De foarte mulți ani, jurnalistul Liviu Alexa nu a mai acordat niciun interviu unei publicații. Astăzi o face pentru noi. Vă invităm să citiți interviul.

DISPERSIE: Mâine dimineață găsești pe birou o caricatură gay, cu Isus Hristos ținându-l de mână pe Mohamed. O publici sau nu în Ziar de Cluj?

Liviu Alexa: „Fiind un ziar local, nu am de ce să public asemenea caricaturi. Dar înțeleg unde vrei să bați. Eu ador satira, dar nu cretinismele. Libertatea de expresie e a tuturor, ok. Nu are limite, și cu asta sunt de acord. Ca jurnalist, mie îmi plac perspectivele. Dar o caricatură de genul unora din Charlie Hebdo cu capul lui Mahomed ieșind din vaginul Maicii Domnului nu mi se pare o perspectivă. Mi se pare o tâmpenie”

DISPERSIE: Un număr mare de absolvenți ai Departamentului de Jurnalism din cadrul FSPAC… devin șomeri după absolvirea instituției. Ce le recomanzi să facă în timpul anilor de studii și după ?

Liviu Alexa: „Le-aș recomanda înainte de asta să se gandească foarte bine dacă vor sa facă jurnalism. Spun asta pentru că facultatea de jurnalistică a ajuns o alternativă calduță pentru cei care nu au chef  să învețe. Apoi, dacă tot vor să se apuce de meseria asta, să ignore Clujul. La UBB, „pe secție”, există foarte mulți profesori care nu au treabă cu jurnalismul, care nu au muncit o zi măcar într-o redacție adevărată, de televiziune, radio sau ziar. 

Meseria asta este pasiune pură. Eu mă trezesc noaptea cu o idee de anchetă în cap sau cu un început de editorial și mă ia cu tremurici. Până nu închid subiectul, nu stau liniștit. Toți colegii mei de redacție știu că obișnuiesc să dau emailuri la patru sau cinci noaptea, în care le sugerez niște piste sau le arăt ce idei mi-au venit în plus față de subiectele zilei. Ard pentru meseria asta. Și le cer și altora să ardă pentru ea. Altfel, nu vor fi altceva decât niște funcționari mass-media.

Eu însă nu mai angajez “juniori”, nu mai am răbdare. Prefer să îi “fur” atunci când sunt copți și dacă observ la ei ceva special. 

Tinerilor jurnaliști le recomand două lucruri: să se trezească zilnic la 7  (asta e defectul noii generații, li se pare că nu e musai să ajungă pe 9 la job) și să lucreze din timpul facultății”.

DISPERSIE: „Clujul dintre cele două OMV-uri” este curios: Care este rețeta secretă pentru obținea numeroaselor informații pe surse de la DNA/SRI/Parchet, instituțiile de forță în general?

Liviu Alexa: „Un jurnalist are două “active” adevărate pe care nu trebuie să și le păteze: reputația în fața cititorilor și încrederea surselor. În ceea ce privește jurnaliștii care au informații din cadrul unor astfel de structuri, există și foarte multă mitologie. După cum există impresia că astea sunt instituții de forță. Vă garantez că o sursă informată dintr-o amărâtă de Direcție agricolă poate să ofere ponturi pentru o anchetă jurnalistică cu la fel de mare impact ca și un rechizitoriu luat “pe surse”.

Și dacă aș avea surse beton la DNA/SRI/Parchet, nu m-aș lăuda niciodată”

DISPERSIE: Ai construit un site de știri regional de succes Citynews, apoi un site de știri, local, care a ajuns rapid în top. Ai de când să vinzi Ziar de Cluj în viitorul apropiat/depărtat sau excluzi o astfel de tranzacție? 

