De mic copil, auzeam într-una, înconjoară-te de #oamenifaini. Dar cine sunt aceștia? Ce ii fac diferiți? Varianta cea mai simplă la care am ajuns: persoane cu pasiune, care nu acceptă un “nu” si care ne pot servi ca modele, mai ales intr-o societate cu foarte mare lipsa de asa ceva. Omul fain de azi e Banto Dos Santos, un brazilian “rătăcit” în Transilvania care ne-a făcut plăcerea de a sta la o poveste cu noi.
Claudiu Șulea: Mulți o văd ca pe un dans, alții o artă marțială dar non-contact. Ca să elucidăm misterul în jurul fenomenului, ce reprezintă mai exact capoeira?
Banto Dos Santos: Capoeira este în primul rând luptă, o artă marțială deghizată într-un dans, creată de sclavii din Brazilia pentru a se apăra de stăpânii lor si pentru a lupta împotriva sclavagismului. Consider că este cea mai complexă artă marțială de fapt și loviturile din capoeira întrec orice altă tehnici din alt stil de luptă. Capoeira e autoapărare, dans , acrobație, muzică dar și un stil de viață într-un grup unit, ca și o familie în care țelul este crearea unei energii bune de încărcare sufletească și fizică.
Claudiu Șulea: Sunteți fondatorul clubului Vadiaçao Capoeira Cluj- Napoca. Ce v-a determinat să dezvoltați un astfel de grup în Transilvania și nu în altă parte a țării ?
Banto Dos Santos: Am venit în Cluj în 2009 împreună cu actuală mea soție, Andrea Jakab, pentru o vizită de 2 luni. După 9 ani sunt tot aici, diferenta fiind că acum am o căsnicie fericită, cu două fetițe minunate și multe proiecte pe cale de desfășurare. Eu consider Clujul ca fiind cel mai frumos și cu potențial oraș din România, iubesc Clujul și tot ce voi face va fi aici și pentru clujeni. Eu și soția mea ne-am propus să aducem schimbări în bine în acest oraș nu numai prin Capoeira ci și prin activitățile extra pe care le desfășurăm, precum “Viva La Familia”, proiect in care activam weekend-uri în familie. Anul acesta în august 20-26 august incercăm și un proiect mai mare, de fapt primul de acest gen, mai exact o tabără în care încercăm să reunim familiile sub emblema sportului, dansului, muzicii și să creăm activități comune pe placul tuturor în natură. Iar cu DeaBanto Events and Entertainment, ne propunem să aduce energia braziliană și voia bună de marca “Santos” la petreceri. Am format o trupă de entertaineri, cu mine în frunte ca și showman ( cântăreț, dansator, entertainer) cu care facem show-uri la evenimente private, corporate sau chiar cele clasice, de genul unei nunți. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina noastră de Facebook – DeaBanto Events and Entertainment – dar și pe sitte-ul nostru www.deabanto.ro.
Claudiu Șulea: Care au fost dificultățile cu care v-ați confruntat la început? Vorbim de mentalitate, priză la public, financiare și orice natură.
Banto Dos Santos: La început a fost foarte greu și fără sprijinul soției mele și al lui Dumnezeu, cu sigurantă nu aș fi reușit. În primul rând în martie 2009 când am venit în Cluj nu prea erau persoane de culoare și lumea pe stradă mă privea ciudat, când mă plimbăm cu soția mea șușoteau,vorbeau urât și foarte mulți oameni erau aroganți. Când începeam să vorbesc de Capoeira era și mai rău, pentru că nimeni nu știa ce este capoeira și credea că instrumentul meu care se numeste”Berimbau” este undița de pescuit. Toată lumea era foarte reticentă și nu vedeau niciun viitor în ceea ce făceam. Dar cum Dumnezeu e bun, mi-a pus în fată și câteva persoane deschise la minte care vedeau potențialul din mine. Prima persoană care a crezut în mine a fost mereu soția mea, iar după au început încet și alte persoane, așa am început să primesc și uși deschise, nu numai trântite în nas. Un mare ajutor l-am primit de la Centrul Cultural Brazilian “Casa do Brasil” din cadrul universitătii Babeș Bolyai , unde am dat doar de oameni frumoși.
A fost greu. Astăzi încă mă mai confrunt cu mentalități rasiste care, din păcate, sunt încă prezente în România, dar mă bucur că măcar Clujul la capitolul multiculturalism s-a schimbat în bine și cred eu că va fi și mai bine. Oamenii trebuie să ințeleagă că nu culoarea pielii, religia, hainele sau clasă socială contează ci sufletul și educația fiecăruia dintre noi . Dragostea și respectul pot schimbă lumea în bine.
Claudiu Șulea: Anul acesta v-ați aventurat într-o nouă direcție și anume “Românii au talent”. De unde a apărut această inițiativă?
