
Despre Anca Dinu sunt multe de spus, iar dacă intrăm pe pagina personală de Facebook aflăm că este „jurnalistă de 14 ani, PR-istă, comunicator din naștere, business owner un pic, mamă, soție și OM”. Ce înseamnă toate astea pentru Anca Dinu aflăm mai jos. 🙂
Maria Boer: Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Anca Dinu: Energică, ambițioasă, silitoare (o combinație între muncitoare- al cărui ”răsunet” nu ne place, e prea… din alte timpuri- și workoholică- ăsta da cuvânt demn de generația Y), orgolioasă, generoasă.
Maria Boer: Cum începe o zi obișnuită din viața Ancăi Dinu?
Anca Dinu: Fix acum începe așa: 7.00- alarmă, prelungită…să zicem că până la un 7.30 deja duș și îmbrăcat, apoi cafea obligatorie și revista presei. Plus hrănit câine numărul 1 (Paco, un shihtzu care stă mai mult la ai mei, acum e în ”gazdă” la noi), alintat și strâns după cățel numărul 2 (avem o noutate în familie, un bichon de 6 săptămâni, care plânge mult după mama lui și peste noapte doarme în casă și…well, cei care au câini știu). 8.00- trezire bambin Florin, începe tevatura de pregătire pentru grădi, mic dejun cu câini printre picioarele noastre…8.45- Trimis copil la grădi cu tată proaspăt trezit, sau cu mamă semi-funcțională :)). Dacă merge cu taică-său, eu plec cu Paco la plimbare, apoi merg, dacă mai apuc, la sală. După care îmi începe și mie ziua de lucru. Pe care o pun pe pauză la prânz, când iau copilul de la grădi….Și tot așa….până noaptea, când începe practic o nouă zi pentru mine.
Maria Boer: Care sunt primele site-uri/reviste pe care le deschizi dimineața?
Anca Dinu: Revista presei de la PressOne și Republica, pe care le primesc pe mail. Apoi aplicația Biziday și The Guardian.
Maria Boer: Printre cele mai importante aspecte în meseriile de jurnalist și PR se află creativitatea, iar ție îți iese foarte bine treaba asta; care este sursa ta de inspirație?
Anca Dinu: Hmm, de multe ori stau și eu și mă întreb…ce naiba e în capul meu :)). Să îți spun sincer, nu cred despre mine că sunt cea mai creativă creatură, ci mai degrabă că sunt inteligentă și informată și necomplexată când pun mâna pe tastatură- dacă ne referim la jurnalism. În ceea ce privește munca de PR, sunt extrem de bine documentată- citesc tot ce prind în domeniu, îmi fac bine temele înainte să mă întâlnesc cu un client, sunt pe Facebook și Instagram non stop, sunt receptivă la nevoile clientului- ascult, nu vorbesc eu să îi demonstrez că sunt mai deșteaptă ca el și că are nevoie de mine, așa cum fac, din păcate, mulți colegi de breaslă. În plus, sunt capabilă să mă transpun rapid în locul publicului targetat și, foarte important, în locul jurnalistului care ar trebui să preia comunicarea clientului meu. Știu exact cum să o formulez și ce anume interesează presa și opinia publică.
Maria Boer: Categoric ai o viață foarte activă și dinamică. Cum reușești să jonglezi între viața personală și cea profesională?
Anca Dinu: Foarte greu de foarte multe ori. Am ajuns pur si simplu să mă împac cu ideea cu care aș vrea să se împace mai multe femei: nu există super femei decât în poveștile (proaste) din benzi desenate. Deci există un timp și un loc pentru fiecare dintre laturile unei femei (complete): uneori te concentrezi pe latura profesională, alteori pe cea de mamă și soție, deseori pe cea de OM și atât. În restul timpului, alergi ca nebuna în încercarea de a le face pe toate.
Maria Boer: Care a fost cel mai de suflet proiect la care ai luat parte?
Anca Dinu: În toate proiectele în care am fost implicată am pus suflet, pasiune și dedicare, altfel nu știu să lucrez! E ceea ce îmi reproșează de multe ori soțul meu, că prea pun toată energia și sufletul în fiecare în parte. Dar asta sunt, de asta mă aleg clienții de PR, de asta sunt un jurnalist curat, că nu fac decât ceea ce simt! Dacă e totuși să numesc „stricto sensu” proiectele de suflet, e clar că acelea sunt desfășurate de clubul Lions al cărui membru fondator sunt, Lions Club Hope Cluj-Napoca.
Maria Boer: Care consideri că sunt dezavantajele rețelelor de socializare în meseria de jurnalist și PR?
Anca Dinu: Proasta și falsa informare. Dezinformare, informare greșită, spune-i cum vrei, e extrem de periculoasă: oamenii chiar cred că știu adevărul, și sunt înverșunați, determinați să ți-l bage și tie pe gât. Doar fiindcă așa au citit pe Facebook.
Maria Boer: Care sunt din punctul tău de vedere cele mai mari evoluții pe care jurnalismul le-a sus de-a lungul anilor?
Anca Dinu: Atenția sporită acordată drepturilor jurnaliștilor, adaptabilitatea presei- shiftul tot mai evident înspre online, dar cu îmbinarea elementelor clasice de conținut e dovada- și încăpățânarea (unora) de a pune calitatea și credibilitatea materialelor pe primul loc, sunt, cred eu cele mai realizări ale jurnalismului. Evoluții și revoluții în presă se întâmplă zi de zi, trebuie doar să ai ochi să le vezi!
Maria Boer: Cartea anului 2017 pentru tine?
Anca Dinu: O să fie două clișee, dar asta e, ce să fac, dacă astea mi-au plăcut din ce am citit în 2017 (atenție, e ce am citit eu în 2017, căci una dintre ele e apărută încă din 2011): Contraviaţă a lui Philip Roth și Sapiens- Scurtă istorie a omenirii, Yuval Noah Harari.
Maria Boer: Ce sfaturi le-ai da tinerilor care doresc să adopte pe viitor aceste profesii?
Anca Dinu: Să aibă răbdare și bani de acasă la început :), să fie perseverenți, informați și educați, să citească și să asculte, să încerce să facă pe cineva vedetă spunându-i povestea, nu să caute să ajungă ei vedetele! Să renunțe la îngâmfare și superficialitate, la imagini de carton și poze glamour, la ideea de a ajunge ”pă sticlă”, de a face PR pentru Angelina Jolie sau pentru Coca Cola din prima. Ca să ajungi să le faci pe astea trebuie să fii cel mai bun, iar cel mai bun ajungi prin muncă, timp și dedicare!