Krepuskul infiintata in 2005 este una dintre cele mai cunoscute trupe de rock din underground-ul clujean. Individualitatea trupei este data de complexitatea stilurilor abordate, melodic death metal cu diverse influente, thrash, hardcore si doom, dar si parti din genuri non-metal, cu care baietii au cucerit publicul clujean si nu numai.

Alexandru Anches, zis Andu, bassistul si vocalul trupei de rock Krepuskul, a avut amabilitatea sa raspunda la mai multe intrebari despre istoria formatiei, concertele la care a participat in Romania si in stainatate, dar si cateva informatii despre urmatorul lor album.

Mihaela Oprean: Salut Andu! Krepuskul a luat fiinta in anul 2005, insa cum a inceput totul si cum ati ajuns sa cantati in aceasta formula: Alexandru Anches (Andu) – Vocals & bass, Alex Tarocco – Drums, Marcel Rusu – Solo Guitar,Ionut Tautan – Rhythm Guitar ?

Andu: „In 2005 am pus bazele unei trupe impreuna cu niste prieteni, printre care si Andi Dorofte (acum chitarist in Headless), Radu Roman si alti cativa. Primii 2 ani i-am petrecut in sala de repetitii, experimentand, incercand sa ne gasim numitorul comun, stilul nostru. In peroada asta am schimbat cam 15 oameni.

Povestea adevarata a inceput, insa prin februarie 2007, cand am avut primul concert, iar de atunci, am incercat sa fim cat mai activi pe scena din Romania, dar si din afara. Pe Alex l-am luat in trupa destul de devreme, in septembrie 2007, urmand o formula destul de stabila timp de 4 ani pana la sfarsitul lui 2010. In aceasta formula am lansat si cele 2 albume pe care le avem.

Dar, o data cu inceputul lui 2011, Andi a decis sa plece si astfel l-am cooptat pe Marcel care, s-a nimerit sa fie omul potrivit la locul potrivit. Dupa parerea mea a fost cea mai buna alegere pe care o puteam face. Tot atunci, am decis sa cantam cu 2 chitari si l-am cooptat in trupa pe Victor Tanase, iar, mai tarziu, in 2012 pe Ionut Tautan, care a si devenit membru permanent, ca cica i-a placut de noi :).

Asadar, au trecut cativa ani sa gasim formula in care cantam acum, dar care, eu consider ca este formula perfecta, atat prin prisma muzicii pe care o facem impreuna, cat si prin felul in care relationam si comunicam in trupa”.

Mihaela Oprean: Ultimul vostru videoclip este “Psychotherapy”, ce ne poti spune despre acesta?

Andu: “Psychotherapy” l-am lansat acum un an si jumatare, ca preview pentru albumul ce urmeaza sa apara in acest an. Iar pentru ca s-a bucurat de critici pozitive, am decis sa facem si 2 turnee pentru a-l promova. Astfel, in 2013 am avut un turneu in Italia – Slovenia – Ungaria – Romania si unul in Rusia – Ucraina – Moldova – Belarus, locuri unde imi doresc sa revin cat mai repede”.

Mihaela Oprean: Aveti deja doua albume la activ, Umbre de vise din 2007 si Game Over din 2010, iar “Psychotherapy” este o piesa de pe cel de-al treilea album. Cand va aparea acest album si ce detalii ne poti da depre el?

Andu: „Noi speram sa iasa in toamna acestui an, pentru ca deja de 2 ani tot lucram la el. Dar, ce sa zic, se pare ca ne place sa stam mai mult pe scena decat in studiou, asa ca productia lui dureaza mai mult ca la alte trupe.

Ce pot spune este ca va fi un album cu totul nou, diferit. Am schimbat destul de mult tendintele, orientarile muzicale, iar prin acest album o sa aducem ceva cu totul fresh fata de muzica cu care i-am obisnuit pe ascultatori. Eu sper sa fie foarte bine primit pentru ca, cel putin noua ne place la nebunie”.

Mihaela Oprean: Care a fost ultimul tur in care ati fost si cu ce impresii ati ramas dupa acesta?

Andu: „Turneul care imi vine primul in minte este PsychoTOURapy, din Rusia – Ucraia – Moldova – Belarus. Am vizitat 4 tari minunate, cu oameni extraordinari, in care am fost primiti in cele mai calduroase moduri posibile si ne-am facut multi prieteni. Imi doresc ca, oricand sa putem revni in aceste locuri, pentru ca, desi in unele situatii nu a fost usor (mai ales la frontiere hehe), a fost poate cea mai frumoasa experienta de turneu pe care am avut-o vreodata”.

Mihaela Oprean: Ati avut concerte atat in tara cat si in strainatate, unde este publicul cel mai primitor si care este cel mai placut loc in care ati vrea sa mai sustineti inca o data un concert?

Andu: „Pot spune ca peste tot am gasit public implicat si primitor. Ce-i drept, in estul Europei lumea e putin mai agitata, dar si cand am fost in Anglia, la Bloodstock Open Air, am avut parte de public foarte activ. Deci, cred ca peste tot, daca ii dai omului ce vrea si il faci sa se simta bine, se baga la un moshpit :)”

Mihaela Oprean: Cum sunteti primiti de publicul clujean in comparatie cu cel din alte orase?

Andu: „Am observant ca in ultima vreme am avut parte de tot mai multi oameni la show-urile noastre de acasa. Totusi, vreau sa cred ca asta e un fenomen in Cluj la nivel de muzica underground si ca lumea merge in general la concerte, nu doar la noi si inca 3-4 trupe. In alte orase, in schimb, am observat o mica scadere a numarului de oameni la concerte. Deci… ce sa zic, nicaieri nu-i ca acasa”.

Mihaela Oprean: Care sunt planurile trupei pentru viitor? Aveti vreun concert programat in urmatoarea perioda?

Andu: „Momentan ne concentram pe album, dar avem programate cateva concerte, festivaluri, atat in tara cat si afara. Se pare ca vara asta in sfarsit reusim sa ajungem la un fest in Polonia, tara unde imi doresc de mult sa cant. Noutati, pe www.krepuskul.com.

Mihaela Oprean: Andu, iti multumesc pentru timpul acordat si va urez un an cat mai bun! Daca mai este ceva ce ai dori sa ne spui ?

Andu: Multumesc si eu si va doresc si voua success in tot ceea ce faceti. In rest, ceea ce spun de fiecare data: Veniti la concerte! See you in the next moshpit!”