Aurel Laurențiu Plosceanu este vicepreședinte al UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România) din 2016, președinte al ARACO (Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții), care este membră a FIEC (Federația Industriei Europene a Construcțiilor) din 2007 și din 2023 vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European (CESE).
Din CV-ul său profesional amintin funcțiile de director general al ABC Asigurări Reasigurări SA (2000-2007), președinte al Casei Sociale a Constructorilor (1999-2016), membru al Consiliului Universității Tehnice de Inginerie Civilă București și membru al Consiliului Economic și Social din România (ambele funcții în perioada 2007-2011), președinte al Asociației IMM-urilor în sectorul asigurărilor din România (2005-2007) și copreședinte al Alianței Confederațiilor Patronale din România (2007-2013).
Dl. Aurel Laurențiu Plosceanu este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București și a obținut diploma de master în administrarea afacerilor la Institutul Național de Dezvoltare Economică. A mai studiat la Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu București și a absolvit studii postuniversitare la Colegiul Național de Apărare
DISPERSIE: Domnule Plosceanu Aurel-Laurențiu, sunteți președintele ARACO – Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, o asociatie profesională și patronală înființată în 1990. Care sunt principalele direcții de acțiune strategică ale ARACO și câte societăţi din industria construcţiilor aveți afiliate sau asociate?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Pentru acesti ani direcțiile de acțiune strategica asumate de ARACO sunt urmatoarele:
- Reconsolidarea activităților asociației atât la nivel central cât și la nivelul filialelor teritoriale;
- Redresarea situației economico-financiare a asociației;
- Continuarea acțiunilor intentate in instanță împotriva ANAP și a Guvernului României;
- Consolidarea implicării prezentei ARACO atât in UGIR in contextul dinamicilor in plan confederativ cât și in cadrul FIEC.
- Continuarea dezvoltării parteneriatului cu celelalte asociații profesionale și patronale de profil complementar precum și cu mediul universitar tehnic de profil.
- Promovarea unor acțiuni pe baza unei agende comune care sa permită o voce coerenta la nivelul sectorului de construcții împreună cu celelalte entități patronale și profesionale relevante.
- Continuarea organizării edițiilor de Trofeu al Calității ARACO.
- Continuarea oferirii serviciului de certificare a capabilității membrilor.
- Actualizarea Statutului ARACO și îmbunătățirea nivelului mediu al cotizațiilor.
- Operaționalizarea unor grupuri de lucru pe diverse domenii de interes patronal pentru membri.
- Îmbunătățirea instrumentelor de comunicare ale ARACO prin upgradarea site-ului organizației și utilizarea social media.
- Pregătirea și depunerea dosarului in vederea reconfirmarii reprezentativității sectoriale a ARACO.
- Consolidarea brandului și a reputației asociației !
In structura noastra se regasesc acum peste 300 de societati de constructii romanesti si europene grupate in filiale teritoriale acoperind marea majoritate a categoriilor de lucrari de constructii.
DISPERSIE: Cât de receptată este vocea constructorilor la nivel guvernamental și legislativ? Dat fiind faptul că ARACO reprezintă în primul rând interesele autohtone din domeniu, considerați că statul sprijină suficient capitalul autohton?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Parafrazandu-l pe Shakespeare, efectul vorbei depinde mult si de urechea receptoare… Altfel spus, e loc de consolidat mesajul concertat al reprezentantilor constructorilor dar si loc de imbunatatit intelegerea din partea exponentilor guvernamentali sau parlamentari. E un efort comun care trebuie consolidat pentru ca in ultimii ani colaborarea cu institutiile statului a involuat.
ARACO a reprezentat in anii ’90 exclusiv capitalul autohton imediat dupa privatizarile prin MEBO dar ulterior, antreprenorii europeni care au activat in Romania au inceput sa adere la asociatia noastra astfel incat astazi se regasesc atat antreprenori romani cat si cei europeni precum si societatile care desfasoara activitati complementare celor de constructii.
Statul nu poate discrimina pozitiv capitalul romanesc in conditiile in care o parte consistenta a achizitiilor publice se desfasoara cu finantari din diverse programe comunitare.
