Ce poate fi mai fain decât să îmbini un festival de muzică cu o excursie cu prietenii la munte?! Am stat la povești cu Marius Bugeac, P.R.-ul Music Outdoor Experience, festivalul care face exact asta.
Maria Boer: Valea Drăganului este o zonă turistică pe care voi, organizatorii, doriți să o promovați. Care ar fi principalele obiective pe care nu ai voie să le ratezi odată ajuns acolo?
Marius Bugeac: Principalele obiective turistice pe care le recomandăm odată ajunși la Valea Drăganului sunt Moara Dracului și Valea Iadului, care deși au nume înspăimântătoare, locurile sunt de o frumusețe aparte. Pe lângă aceste două obictive ar mai fi Coada Lacului, pentru cei care doresc să vadă în profunzime frumusețile zonei.
Maria Boer: Drumeția spre festival are și ea farmecul ei. Va exista un mijloc de transport în comun pentru a putea ajunge la festival?
Marius Bugeac: Anul trecut au venit oamenii cu mașinile personale, cu trenul și cu ocazia. Anul acesta încercăm să punem la dispoziția participanților câteva autocare direct din Cluj-Napoca. Momentan suntem încă în tratative cu câteva companii de transport, fiind o distanță de 95 de km dorim să le oferim un preț avantajos moxiștilor.
Maria Boer: La ce specialități culinare ne putem aștepta anul acesta?
Marius Bugeac: Pe partea de foodcourt schimbăm tot, atât zona propriu-zisă unde se mănâncă, cât și vendorii și meniurile. Începând de anul acesta vom avea 3 vendori de mâncare la festival. Participanții se vor putea bucura și de mâncare pe bază de carne și de mâncare pentru vegetarieni și de un stand cu mâncare tradițională, cu produse locale. Personal, cel mai mult aștept pita cu slană picurată și ceapă și mâncarea ca la bunica, dar vor fi de toate pentru toți gurmanzii de mox.
Maria Boer: Vor exista noutăți în ceea ce privesc activitățile din timpul zilei?
Marius Bugeac: Activitățile au fost și sunt în continuare un punct important în cadrul MOX. Răspunsul este da, vor exista noutăți, și nu doar că vor exista noutăți, dar vor fi și mai multe chestii de făcut, mai ales pe timp de zi. Parteneriatele de anul trecut cu Iia Urbană, cu Zestrea, cu Primitive (parkour) și cu Cinemobilul continuă și anul acesta, iar pe lângă acestea vom avea un atelier de teatru/improvizație, o bibliotecă în aer liber, dorim să avem clase de yoga dimineața, un atelier de pictură, un atelier de scriere de proză și liric, plus alte activități pe care participanții le vor descoperi acolo. În total avem plănuite 14 activități care să le ofere participanților o experiență deplină în cele 4 zile la munte. Pe lângă acestea plănuim și o competiție în cadrul evenimentului, dar vom revenii cu mai multe detalii în luna iulie.
Maria Boer: Artiști internaționali pe scena MOX 2017! Putem înțelege din asta faptul că festivalul este într-o continuă creștere?
Marius Bugeac: Pentru noi este un vis împlinit faptul că începând de anul acesta vom avea și artiști internaționali la MOX. Da, festivalul crește, iar odată cu el dorim să oferim participanților tot mai multe experiențe, inclusiv pe partea de muzică. Ne dorim asta de 3 ani deja, iar anul acesta se întâmplă. Vrem să evoluăm pe toate aspectele, dar în același timp să păstrăm oamenii și comunitatea, care crește și ea de la an la an. Anul acesta am pus în vânzare 2.000 de abonamente din care jumătate s-au epuizat deja. De la prima ediție la care au participat 150 de persoane, anul trecut am avut 5.000 de participanți pe durata celor 4 zile, iar anul acesta ne așteptăm la 6.500.
Maria Boer: Până în iulie nu mai e mult. S-au început pregătirile pentru MOX 2017?