Banto Dos Santos: „Românii au talent” ne-au chemat de acum 3 ani numai că nu ne-am simțit pregătiți să mergem. Dar în acest an am decis să mergem cu un grup de 14 copii și 5 adulți, nu neapărat să câștigăm concursul ci pentru a arăta întregii țări, o parte din ce este Capoeira și atmosfera de familie care este la noi în grupul VADIACAO CAPOEIRA CLUJ.
Claudiu Șulea: A schimbat structura antrenamentelor pregătirea pentru acest show?
Banto Dos Santos: Antrenamentele noastre pentru „Românii au Talent” au fost numai cu o parte din grup ,cu care ne-am antrenat separat dar nu a interferat cu cealaltă parte, păstrând programul de antrenamente normal. A fost destul de greu pentru că fiind un grup destul de mare și timpul de show de max. 3 min e greu să pui pe toată lumea în evidență, la maximul capacității fiecăruia . Momentul a fost frumos și emoționant mai ales că a reunit familiile și mai mult . Am avut cea mai frumoasă galerie, cea a minunaților părinți, cărora le mulțumesc pe această cale pentru toate eforturile care le fac.
Claudiu Șulea: Lumea artelor marțiale abia recent a reînceput să își recâștige popularitea în România, un mare aport având trend-ul de MMA. Cum se situează Capoeira, comparându-o cu celelalte arte marțiale din țară?
Banto Dos Santos: Capoeira este într-o creștere continuă și cu siguranță în câțiva ani vom avea un grup în toate orașele mari din România. Intenționez să fac asta, dar cere timp și răbdare care ,credeți-mă, am învățat să o am în România.
MMA conține foarte multe mișcări din Capoeira și cei mai buni lupatatori se antrenează și în capoeira pentru rezultate mai bune.
Claudiu Șulea: Aș vrea să știu cum a început călătoria personală în Capoeira. Din necesitate, curiozitate, sau era ceva foarte popular local?
Banto Dos Santos: Eu sunt născut în Brazilia, orașul Salvador Da Bahia,într-o familie fără posibilități financiare cu 10 copii , dar cu 2 părinți muncitori și onești care întotdeauna m-au îndrumat spre muncă , fiind unica soluție corectă de a ieși din sărăcie. De la vârsta de 6 ani munceam pentru a îmi ajuta familia dar pe lângă școală și muncă , sportul a fost mereu pasiunea și evadarea mea . Primul sport pe care l-am practicat până la grad de competiție a fost surfing-ul, pe care nu am putut să îl continui pentru că nu aveau părinții mei posibilitățile financiare de a mă susține în acest sport foarte scump. Apoi a urmat Jiu-Jitsu Brazilian și MMA o perioadă, mai exact până la vârsta de 15 ani. După am hotărât să mă dedic Capoerei , în care am găsit 100% ceea ce sunt eu: atlet, luptător, artist și profesor de sport dar și de viață, pentru că Capoeira este un complex de toate aceste lucruri. Pe mai departe îmi doresc numai să devin tot mai multilateral și bun în universul CAPOEIRA.
Claudiu Șulea: Trainer, cross-fitter, multiplu campion internațional și național la competiții de tipul “Men’s Physique”. Nu pot decât să întreb, cum arată o zi din viață lui Banto? Care e secretul ?
Banto Dos Santos: Da, și să nu uităm artist, pentru că și cânt. Iar muzica este o pasiune a mea mai veche pe care am început să o aprofundez în ultimul an. Pregătesc o surpriză de proporții tuturor și cred că va avea un impact pozitiv .
O zi din viată lui Banto începe la oră 6 dimineață de luni pană vineri. Mă trezesc cu o cafeluță caldă și de la oră 7 îmi încep ziua cu antrenamentele clienților pe care îi am la personal training. Apoi la ora 12.30 părăsesc sala și mă duc la cursuri de muzică. Începând cu ora 17 pană seară târziu reîncep cursurile de Capoeira cu adulți și copii, iar seara când ajung acasă mănânc o cină delicioasă, pregătită de soția mea și până la oră 23:30 îi dedic timp ei.
În weekend avem multe evenimente la care facem partea de entertainment și show , iar duminica este dedicată în totalitate familiei. Ador să îmi petrec timp de calitate cu “fetele mele”, soția Andrea și cele 2 fiice ale noastre Sophia și Sarah, care sunt viața mea. Acum că vine primăvară vom ieși tot mai mult în natură la aer curat unde ne place să ne jucăm și să facem binecunoscutul ‘Churasco’, adică grătar mai pe românește. Cam așa arată viață mea și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare secundă pe care mi-o oferă.
Vă invit pe această cale să nu va faceți nici un plan în al doilea weekend din iunie și să veniți la festivalul nostru Internațional de Capoeira și artă Braziliană ,care se va desfăsura din 8 pană în 10 iunie. Că un bonus, în data de 9 iunie va fi o petrecere incendiară la care eu și incă 12 brazilieni vă vom teleporta la Carnavalul de la Rio cu energia noastră turata la Maxim!!!