Andy Ghost este solistul formației clujene ALTAR, una dintre cele mai vechi și cu impact formații de rock clujene. Andy a discutat cu Dispersie despre nevoia de promovare a muzicii rock, despre Cluj ca o oază a muzicii românești și multe altele.

Bianca@DISPERSIE: Cum vezi lumea muzicii rock clujeană?

Andy Ghost: Este o oază a muzicii românești. În Cluj s-au născut o mulțime de trupe, începând de la Semnal M, pe care i-am cunoscut. L-am cunoscut personal și pe Iuliu Merca. La fel și Conpact. Costi Cămărășan e un om extraordinar și un exemplu care după 46 de ani încă mai este pe scenă și ține steagul sus. Asta înseamnă foarte mult. Chiar înainte de Revoluție a fost o trupă foarte faină, care m-a influențat și pe mine, Trans Express. La concertele lor mergeau eu și când mă uitam la vocalist, îmi doream să fiu acolo, să fiu și eu solist vocal. Când aveam vreo 15 ani, la un concert de-al lor eu eram în public, iar ei cântau piesa „Breaking the Law” de la Judas Priest. Vocalistul m-a întrebat dacă știu piesa, i-am zis că da și m-a invitat pe scenă. A fost pentru prima dată când am urcat pe scenă și pentru mine a fost un avânt extraordinar de puternic să continui acest vis. Apoi, după puțin timp, mi-am făcut propria mea formație în liceu, cu colegii mei de clasă. După câțiva ani am fost invitat să cânt împreună cu Altar în 1990. Între timp, bineînțeles, au venit din spate o droaie de trupe foarte faine. Mi-e foarte greu să îi enumăr pe toți: Nightlosers, Desparados, care au reprezentat și reprezintă în continuare muzica românească pe scenele mari. Luna Amară a adus un nou val prin anii 2000, ceea ce a însemnat foarte mult pentru rock-ul clujean. Și văd că sunt foarte multe trupe bune care vin din spate. Sunt multe săli de repetiții pentru muzicieni și mă bucur că Clujul este un centru muzical care a oferit și oferă în continuare muzică de calitate.

Bianca@DISPERSIE: Mai există iubitori de muzică rock?

Andy Ghost: Da, există. Vremurile s-au schimbat și cumva s-a diluat un pic prezența publicului la anumite evenimente. Asta se datorează și faptului că de multe se organizează evenimente în care publicul poate vedea trupe rock gratis. Și atunci e mult mai greu să atragi publicul la concerte unde se cere un preț de intrare. Dar cumva asta ne arată că cei care vin cu adevărat la concerte în cluburi sau la anumite festivaluri, acei oameni sunt intr-adevăr fani care dau un ban pentru a-și vedea artiștii iubiți.

Bianca@DISPERSIE: Trebuie un anumit grad de cultură pentru a simți cu adevărat muzica rock. Festivalurile de muzică comercială adună mii de oameni. Cum crezi că ar putea fi educat publicul să înceapă să aprecieze mai mult muzica rock?

Andy Ghost: Pentru asta ar fi necesară o culturalizare constantă din partea mass-media, care să promoveze acest gen de muzică și să ofere în continuare șansa ca toate genurile de muzica să aibă aceleași șanse. Șanse de egalitate de a fi prezente pe posturi TV, radio. Să fie promovată în continuare. Așa cum am văzut după Revoluție, muzica rock a avut un avânt puternic pentru că oamenii aveau nevoie de o metodă prin care să își exprime libertatea, iar muzica rock asta a făcut. Imediat după Revoluție publicul era numeros. Trupele rock puteau fi auzite la radio, existau chiar și topuri. Pe TVR puteai să vezi concerte întregi și automat publicul creștea, iar generațiile erau în contact cu diferite genuri de muzică, inclusiv rock, și așa puteau să decidă dacă le place sau nu. Undeva există o lacună din cauza noastră, a tuturor, dar în special a sistemului, deoarece muzica rock nu mai este prezentată ca parte integrată a culturii românești. Dacă acest lucru se va schimba, cu timpul vom avea din nou un public din ce în ce mai numeros.

Bianca@DISPERSIE: Ce apreciezi cel mai mult la comunitatea rock din Cluj?

Andy Ghost: Ca mulți dintre ei, generația veche, garda veche cum îi ziceam noi, a rămas fidelă muzicii și încă mai vin împreună la concerte. De multe ori îi vedem cu copiii lor la concerte, iar asta înseamnă că acești oameni în continuare ascultă această muzică și oferă șansa noii generații să asculte ceva ce ei consideră de calitate.

Bianca@DISPERSIE: Festivalul Rock the Camp este la început de drum. Crezi în acest proiect? De ce ați spus „da” la invitația organizatorilor?

Andy Ghost: A fost necesară organizarea unui astfel de festival și este o bucurie să văd că membrii asociației Monday Shadows au avut curajul să facă acest pas, să organizeze în zilele noastre un eveniment de genul acesta, care de multe ori nu este susținut așa cum trebuie de sponsori, de mass media. Cred cu tărie în acest festival și era nevoie ca un astfel de eveniment în care trupele clujene să fie promovate, să existe în Cluj.