DISPERSIE: Ați fost ales vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European (CESE) într-un context geopolitic extrem de dinamic. Care sunt principalele obiective pe care le aveți în acest mandat, în linii mari și cum puteți ajuta din această poziție antreprenorii din construcții?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Da, am fost incurajat de colegii din comitet sa candidez si dupa cateva runde de alegeri am fost validat in aprilie anul trecut pentru portofoliul legat de comunicare si relatii interinstitutionale. E un privilegiu dublat de responsabilitati asumate.
Avem de implementat o noua strategie de comunicare a CESE adoptata acum un an cu impact direct in plan operational la nivel de comunicare media, social media, identitate institutionala, audiovizual, intranet, publicatii, evenimente socio-culturale precum si partea de colaborare cu celalate institutii din arhitectura UE.
In plan imediat suntem parteneri cu Parlamentul European intr-o campanie de crestere a participarii cetatenilor la votul din iunie prin promovarea de actiuni in statele membre care sa implice retelele nationale ale partenerilor sociali si ale ONG, am promovat Youth test pentru toate proiectele legislative ale PE si CE, suntem prima institutie din UE care a deschis portile pentru colaborare directa cu reprezentantii societatii civile din Tarile Balcanilor de Vest si ale Parteneriatul Estic.
In conditiile in care PE si CE sunt la final de mandat, in acest an ne vom concentra pe avizele cerute de Presedentiile belgiana si apoi cea maghiara precum si pe avizele exploratorii ale CESE.
Suntem in negocieri de 6 luni si probabil vom finaliza pana in primavara constituirea unui Interinstitutional EU Ethics body impreuna cu toate celelalte institutii comunitare.
Contextul geopolitic dinamic si mai greu predictibil incumba o consolidare a relatiilor intracomunitare astfel incat UE sa reuseasca sa se adapteze noilor conditii de echilibru geopolitic in conditiile in care riscurile economice si sociale sunt gestionate eficient.
Consolidarea statutului economic si a competitivitatii europene este un imperativ al acestor timpuri !
In CES European suntem foarte putini in grupul patronal conectati la sectorul de constructii sau la cel industrial. Din aceasta perspectiva sigur ca ne implicam in avizele care impacteaza sectoarele industrial ( inclusiv constructii ) si putem asigura cooperarea organizatiilor noastre cu FIEC si EFBWW, partenerii sociali la nivel European in constructii sau cu alti parteneri relevanti din statele membre.
DISPERSIE: În ultimele luni se tot vorbește de o ușoară criză în zona construcțiilor / imobilialelor. Cum evaluați piața construcțiilor și imobilialelor în 2024?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Evoluția din acest an are potențial de creștere în ciuda dezvoltarilor legislative regretabile din anul precedent cu impact direct asupra profitabilității constructorilor.
Sunt multi factori de care va trebui sa ținem cont în 2024:
- ritmul lent al evoluției proiectelor aflate în derulare,
- evolutia inflației,
- conditiile de creditare neprietenoase,
- dificultatile în materie de obținere de autorizații,
- rafala de procese elective în diversele planuri administrative,
- penuria de resurse umane,
- dinamica greu predictibila a evoluției contextului geopolitic și influenta sa dpdv economic.
Desi prognoza pentru piețele din Europa de est este negativă, sectorul de construcții din România are potențial de creștere dacă provocările menționate mai sus vor fi gestionate inteligent atât în plan politic cât și în plan operational.
Investițiile publice cu finantare comunitară trebuie consolidate, investițiile private în parcuri logistice și industriale la fel, lucrările de întreținere și reparații vor putea fi dinamizate în timp ce costurile totale ale proiectelor de construcții nu vor putea scădea.
DISPERSIE: Sunteți un promotor al „blue deal” al managementului apei. Ne puteți explica mai exact ce înseamnă acest concept?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Stresul hidric, adică neconcordanța dintre cererea și oferta de apă, reprezintă o preocupare majoră și din ce în ce mai mare în Europa. Deși, în 2010, Adunarea Generală a ONU a recunoscut în mod explicit dreptul oamenilor la apă și salubritate, la nivel mondial, aproximativ 2,2 miliarde de persoane nu au încă acces la apă potabilă gestionată în condiții de siguranță. Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), aproximativ 20 % din Europa și 30 % dintre europeni suferă de stres hidric pe parcursul unui an obișnuit. Europa are nevoie de o tranziție rapidă către o societate care folosește inteligent apa.