Marius Bugeac: Construcțiile propriu-zise nu au început încă, dar pregătirile au început. Voluntarii așteaptă încă de când a trecut iarna să urcăm pe platou și să începem cu construcțiile. Momentam terminăm schițele pentru scene, baruri, foodcourt, zonele de umbră, lumini, waterslide și decor. În două luni de zile vom transforma dealul și pădurea în locul nostru de joacă.
Maria Boer: În fiecare an, MOX beneficiază de un număr substanțial de voluntari. Ne puteți descrie în câteva cuvinte importanța acestora pentru voi, organizatorii?
Marius Bugeac: Partea de voluntariat a apărut încă de la prima ediție prin prietenii care au dorit să ne ajute pentru că li s-a părut că vrem să facem ceva frumos și diferit. Împreună cu voluntarii ridicăm la propriu festivalul. Ei ne ajută să contruim tot ce veți vedea acolo. Fără ei munca noastră ar fi aproape imposibilă. Am putea descrie ca o școală de vară partea de voluntariat, pentru că acolo înveți să tai lemne, să bați cuie, să plănuiești, să proiectezi și să construiești, iar voluntarii au învațat toate astea și au devenit tot mai buni la ele. Două luni de zile vom urca constant la Valea Drăganului și vom construi și amenaja toată infrastructura. Voluntarii sunt la fel de importanți ca și noi pentru MOX. Partea frumoasă e că am devenit o familie, iar orice voluntar nou care ni se alătură se va integra foarte repede, pentru că suntem un grup de tineri pasionați de ceea ce facem, care ne distrăm pe toată perioada, atât înainte cât și după.
Maria Boer: Voluntarii MOX au denumit întreaga perioadă de pregătire a festivalului “sihăstrie”. Cum s-a ajuns tocmai la acest termen?
Marius Bugeac: Numele a venit cumva natural; muncind la festival și stând o lună de zile în vârf de munte doar noi, am realizat ce se întâmplă de fapt. Fiind necesară multă muncă fizică, eram doar băieți, iar în timp ce căram lemne și curățam pădurile deliram tot felul de povești. În fiecare noapte la foc de tabără, o bere, o țuică, o pâine cu slănină picurată și ceapă, bancuri, glume tâmpite și povești de la cum să plănuim festivalul, până la dorința de a ne retrage în munți undeva la 60 – 70 de ani, să trăim în sălbăticie un an, doi de zile și cum ai vedea lumea pe urmă; ai innebuni? te-ai mai integra la fel în oraș? – atunci cumva a izvorât ideea și ce facem noi de fapt acolo și așa s-a născut sihăstria…
Maria Boer: Ne puteți spune câteva momente amuzante care s-au petrecut în timpul “Sihăstriei”?
Marius Bugeac: Ce se întâmplă în sihăstrie, rămâne în sihăstrie! :))
Maria Boer: Un mesaj pentru cei care nu s-au hotărât încă dacă vor să ia parte la #măăăi 2017.
Marius Bugeac: Dacă ar fi să o zic ca un P.R., le-aș spune oamenilor să vină la MOX, pentru că duminică, în ziua plecării, o să plângă că s-a terminat deja festivalul. E atât de tare atmosfera acolo! În schimb prefer să spun că îmi pare sincer rău că lucrez la #mox pentru că nu mă pot bucura de aventura incredibilă pe care o trăiesc toți participanții acolo, nopțile nebune de vară în vârf de munte, în capătul lumii unde poți fi liber, să te relaxezi și să te distrezi cum îți povestesc prietenii care merg în ”City break-uri” cu gașca de prieteni din care tu nu faci parte și îți vând o poveste parcă smulsă din filme. Noh, așa e la mox, doar că la munte.
Music Outdoor Experience se află anul acesta la cea de a 6-a ediție. Biletele presale au fost puse deja în vânzare, iar acestea se găsesc pe www.biletmaster.ro sau în locațiile partenere.
Mai multe informații găsiți pe pagina de facebook MusicOutdoorExperience.
#MĂĂĂI