Corina Sabadi este un cunoscut creator vestimentar din Târgu-Mureș care reușește de fiecare dată să ne surprindă cu originalitatea, devotamentul și pasiunea cu care își realizează munca. Despre câte lucruri frumoase poți crea cu un material dar și despre cum a ajuns să activeze în acest domeniu, ne spune chiar ea.

Maria Boer: Povestește-ne puțin despre tine și munca ta. Cum ai început acest drum în domeniul modei și ce te-a determinat?

Corina Sabadi: Din clasele primare am avut atracție spre latura artistică, încercând să mă dezvolt pe mai multe laturi: pictură, desen, modelaj și dans. Am urmat studiile Liceului de Artă din Târgu-Mures, secția design vestimentar. A urmat apoi o aprofundare a cunoștințelor pe latura vestimentară. Am devenit și mai fascinată dorind să îmi dezvolt această latură, astfel, m-am înscris la cursurile Facultății de Arte Decorative și Design din Cluj- Napoca, secția design vestimentar.

Pentru transpunerea lucrării de licență, am colaborat împreună cu mama mea, care este o croitoreasă cunoscută în Târgu-Mureș. Atunci am realizat că punându-ne cunoștintele în comun putem să realizăm un atelier de creație vestimentară. Din acel moment, pe parcursul anilor, am muncit mult, am continuat studiile masterale, am participat la concursuri de modă și am colaborat cu alți designeri, iar in 2015 visul a devenit realitate și din punct de vedere legislativ, luând viață atelierul de creație vestimentară “CORI SAB DESIGN”, ajungând în 2017 să-mi finalizez construcția spațiului necesar desfășurării activității de creație și consiliere.

Maria Boer: Cum îți dai seama de ce anume își dorește o clientă sau ce i se potrivește?

Corina Sabadi: Totul începe printr-o consiliere, de unde aflu cărui eveniment îi este destinată ținuta. După aceea, în funcție de constituția fiziologică ( înălțime, greutate, forma corpului, culoarea tenului etc), încep să-i creez ținuta care o avantajează din cele mai multe puncte de vedere.

Maria Boer: Ce îți place mai mult să creezi: rochii de mireasă sau rochii de seară?

Corina Sabadi: Creez cu plăcere orice tip de rochie, dar creez cu o deosebită plăcere atunci când clientul se lasă purtat de imaginația mea și nu are șabloane mnezice despre produs. Pot spune că am o mai mare satisfacție atunci când creez o rochie de mireasă datorită faptului că marea majoritate a femeilor au un scenariu care se desfășoară încă din perioada copilăriei, pe care o “alimentează” până în momentul în care trebuie să decidă cum va arăta rochia mult visată. Iar când mi se oferă aceasta onoare, pentru a crea rochia pentru cel mai mare eveniment din viața ei, mă simt împlinită!

Maria Boer: Îți mai aduci aminte prima rochie de mireasă creată? Ce a însemnat la vremea respectivă acea rochie pentru tine?

Corina Sabadi: Prima rochie de mireasă… multă emoție, studiu și responsabilitate. A fost o experiență minunată, bucurându-mă la fiecare probă împreună cu cea care urma să o poarte, de evoluția ei. Am pornit de la o schiță, pe care am dezvoltat-o, a suferit modificări până a ajuns la rezultatul final. Am avut o atenție deosebită pentru detalii, aplicațiile de broderie pe care le-am lucrat manual. A fost o muncă foarte minuțioasă și a necesitat foarte multă atenție. La momentul respectiv a fost o operă de artă pentru mine!

Maria Boer: Care a fost cea mai mare provocare a ta în a realiza o rochie?

Corina Sabadi: Cea mai mare provocare a fost atunci când a trebuit să transpun prima mea colecție. Am creat schițele care erau spectaculoase și ideale din punct de vedere estetic, dar când a trebuit să le transpun în țesături am realizat cât de dificil este acest lucru. După ce am depășit acel moment am simțit o deosebită satisfacție care m-a motivat și m-a ajutat să privesc obstacolele ca pe o dorință.

Îmi place să am provocări din punct de vedere al imaginației, al simbiozei țesăturilor și din punct de vedere tehnic. Mereu reușesc să le realizez după o consultare cu echipa mea.

Maria Boer: Care sunt materialele cu care îți place să lucrezi cel mai mult?

Corina Sabadi: Îmi place să lucrez cu toate tipurile de țesături, de la cele pe fire naturale, la cele sintetice și la cele neconvenționale. Fiecare dintre ele mă ajuta să-mi transpun ideile în realitate.

         (material pictat manual accesorizat prin aplicații)

Maria Boer: Procentual vorbind, cât de mult contează materialul și cât de mult contează croiul unei rochii atunci când avem produsul finit?

Corina Sabadi: În primul rând, aleg țesătura în funcție de croiul produsului. În mare parte raportul este egal. Atunci când avem un croi mai simplu putem folosi un material mai spectaculos, mai încărcat, prin acesta să iasă produsul in evidență. Însă, în cazul în care avem în croiul rochiei multe detalii, alegem țesături uni sau cu mai puține detalii.

Maria Boer: Crezi că haina îl face pe om?

Corina Sabadi: Eu cred că haina ajută omul (aici mă refer la haina care este concepută exact pentru respectiva persoană). Dacă știi ce mesaj vrei să transmiți cu ajutorul hainei și al atitudinii, îl poți face pe receptor să înțeleagă perfect mesajul.

Maria Boer: Ce îți dorești de fiecare dată când creezi o piesă vestimentară?

Corina Sabadi: Pe plan personal îmi doresc să fie o provocare pentru a mă autodepăși, iar pentru client îmi doresc ca acesta să fie total satisfăcut, să simtă că și-a îndeplinit un vis, o dorință.

Maria Boer: Care sunt tendințele anul 2018?

Corina Sabadi: Sezonul de primăvară- vară 2018 vine cu o “ofertă” bogată în materie de tendințe. Vom fi surprinși de diverse imprimeuri florale în culori pastelate, in nuanțe de roz, verde și galben. Aceste culori se vor regăsii și în tonuri intense, chiar și neon. Materialele transparente se vor purta în diverse combinații, atât pentru ținute elegante dar și sexy. Decupajele sunt un alt element care va pune în valoare feminitatea. Stralucirea se va obține prin folosirea culorilor metalice, paiete, broderii și tot ce înseamnă glam. Cu puțină imaginație putem crea o ținută fashion!!