Vă mai amintiți melodiile „Stai” „În mine în șoaptă” sau „Cântă-mi povestea”? Erau cântate de cei de la COMA, o trupă foarte la modă în underground-ul românesc la începutul anilor 2000. COMA, și astăzi una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din Romania, ne-a acordat un interviu, prin Răzvan Rădulescu/Dj Hefe.

Gabriel Horia: Salut! Spuneţi-mi vă rog cum a luat naștere trupa Coma şi mai ales de unde a venit ideea acestui nume.

Răzvan Rădulescu: „Coma a luat naștere în anul 2000 dupa ce câțiva membrii din trupele Daft Allison și Skaburger și-au unit forțele pentru a pune pe picioare Coma iar legat de nume…la începutul anilor 2000 a luat ființă în București clubul Fire – un club tare drag nouă având în vedere că pe culoarele și în sălile acelui club am crescut și ne-am împrietenit. Eu sunt bun prieten cu cei care și-au deschis clubul și în timp ce ei căutau atunci un nume pentru club eu le-am propus să se numească Coma Club… însă nu au rezonat cu el (și bine au făcut) așa că l-am luat pentru noi și am dat numele trupei”.

Gabriel Horia: Ce se mai întamplă cu trupa Coma? Care sunt planurile voastre de viitor și pe când un nou album?

Răzvan Rădulescu: „Facem muzică, cântăm cât de mult se poate, pe unde se poate și sperăm să dăm drumul la câteva piese noi cât de curand. Stay tuned… pe facebook anunțăm toate noutățile!”

Gabriel Horia: După aproximativ 14 ani de muzică bună și fani dedicați cum credeți că ați evoluat ca trupă și ca muzicieni?

Răzvan Rădulescu: „Entuziasmul este același ca și la început și probabil asta este ceea ce ne face să mergem înainte. La fel și sprijinul și dedicația fanilor noștri care ne-au fost tot timpul aproape și ne-au dat aripi să mergem înainte. Cred că meritul principal că există Coma în 2014 este în mare mare parte al lor. Oameni care vin să ne vadă și ne sustin la concerte, care poartă cu mandrie tricourile noaste. Este minunat să vezi copii la concerte care atunci când a apărut primul nostru album aveau 2 sau 3 ani..haha..este bine și cred ca o formație poate să zică că a reușit atunci când muzica ei ajunge și rezonează cu mai multe generații…Noi vreau să cred că ne-am făcut corect și cinstit treaba. Și alt lucru foarte frumos este ca după atâția ani nu ne mai certăm atâta între noi, am îmbătrânit înțelept (haha) și suntem foarte buni prieteni”.

Gabriel Horia: Cum e publicul din 2014 față de cel din 2000?

Răzvan Rădulescu: „Chiar vorbeam zilele astea cu un prieten și îi împărtășeam că din punctul meu de vedere anul 2014 a fost cel mai bun pentru Coma. Din toate punctele de vedere inclusiv cel al publicului…Copii aștia încet încet reușesc să se prindă despre ce este vorba și să nu mai accepte la infinit ce li se bagă pe gât forțat de radio și TV. Încep și ei să caute lucruri interesante și refuză să se lase ghidați și influentați de mass media muzicală de la noi care știm cu toții ce promovează pe motiv de „asta cere publicul”…dar…culmea e ca publicul nu prea mai cere asta….Doamne ajută!”

Gabriel Horia: Aţi cântat în deschiderea câtorva concerte ale unor trupe internaționale: Sepultura, Soulfly, Deftones şi Theraphy. Care a fost cel mai important dintre acestea și ce amintiri „ciudate” aveți legate de acea ocazie?

Răzvan Rădulescu: „Toate concertele au fost importante pentru noi. Faptul că am cântat cu cei datorită cărora suntem și noi o trupă nu poate decât să ne facă să ne simțim mândri. Sentimentul este unic să cânți pe scenă cu aceeași oameni pe care ai vedeam în reviste, îi aveam în afișe la capul patului sau pe ipod, cd-uri și vinyluri. Pare ireal, pare că oamenii aceia sunt de neatins, că vin de pe alta planeta și totuși într-un fel ciudat i-am putut atinge, au vorbit cu noi și ne-am dat în final seama că și ei sunt la fel ca și noi…niște oameni pasionați de muzica asta minunată. Un moment foarte important pentru noi este că pe albumul Nerostitele îl avem invitat pe o piesa pe basistul trupei Faith no more”Billy Gould”, o trupă pe care o iubim extrem de mult!”

Gabriel Horia: Sunteți mulțumiți de ceea ce ați realizat până acum?

Răzvan Rădulescu: „Suntem multumiți, mândri și bucuroși, apreciem fiecare moment al acestei calatorii!”