Călin Nădășan este o persoană generoasă, cu o experiență de viață incredibilă, de la misiuni în slujba ONU, în țări exotice și până la cunoașterea corpului uman, studiul celulei, extrem de explicit în ceea ce este corect să mâncăm, un bun health coach holistic.

Vă invităm să-l cunoașteți Călin și să intrați în lumea sa, pentru o dietă echilibrată și sănătoasă.

Horia@Dispersie: Cine este Călin Nădăşan? Povestește-ne pe scurt călătoria vieții tale, de la cariera militară, la ONU și până la cea mai recentă preocupare a ta, legată de organism, sănătate, nutriție?

Călin Nădăşan: „Pe foarte scurt. Complicat! Am plecat din satul natal, Habic, județul Mureș la 14 ani, în 1979 pentru a urma cursurile Liceului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. A urmat Școala de Ofițeri de Aviație Aurel Vlaicu de la Boboc, Buzău. O tinerețe cazonă.

Ca tânăr locotenent am fost repartizat la regimentul de aviație din Câmpia Turzii, în Punctul de Comandă a Operațiilor. Control trafic, coordonare zboruri cu cele civile, interceptare ghidată de la sol, etc.

După două cursuri de specializare în Germania 1994, EuroControl și USA 1996, FAA au urmat două misiuni ca observator militar cu Națiunile Unite, UNIKOM (Irak-Kuweit, 1998-99) și MONUC (RD Congo, 2001-02). 

În Congo, la încheierea misiunii am primit o ofertă de job de la o mare companie americană ce tocmai obținuse un mare contract pentru administrarea a mai multor aeroporturi/terminale utilizate de misiunea ONU de menținere a păcii. Cum nu eram tocmai mulțumit de modul cum erau plătiți pe atunci ofițerii și nici de viața de cuplu (în pragul divorțului), m-am întors în țară, mi-am dat demisia și am acceptat oferta, pentru un salariu de debut de 10 x mai mare. Am lucrat pentru ei până în 2006, când i-am părăsit pentru un post, de data asta angajat direct, în controlul operațiilor aeriene la o altă misiune ONU, în Timorul Oriental (UNMIT), până în 2011.

A urmat cea din Liberia (UNMIL), 2011 – 14 și apoi Haiti (MINUSTAH), 2014-16. Toate cu grad ridicat de risc, viață haotică și mult stres.

Hipertensiune marginală cu prediabet/sindrom metabolic/limita obezității la abia 40 de ani. Am făcut și malarie de câteva ori, din care una, apărută într-un concediu în țară, la limită mortală, febra Dengue în Timor și Chycungunya în Haiti. Iată și motive suficiente să devin interesat încă de atunci de modalități nefarmaceutice de a-mi proteja starea de sănătate. De aici, de la acest interes, de la această motivație a apărut un nou hobby care mai târziu s-a transformat într-o pasiune și dorință de a înțelege cât mai profund legăturile dintre stilul nostru de viață și alimentație și apariția/evoluția bolilor degenerative.

Legături la care, am observat cu surprindere, că medicii pe mâna cărora am încercat să mă dau pentru a mă face bine, refuzau, sau nu știau să se uite. Și atunci am decis să merg pe cont propriu! Ceea ce fac și azi!”.

Horia@Dispersie: Călin Nădășan nu este nutriționist. Atunci ce este?

Călin Nădăşan: „Nu, nu este nutriționist! Tehnic, în urma cursului intensiv online de 12 luni (2016-2017) la Institutul de Nutriție Integrativă (IIN) New York am fost declarat Health Coach. Un fel de consilier personal de sănătate. A fost o bază de formală de plecare în domeniu, la care am adăugat formarea mea ca Instructor Yoga nivel 1 (Hari Om Yoga School, Costa-Rica, 2015), deci elemente de Ayurveda, pasiunea mea pentru orientalism, mai ales Daoism (instructor asociat la școala UHT – Universal Healing Tao a marelui Maestru Taoist Mantak Chia), deci și elemente de Medicină Tradițională chinezească. Recent am obținut și certificatul de la Paracelsus, Germania în urma unui curs despre Microbiota Intestinală.

Plus vreo 70 de cărți, sute și mii de articole/studii de pe PubMed și Google Scholar din domeniul metabolismului, diabetului, obezității, bolilor auto-imune, CVD, alte boli degenerative și alte sute și mii de blog-posturi, podcasturi, prezentări pe YouTube, conferințe internaționale anuale de medicină ancestrală (AHS) și nutriție Keto, Paleo, LowCarb (LowCarb USA, LowCarb DownUnder, LowCarb Denver, etc.).

Deci nu sunt nutriționistul mediu ce nu face decât să repete dogmele învățate la cursuri, îmi place să analizez critic lucrurile, să merg în profunzimea fenomenelor, până la nivel celular și molecular, hormoni, enzime, căi metabolice, șa, dar având grijă în același timp să nu scap imaginea de ansamblu din vedere și să pun accent pe aspectele cu valoare practică pentru mine și cei pe care-i consiliez.