Liviu Alexa: „Am făcut odată asta, mi-a prins bine, la 32 de ani să fac un exit de acest gen. În perioada în care am făcut pauză, mi-am dat seama cât de îndrăgostit sunt de meseria asta și cât de bine știu să cresc proiecte de la zero. Fără falsă modestie, cred că sunt aplicat și ambițios, constant și neconvențional, iar oamenii m-au urmărit mereu pentru ideile mele, chiar dacă nu au fost mereu de acord cu ele. Dar nu mai am de gând să vând ceea ce mă reprezintă. A fost un exercițiu bun, de-acum construim pe termen lung. Doar dacă cariera mea o va apuca pe o cărare mai “publică”, atunci mă voi despărți de ceea ce am creat. Dar voi scrie în continuare. Sunt jurnalist, sunt născut pentru asta, nu mă voi mai desparți niciodată de scris”.

DISPERSIE: Sunt foarte mulți funcționari, politicieni din Cluj care sunt timorați sau cărora le este frică să-ți dea like sau share la articole, la posturile de pe Facebook, despre administrație, despre câinii tăi, Alo și Loto sau despre politică, le e jena să nu vadă colegii lor ☺ Cum comentezi?

Liviu Alexa: „În Cluj-Napoca, există o stare de neasumare în rândul locuitorilor. Știm sigur, noi, clujenii, că, undeva, pe la marginea Clujului, sunt o mie cinci sute de țigani ce trăiesc în mizeria de la Pata Rât, dar ne doare în fund de ei. Pur și simplu nu ni-i asumăm. Știm sigur că avem niște politicieni locali incompetenți, dar nu ne asumăm să îi tragem de urechi, ca și cum clujenilor le-ar fi rușine să recunoască că au greșit. Starea asta de-a v-ați-ascunselea după degetul rupt al moralității este și motivul pentru care în interiorul partidelor totul e varză: există oameni ce sunt colegi de ani de zile, dar nu sunt uniți în idei, proiecte, ci se bârfesc unii pe alții. Și nu e vorba numai de politicieni, ci și de cititori… sunt mulți care citesc, dar nu au curajul să comenteze însă îmi scriu în privat „am citit poziția ta, îmi place, eu nu aș avea curaj să fac asta…”

DISPERSIE: Cât vor mai continua episoadele video cu Loto, Alo și Mishu? Nu te-ai plictisit de ele?

Liviu Alexa: „Pentru mine este un exercițiu de comunicare inclusiv chestia asta. Prin aceste filmulețe, încerc să mai atenuez din imaginea de băiat dur… pe care editorialele tăioase semnate de mine o creează. Ok, nu sunt un monument de blegeală în timpul liber, dar vă garantez că, în privat, sunt o persoană normală, care mănâncă noaptea pe ascuns din frigider, care stă la șprițuri cu prietenii, care spală vase și curață ceapă. Eu folosesc Facebook pentru a comunica în alt fel cu publicul, însă niciodată nu am să arăt acolo în ce constă intimitatea familiei mele sau a casei mele. Într-un fel sau altul, nu știu de ce, am devenit un soi de vedetuță care trebuie urmărită, care are fani și detractori, și atunci vreau să hrănesc „foamea” lor de „ce mai face Alexa” cu ce aleg EU să expun, nu cu ce și-ar dori ei. Loto și aliasul său comisarul Vunvulea, sau Alo și Mishu amuză oameni și copii, iar mie îmi place să mă prostesc în fata camerei. Păstrez despre mine impresia că aș fi fost un bun actor de comedie”.  

DISPERSIE: Se spune în oraș că ești orgolios și arogant. Ce părere ai ?

Liviu Alexa: „De felul meu am fost mereu foarte independent și, deși nu pare, sunt destul de puțin sociabil. Comunic și vorbesc mult, e adevărat, am o prezență publică destul de mare și astfel nu am nevoie să socializez foarte mult. Eu nu merg la cocktailuri cu politicieni, foarte rar la botezuri sau nunți simandicoase. Nu vreau să iau contact cu nimeni. Consider că, aidoma altor meserii mai „speciale”, precum cea de judecător sau de procuror, un jurnalist trebuie să aibă o stare de reținere în privința socializării cu anumite categorii. Mediul meu familial este suficient pentru a mă încărca pozitiv. Dacă asta înseamnă aroganță, da, sunt arogant. 