Apa este izvor de viață, instrument al păcii, sursă de civilizație și de bogăție și face parte din patrimoniul nostru; ea este esențială pentru economie și, în același timp, un bun comun și, ca atare, trebuie respectată și protejată ca parte a eforturilor noastre de a ne îngriji de generațiile viitoare. Din cauza deficitului hidrologic tot mai mare, apa este înțeleasă tot mai mult ca un avantaj strategic în materie de securitate; uneori, este utilizată ca armă și poate fi o țintă și adesea un catalizator în conflictele civile și militare. Acțiunea hotărâtă a diplomației albastre trebuie să fie integrată în politica externă și în relațiile externe ale UE, inclusiv în politicile de vecinătate, comerciale și de dezvoltare.
Investițiile UE în domeniul apei necesită o abordare pe termen lung, pentru a spori reziliența la stresul hidric. CESE propune să li se acorde un tratament special în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere și recomandă introducerea unei definiții clare a „regulii de aur” pentru investițiile în infrastructura publică de alimentare cu apă. Este necesar ca statele membre să adopte o abordare comună pentru a asigura o transparență suficientă în utilizarea regulii de aur, protejând totodată macrostabilitatea, productivitatea și bazele sociale și ecologice pentru bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.
Colaboram foarte bine cu Parlamentul European pe acest proiect si vom incerca sa promovam acest proiect pe agenda viitorei Comisii Europene concomitant cu generarea unei pozitii de Comisar European pentru apa !
Un 2024 cu o evoluție rezonabila în construcții ar putea genera o creștere consolidata în 2025 !
DISPERSIE: Pentru anumiți „actori” implicați indirect în războiul din Ucraina, de exemplu România, conflictul începe să producă și unele efecte negative economice. Cum se pot corecta aceste efecte în condițiile în care apusul războiului nu se întrevede prea curând?
Aurel Laurențiu Plosceanu: E o intrebare importanta al carei raspuns calificat incape cu greu intr-un astfel de interviu. Efectele negative se vor amplifica iar Romania va trebui sa se adapteze inteligent minimazand pierderile la realitatile economice si sa se pregateasca sa fie parte din procesul de reconstructie post razboi evitand sa ramana doar un furnizor de resurse materiale si umane !
DISPERSIE: Care este agenda ARACO pentru perioada imediat următoare, evenimente, participări la dezbateri/conferințe, alte activități?
Aurel Laurențiu Plosceanu: Agenda unei asociatii patronale este mereu sub semnul evenimentelor economice si sociale care se manifesta impredictibil ! Mai mult ARACO trebuie sa ramana vocea morala a breslei constructorilor !
Avem de operationalizat directiile de actiune strategica despre care aminteam la inceputul interviului, pregatim Editia XXVI a Trofeului Calitatii ARACO, incercam sa fim parte din reconsolidarea UGIR, ne jucam rolul in cadrul FIEC, ne continuam actiunile in instanta pentru protejarea intereselor legitime ale constructorilor, urmarim evolutia in Parlament a CATUC, incercam sa consolidam relatiile cu celelalte organizatii patronale si profesionale din sectorul de constructii !
Este clar ca in conditiile post pandemie, digitalizare accelerata, policrize cu impact economic sever, traim un secol al insingurarii cu efecte complicate atat in familii cat si in companiile/organizatiile in care activam.
ARACO incearca sa ramana un loc de intalnire al intereselor legitime ale constructorilor romani si europeni, al profesionistilor din constructii pentru a trece impreuna controland riscurile acestor timpuri iesite din matca !
[…] ARACO încearcă să rămână un loc de întâlnire al intereselor legitime ale constructorilor români și europeni, al profesioniștilor din construcții pentru a trece împreună controlând riscurile acestor timpuri ieșite din matcă !” (https://dispersie.ro/aurel-laurențiu-plosceanu-araco-încearcă-să-rămână-un-loc-de-întâlnire…) […]