Deci pe scurt sunt un health coach holistic, cu o combinație de abilități și expuneri nu ușor de întâlnit la orice pas. Și care își face un punct de onoare din capacitatea, cultivată în mii de ore de lectură și practică, de a identifica aproape automat bălăriile, scrise sau vorbite, indiferent de câte și ce titluri poartă autorul, și de care domeniul sănătății nu duce, din păcate, deloc lipsă, de a merge la miezul lucrurilor și mai ales a privi lucrurile din perspectiva evoluției, singura care face ca biologia să aibă logică și sens”.

Horia@Dispersie: Spui că medicina ancestrală, alternativă, este mult mai utilă decât medicina tradițională, susținută de state și statuată prin tratate internaționale. Pe ce te bazezi?

Călin Nădăşan: „Medicina funcțională (paleo, ancestrală) și adepții ei, caută să identifice și să trateze rădăcinile bolii, de obicei prin schimbări de alimentație și stil de viață. Dacă îi dai corpului ce are nevoie (via affirmativa), deci alimente naturale, dense nutritiv (minerale, vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali) și îi scoți ceea ce-l intoxică (toxine, conservanți, pesticide, E-uri, emulsificatori, anti-nutrienți, etc.) el are o putere uriașă și o înțelepciune nemăsurată de a reveni la homeostază/echilibru  = starea de bine și sănătate, în care funcțiile sunt toate la nivelul lor optim.

Pe de altă parte, medicina alopată convențională susținută de state, corporații și organizații supra-statale, se folosește de paradigma identificării simptomelor bolilor = diagnosticare și ținerea lor sub control cu medicamente de sinteză, fără a se interesa de cauzele declanșatoare pe care le declară în cele mai multe cazuri de etiologie idiopatică (origine necunoscută).

Diferența de calitate în modul de lucru cu pacientul/clientul este una în mod evident nu doar de nuanță, ci de esență. Prima țintește să restabilească starea de sănătate, cea de-a doua să gestioneze simptomele bolii”.

Horia@Dispersie: Ne-am obișnuit să luăm ușor medicamente, mai ales antibiotice. Cât de mult ne este afectat organismul?

Călin Nădăşan: „Subiectul este unul extrem de complex și vast. Ne-am obișnuit să luăm, sau am fost obișnuiți? De multe ori medicamentele sunt necesare și binevenite, salvatoare, inclusiv antibioticele. Din păcate prea ușor se face abuz deci ar trebui, înainte de a prescrie/lua medicamente să se facă o analiză bine întemeiată a raportului între beneficiile țintite și daunele potențiale.

Abuzul de antibiotice, atât de cu ușurință prescrise și consumate este în special periculos, pentru că, împreună cu bacteriile patogene menite a fi eliminate sunt distruse populații întregi de bacterii benefice din microbiota intestinală(pro-biotice) cu roluri pivot în funcții cum ar fi digestia, imunitatea, absorbția și/sau producția de micronutrienți esențiali pentru homeostază, gen vitamine și acizi grași de catenă scurtă – acetat, propionat și butirat și facilitează absorbția de minerale.

Nu putem fi sănătoși cu disbioză, o microbiotă aflată în dezechilibru = redusă ca diversitate, cu populații benefice absente sau reduse și patogene în exces!”

Horia@Dispersie: Agricultura a născut scrisul, contabilitatea primară și a constituie probabil cel mai răspândit element alimentar din lume. Pentru organism, ai afirmat în mai multe rânduri că este cea mai mare pacoste. De ce?

Călin Nădăşan: „Aici intervine din nou ideea de evoluție. Ca ființe superioare debutat ca vânători culegători în urmă cu 2,5 milioane de ani, cu Homo habilis. Agricultura a apărut fortuit (schimbări climatice majore, dispariția megafaunei pe care o vânam, etc) în urmă cu circa 12.000 ani, ceea ce e extrem de puțin la scara evoluției. Gen, de 5 minute consumăm făinoase, dacă evoluția ar fi concentrată pe un cadran de ceas cu 24 de ore.

Paleoantropologii au descoperit că odată cu apariția agriculturii, mai ales a cultivării și consumului de cereale, capacitatea craniană a omului, Homo sapiens, a scăzut, au apărut cariile, artrita, bolile cronice, diabetul, CVD, a scăzut talia medie. Și asta pentru că a apărut brusc o discrepanță între ceea ce așteptau celulele noastre, sistemul digestiv, metabolismul, organele hormonale, sistemul enzimatic incredibil de complex, și ceea ce am început să le oferim din acel moment. QED!”

Horia@Dispersie: În moda asta a veganismului, se spune că este mult mai sănătos să trăiești fără carne. Ce păreri ai?

Călin Nădăşan: „Aici avem clar de a face nu cu știința ci cu propaganda bazată pe interese corporatiste (BigFood, BigChem) și religioase (Adventiștii de ziua 7a). E practic imposibil să funcționezi optim și să fii sănătos pe o dietă vegană. Fără suplimente diverse e chiar imposibil să supraviețuiești pe termen scurt.

