Cluj-Napoca este recunoscut ca fiind templul universitar din Transilvania.
În fiecare an, în capitala Transilvaniei studiază aproximativ 100.000 de tineri veniți din toată România şi din străinătate, Universitatea de Medicină și Farmacie fiind printre cele mai apreciate instituţii de învăţământ.
În urmă cu două luni, presa locala din Cluj-Napoca a mediatizat un eveniment inedit în domeniul cercetării o premieră medicală în Cluj-Napoca. Cercetătorii Facultăţii de Medicină Dentară au reuşit refacerea structurii osoase a dinţilor, la porci, prin implant de celule stem.
DISPERSIE a contactat coordonatorul acestui proiect, cercetătorul Aranka Ilea, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări. Un medic a cărui modestie este specifică acelei categorii de români care deşi fac performanţă în domeniul lor, preferă discreţia în dauna reflectoarelor.
Gabriel Horia: În ce constă experimentul „Regenerarea osoasă a alveolelor postextracţionale cu ajutorul celulelor stem derivate din ţesutul adipos, pe model animal”?
Aranka Ilea: „Experimentul constă în prelevarea de ţesut adipos porcin, din care s-au izolat celule stem care în Laboratorul de Radioterapie, Radiobiologie si Biologie tumorală de la Institutul Oncologic au fost prediferenţiate spre ţesut osos. Aceste celule prediferenţiate au fost crescute pe o matrice sub forma unei rădăcini dentare. Sistemul de celule şi matrice a fost ulterior implantat la porci vietnamezi după extracţia dentară, urmând a se realiza evaluarea regenerării osoase”.
Gabriel Horia: Cine v-a ajutat să realizaţi acest experiment?
Aranka Ilea: „Proiectul s-a putut desfăşura datorită unei colaborări multidisciplinare şi cu un sprijin deosebit din partea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a Facultăţii de Medicină Veterinară unde am colaborat cu disciplinele de Anesteziologie, Morfopatologie, Radiologie, Reproducţia animală iar de la Universitatea Tehnică cu profesorul Popa Cătălin , coordonatorul Departamentului de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. Un sprijin important l-am obţinut de la centrul de imagistică din cadrul Biobazei UMF”.
Gabriel Horia: Care este specializarea dumneavoastră?
Aranka Ilea: „Sunt dublu licenţiată, absolventă a Facultăţii de Medicină din Cluj, fiind medic specialist neurolog pediatru iar cea de-a doua specializare, medic primar, chirurgie dento-alveolară.
În prezent sunt şef de lucrări la disciplina de Reabilitare Orală, Sănătate Orală şi Management la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF”.
Gabriel Horia: Pentru al doilea an consecutiv aţi obţinut medalia de aur la un eveniment destinat cercetării EUROINVENT- Salonul Inovaţiei şi Cercetării – la Iaşi. Euroinvent este primul și singurul eveniment din România organizat cu sprijinul IFIA – International Federation of Inventors Association – cum este și salonul de la Geneva.
Peste 400 de invenții și proiecte, mai mult de 200 de inventatori și cercetători din Brazilia, Croatia, Egipt, India, Indonezia, Iraq, Iran, Israel, Korea, Malaezia, Macedonia, Moldova, Polonia, Qatar, Romania, Spania, Slovenia, Taiwan, Turcia, Marea Britanie, Ucraina și Federația Rusă au fost prezenți la eveniment.
Ce gânduri aveţi după această frumoasă recidivă pentru cercetarea din Cluj?
Aranka Ilea: „Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru toţi cercetătorii pentru a-şi face cunoscute ideile şi lucrările. Sunt promovate cele mai bune invenţii şi ideile inovative. Anul acesta am participat cu lucrarea „Celulele stem mezenchimale derivate din ţesutul adipos crescute pe matrice de acid polilactic printat 3D în osteoregenerare”.
Salonul nu se adresează doar domeniului medical ci tuturor domeniilor ştiinţifice. Este extrem de interesant aspectul cosmopolit al evenimentului, diversitatea domeniilor promovate. Se poate construi astfel şi o simbioză între idei, care poate fi benefică viitoarelor proiecte”.
Gabriel Horia: Cu ce lucrare aţi participat în 2014 când aţi obţinut prima medalie de aur?
Aranka Ilea: „Având in vedere că patologia nervului facial este la intersecţia dintre mai multe specialităţi medicale, începând cu cea de neurologie, ORL, chirurgie maxilo-facială, neourochirurgie, oftalmologie, boli infecţioase, am dorit să studiez rolul de protecţie a mastoidei în fracturile de bază de craniu şi protejarea structurilor vasculo-nervoase în cursul unui traumatism cranian, sistemul pe care l-am prezentat fiind în curs de brevetare”.