
Gabriel Bota este directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, un eveniment cultural de referință pentru Cluj-Napoca, ce anul acesta ajunge la cea de-a opta ediție. Gabriel Bota a răspuns la câteva întrebări despre ediția de anul acesta, ce va avea loc în perioada 15-18 septembrie, în Piața Unirii.
DISPERSIE: Ce vreți să transmiteți prin motto-ul de anul acesta „Promovăm România prin lectură?”
Gabriel Bota: Dintotdeauna, misiunea FICT a fost aceea de a aduce Cartea și scriitorii în mijlocul oamenilor și, în special, al tinerilor. Și astfel, de a promova, prin toate mijloacele posibile (și aproape imposibile) Lectura, acest lucru atât de esențial pentru viața noastră. Îl numesc esențial pentru că, prin Lectură, reușim să iubim mai frumos, să fim mai buni cu noi și cu cei din jurul nostru, să formăm comunități, să ne pese mai mult de societatea în care trăim, de modul în care alegem să ne implicăm activ în ea. Mai mult, în contextul anului 2022, credem că România are nevoie, mai mult ca niciodată, de CARTE (în toate sensurile la care vă gândiți) și, de asemenea, de o promovare altfel, prin Lectură. Pentru că, specificul internațional al FICT este acela de a promova valori culturale și în țările care sunt invitate la fiecare ediție. Prin urmare, „Promovăm România prin Lectură” poate avea un sens fundamental, acela de a fi mai mult decât ceea ce suntem, o țară care-și cultivă valorile culturale și le promovează prin dublu schimb.
DISPERSIE: Cu ce autori surprindeți publicul anul acesta?
Gabriel Bota: În acest an am invitat scriitori din Norvegia, Belgia, Japonia, Mexic, Chile, Islanda, Elveția și Polonia, pe lângă scriitorii din România. Suntem onorați că au acceptat invitația noastră și le mulțumim. Întâlnirile vor fi atât fizice cât și online iar paleta literară este foarte diversă: de la literatură polițistă la poezie, de la dramaturgie la carte pentru copii. Îi voi menționa pe câțiva dintre autori: Lars Saabye Chisteensen, Thomas Enger, Patrick Deville, Erwin Messmer, Andreas Saurer, Akira Mizubayashi, Adam Leszkiewicz, Mijail Lamas, Andrea Rivas. Și lista continuă.
DISPERSIE: Ce surprize/noutăți pregătiți pentru iubitorii de carte? La ce activități vor putea participa pe lângă cele din sfera lecturii?
Gabriel Bota: Puțin spus multe. Practic din 15 până în 18 Septembrie, de la 09:00 dimineața până la 21:00 seara, va fi un program cultural continuu și foarte divers. Lansări de carte, dezbateri, conferințe, sesiuni de autografe și multă distracție și bucurie. Vom avea chiar și cafea gratis pusă la dispoziție de Iulius Meinl pentru toți participanții la evenimentele FICT din Lounge-ul oficial. Și anul acesta am păstrat construcția tip „piațetă”, vom avea chiar și un „reading corner” unde toată lumea se poate bucura de sărbătoare cărții la Cluj. Doar să fie vreme bună!
DISPERSIE: La ce număr de vizitatori vă așteptați anul acesta la FICT?
Gabriel Bota: Ne propunem să trecem de 50.000 de vizitatori, totul ține însă și de vreme, dacă vom avea o toamnă capricioasă ori nu, rămâne de văzut.
DISPERSIE: La ce provocări vă așteptați anul acesta?
Gabriel Bota: Cea mai mare provocare a fost organizarea ediției în condițiile în care piața financiară e tot mai dificilă, sponsorii aproape că nu există și da, fără să afișez prea multă mâhnire, pot spune că piața culturală scade fiindcă nu există un interes pentru ea din partea mediului privat. Aș invita toate companiile să vină la FICT, să simtă și să vadă bucuria din ochii copiilor, a tinerilor, a tuturor cititorilor care ne vizitează. Să vadă că, prin promovarea Lecturii, șansele economice și financiare ale pieței nu pot decât să crească. Multă lume nu vede munca noastră, a echipei FICT, dar munca noastră se regăsește în fiecare decizie pe care cineva o ia atunci când se hotărăște să citească. Mulțumesc echipei FICT pentru tot efortul depus un an întreg (Bianca Tămaș, Luminița Rusu, Bogdan Hlihor, Denisia Codrea, Florina Cușmir), mulțumesc tuturor colaboratorilor care au contribuit sub o formă sau alta ca FICT numărul 8 să aibă loc. Ne vedem în curând! Iubire de Carte!
[…] Gabriel Bota, directorul FICT, a oferit mai multe informații despre ediția de anul acesta, într-un interviu pentru Dispersie.ro. […]