Costi Cămărășan face parte dintr-una dintre cele mai vechi formații românești, care s-a născut la Cluj și anume Compact. Activând de peste 45 de ani în domeniu, Costi Cămărășan a urcat pe scena Rock the Camp și apoi a vorbit cu Dispersie despre viitorul muzicii rock.

Bianca@DISPERSIE: Cum vezi lumea muzicii rock clujeană?

Costi Cămărășanu: Clujul are trupe foarte bune. Dintotdeauna Clujul a avut trupe foarte bune și din câte știu eu vin niște trupe tinere din urmă, care vor prelua ștafeta și vor duce muzica clujeană mai departe.

Bianca@DISPERSIE: Mai există iubitori de muzică rock?

Costi Cămărășanu: Părerea mea e că rock-ul va reveni ân curând. Că au trecut deja 25 de ani. Cam la 25 de ani se schimbă gusturile. Apar alte preferințe, iar rockul va reveni în forță. Afară deja se văd semne clare. E o perioadă de 2-3 până va ajunge și la noi toată povestea.

Bianca@DISPERSIE: Trebuie un anumit grad de cultură pentru a simți cu adevărat muzica rock. Festivalurile de muzică comercială adună mii de oameni. Cum crezi că ar putea fi educat publicul să înceapă să aprecieze mai mult muzica rock?

Costi Cămărășanu: Posturile de radio și cele de televiziune au un rol foarte important. Dacă promovezi numai un anumit gen de muzică, sigur muzica rock e pe planul cinci. Acestea sunt și rezultatele. Dacă ia un copil chinez și de mic în aduce în România, precis învață limba română. Despre asta e vorba. Trebuie să nu fim stupizi. Poți să cânți blues o veșnicie, spre exemplu. Dar sunt niște segmente de public care iubesc blues, jazz, rock, metalul sau orice. E foarte clar. Public este pentru fiecare gen. Dar dacă posturile de radio dau numai un anumit gen de muzică, ceea ce se și întâmplă în România de mulți ani, nu ai ce face. Rockul este o sursă de inspirație, o sursă de viață. A fost muzica părinților care acum au copii de 30 de ani. De aceea nu îmi fac probleme. Toată treaba este să se dorească promovarea acestui gen muzical.

Bianca@DISPERSIE: Ce apreciezi cel mai mult la comunitatea rock din Cluj?

Costi Cămărășanu: Prietenia. Toți îmi sunt prieteni din jurul meu. Numai prieteni am aici, de la toate trupele. Mă respectă, mă salută, comunicăm, vorbim la telefon, schimbăm câte o idee muzicală, îmi cer părerea. E excelent așa.

Bianca@DISPERSIE: Festivalul Rock the Camp este la început de drum. Crezi în acest proiect? De ce ați spus „da” la invitația organizatorilor?

Costi Cămărășanu: Cred în acest proiect. Eu și Dan Hurgoiu am vrut în 2016 să creăm un festival de rock clujean și nu s-a potrivit. Nu am reușit atunci să ne mobilizăm și să găsim fondurile necesare apoi a venit și pandemia. Și mă bucur că ei s-au mobilizat și au reușit să facă așa ceva. Festivalul acesta va ajunge de talie internațională, cu artiști din toată lumea. Veți vedea că am dreptate. Trebuie însă implicare și din partea autorităților care să sprijine și muzica rock, nu doar cea electronică. Și am încredere în băieții ăștia care au organizat. Sunt faini, serioși, iubesc muzica rock și sprijină trupele clujene, ceea ce este foarte important.