Nu degeaba avem un Ph-intestinal de 1,5 – 3, extrem de acid, similar nu cu ierbivorele, ci cu carnivorele, e nevoie de el pentru a putea digera proteina animală, care altfel ar intra în putrefacție șiar duce  la carențe nutriționale.

Da, putem supraviețui situații de criză, de foamete, care în evoluția noastră n-au fost puține, și fără consum de alimente de origine animală, ba chiar fără nici un aliment (rolul stratului de adipozitate), dar nu putem fi înfloritori pe termen lung.

Dacă întâlnești vreun vegan octogenar, să mă anunți și pe mine. Dar să nu fie unul care a trecut la veganism când a împlinit 79, te rog!”

Horia@Dispersie: Care este cea mai optimă carne de consumat iar despre grăsimi ce ne poți spune?

Călin Nădăşan: „Din perspectiva conținutului în aminoaacizi, de micronutrienți, minerale, vitamine ierarhia mea personală este următoarea: Vânat, Oaie/Miel, Vită crescută la pășune, Pește gras de captură, mai ales oceanic și de apă rece, Rață, Gâscă, Porc, Pui. Gătită la cuptor, fiartă, înăbușită, prăjită (în untură, unt, ulei de cocoș sau de măsline).  

Și aici intervin grăsimile: Conțin acizi grași esențiali (necesari dar nu-i putem produce endogen) omega-6 (acid linoleic și arahidonic)și omega-3 (acid docosahexaenoic și eicosapentaenoic).

Sunt sursa de energie preferată a miocardului și mușchilor scheletici, ard mult mai curat decât glucoza și aminoacizii, deși nu atât de exploziv, nu cresc glicemia deci mențin sensibilitatea la insulină iar pe termen lung sănătatea metabolică. Inclusiv cei saturați și recomand până la 60-70% din aportul caloric, deci contrar, ca de obicei dogmei convenționale (ipoteza colesterol) demult demontată dar ținută pe steroizi de interese financiare imense.

Recomand excluderea totală a uleiurilor extrase industrial din semințele păioaselor, extrem de bogate în acid linoleic omega-6 și instabile chimic/ușor oxidabile gen: Floarea soarelui, porumb, soia, rapiță, etc”.

Horia@Dispersie: Bunicii noștrii, pe vremuri, mâncau slănină cu ceapă și beau țuică. Astăzi se spune că nu prea este sănătos acest stil de viață. Este mai sănătos să muști dintr-un hamburger sau o shaorma cu 4 sosuri decât dintr-o slană și o ceapă?

Călin Nădăşan: „Eu îmi includ măcar o bucățică de slănină și ceapă sau usturoi în dietă aproape zilnic. Hamburger și shaorma am și uitat de când nu m-am atins. Asta cred că răspunde la întrebarea ta. Nu și țuică, decât extrem de rar, când merg  la țară. Prefer vinul sec/demisec. Roșu, roze, alb. Rară Neagră, Fetească Neagră, Merlot, Sauvignon blanc, Cabernet, Shiraz. Suntem perfect adaptați evolutiv la metabolizarea alcoolului, unele rase mai bine decât altele, unii indivizi mai bine decât alții, toleranța personală e secretul. Atenție la cum funcționezi fizic și psihic la consum și ia măsuri în consecință. Pentru unii, e mult mai bine să-l excludă total”.

Horia@Dispersie: Ești coordonatorul și totodată administratorul unul grup online – „PLC Health”. Ce ne poți spune despre el?

Călin Nădăşan: „Este un grup privat ce l-am creat pe FB în 2017, după ce am absolvit cursurile IIN. Nu  e mare, cca 425 membri, mai ales Prieteni, familie, cunoștințe, clienți. Eu îl consider drept un fel de voluntariat, o modalitate de a împărtăși și altora din minunățiile extrem de vastului și controversatului domeniu al nutriției și a legăturilor, de multe ori invizibile la o privire superficială, de la cauză la efect dintre aceasta, stilul de viață și explozia epidemiilor de Obezitate, Diabet, CVD, Sindrom metabolic, Cancer, Boli autoimune și alte boli cronice degenerative (Inclusiv AD).

Cu speranța că cel puțin o parte dintre membri vor fi dispuși să asculte, să judece pe cont propriu, să iasă de sub cântecul de sirenă al dogmei convenționale  și să-și scoată ochelarii de cal cu care am fost înzestrați de cei ce profită imens din ignoranța și credulitatea noastră, marile corporații din agricultura intensivă de tip monocultură, din industria farmaceutică și medicina industrializată, etc. Și să vadă dincolo de multele ipoteze false de a căror supraviețuire pe steroizi depind practic toate aceste modele de mega-afaceri. Sănătatea este o afacere exclusiv privată și, oricât de mult ne-ar plăcea să credem că o putem subcontracta, educația și responsabilitatea personală nu pot fi înlocuite. Iar ei ne mint, nu de puține ori cu cea mai deșănțată nerușinare și cu acordul guvernelor care se prefac că ne vor binele. Trist. Cuvântul de ordine este Educație vs Medicație! Depinde doar de noi exclusiv ce vrem să alegem!”