Mai e încă o chestie: am amici care m-ar chema la un șpriț, dar le e jenă să mă invite, fiindcă acolo va participa un alt amic de-al lor pe care eu sau ziarul meu l-o fi „scuturat” recent în vreun articol. Fiindcă nu vreau să îi pun în vreo postură tâmpită, le-am spus mereu că e ok să nu particip.

Orgolios? Nu știu care persoană în lumea asta nu are orgolii. Eu încerc să mi le temperez cât pot de tare, sunt o fire mai „condimentată”, dar consider că orgoliul este un atribut foarte important în tot ceea ce faci. Eu încerc să mă păstrez undeva la mijloc, să am la stânga mea orgoliul exacerbat și la dreapta orgoliul suprimat. Mi-a luat mult să mă temperez, am o fire mai fierbinte. Prefer să fiu fierbinte însă, decât un om inform”.

DISPERSIE: Când te vei împăca cu jurnalistul Tiberiu Fărcaș, coordonatorul site-ului  Clujul Cultural?

Liviu Alexa: „Cu Tibi mă știu de peste 17 ani, cu plusuri și minusuri, cu urcușuri și coborâșuri, nu am problemă să mă împac cu el, nu am o problemă să cert din nou, dar prefer să nu dezvolt acest subiect, din respect pentru el și pentru mine, pentru acele foarte multe lucruri frumoase trăite împreună. Cred că acelea trebuie ținute minte. Îmbătrânim naibii și constatăm mult prea târziu că nu am știut ce contează”.

DISPERSIE: Ce ai de gând să faci cu cariera ta publică ?

Liviu Alexa: „Mă gândesc serios să candidez independent la Consiliul Local”.

DISPERSIE: Doar atât, la primărie nu?

Liviu Alexa: „Deocamdată atât, pentru că este un lucru pe care îl pot realiza”.

DISPERSIE: Crezi că ai fi susținut de societatea civilă?

Liviu Alexa: „Nu vreau să fiu susținut doar de societatea civilă sau de societatea clujenilor care mănâncă brânză topită. 

Vreau să ajung acolo, ca independent, trimis de clujenii care știu ca pot să fac și că nu tac.

Am luat 2700 de voturi în 2012, foarte multe, zic eu, din postura de candidat independent la Parlament. Eram doar un tânăr de 33 de ani ce și-a făcut campanie singur, cu resurse proprii. De atunci și până azi, percepția despre independenți s-a schimbat. Monica Macovei a contribuit la asta enorm. Astfel, până în iunie 2016, cred că pot obține necesarul de 6000-6500 de voturi, o cifră mai mult decât realizabilă, mai ales ca acum nu sunt limitat doar la un cartier, ci am intreg Clujul de convins.

Este un proiect fezabil și vă garantez că am ce să fac treabă bună în Consiliul Local având în vedere situația de acum, cand Consiliul Local Cluj-Napoca e plin de oițe și fantome care nu cugetă și mugetă nimic. Și aici mă refer la toate partidele. Cred că aș avea ce să fac acolo, și cred că aș avea și susținere din partea cetățenilor care nu contează în acest moment pentru Emil Boc si pentru consilierii locali. Pot să fiu consilierul local al tinerilor din Edgar Quinet, cartierul de familiști nou format pe care Boc nu iî bagă în seamă, pot să fiu consilierul local al clujenilor care nu au văzut asfalt pe strada Soporului, al iubitorilor de animale care nici azi nu au un regulament adevărat, aș putea fi consilierul local al angajaților din IT, mulți la număr, pe care comunitatea nu-i cunoaște și nu le înțelege importanța ș.a.m.d. Cred că pot să fiu primul consilier local independent ales din istoria orașului. În curând, o să mă apuc de treabă. Am 18 luni la dispoziție.

Uite, așa, încheiem și cu o exclusivitate…”

DISPERSIE: Mulțumim Liviu Alexa.