăți aduce noul album? Pregătiți un turneu în țară pentru a-l promova?
Andu Ancheș: Pregătim turnee peste tot. Într-adevăr, pe cel din țara (partea de anul asta) o să il anunțăm foarte curând. Iar Hybrid…da, este ceva nou 🙂
Gabriel Horia: Cum ai putea descrie stilul pe care Krespukul în abordează astăzi? Ce s-a schimbat în ultimii zece ani în trupa voastră?
Andu Ancheș: Hmm, cred că acum facem un fel de modern metal cu tot felul de inserții din alte genuri. Ce s-a schimbat în ultimii zece ani… pe lângă câțiva membri (hehe), cred că s-a schimbat felul de a compune, mai cu o ținta clară, un punct fix unde vrem să ajungem. Ce nu s-a schimbat este dorința de a avea stilul nostru propriu, marca noastră, care să ne deosebească de restul. Și entuziasmul de a fi permanent pe scenă.
Gabriel Horia: În afară de muzică cu ce-și mai ocupă timpul membrii Krepuskul?
Andu Ancheș: Joburi, familii, prieteni, hobby-uri… ca toată lumea.
Gabriel Horia: Pe cine ai alege dintre Cliff Burton, John Paul Jones, John Campbell sau Dave Farrell? Sau… ce bassist preferat ai?
Andu Ancheș: Ai zis într-adevăr câteva nume care m-au influențat considerabil (de unde ai știut? 😛 ). Hai că mai adaug și eu câțiva fără a face un clasament cu ei: Geezer Butler, Sam Rivers, Les Claypool, Mike D’Antonio, Nicolas Godin.
Gabriel Horia: Cum vezi Krepuskul peste încă zece ani ? Vă propuneți mai multe concerte în Uniunea Europeană sau doriți să le dați gust tinerilor clujeni pentru muzica bună, pentru dragostea de chitară, de la folk la rock ?
Andu Ancheș: Nu ne-am făcut planuri pe termen atât de lung. Personal, peste 10 ani mă văd tot pe scenă, tot pe la festuri, tot la bere cu lumea și tot permanent pe drum… iar în legătura cu planurile noastre… sperăm să iasă cât mai bine cu „Hybrid”, să vizităm și să revizităm cât mai multe locuri pentru a-l răspândi peste tot, pentru că în el am pus tot ceea ce suntem noi…