Acum câteva luni vorbeam despre Nico de Transilvania, care lansase pe Kickstarter o campanie pentru un concept foarte mișto și anume “Muzică Without Frontiers”. Campania a fost de succes și cred că e datorită poveștii sale. Muzică Without Frontiers este o călătorie prin lume și o întoarcere  acasă în același timp, o îmbinare ecletică pe un beat electronic. Nico de Transilvania și-a vărsat sufletul artistic într-un EP ce combină elemente folclorice cu o coloană predominantă electronică  de genul global music. Toate experiențele ei de viață, setea de cultură și sufletul de român s-au transpus în ceva care depășește bariera lingvistică. Pentru a afla mai multe și să vedem ce urmează în viitor, am reușit să o prindem pe Nico la un interviu.

Claudiu Șulea: Campania “Muzică Without Frontiers” pe Kickstarter a avut succes și tocmai ai lansat primul EP ‘Be One” De unde a venit această idee, de a trece de la un radio show la ceva mai mult? A venit ca un pas firesc sau mereu ai știut că vrei mai mult decât Dj-ing?

Nico de Transilvania: “Muzică Without Frontiers” a început inițial ca un concept pentru evenimente. Primul eveniment cu acest nume a avut loc în Brighton, unde locuiesc acum și unde am organizat petreceri timp de 4 ani, începând cu “Balkaneasca”, apoi “Super Mishto” și, cel mai recent, “Muzică Without Frontiers” . Acum doi ani s-a transformat într-un radio show, iar recent în Casă de producții unde mi-am lansat și noul EP. Intenționez să lucrez cu acest conpet “ Fără Frontiere” cât mai des și să colaborez cu artiști nu doar din România sau Anglia, ci și din lumea întreagă. În acest fel am oportunitatea de a lucra cu alți artiști din diferite domenii artistice, cu background cultural, pentru că viața de DJ este destul de solitară, iar eu sunt o persoană foarte sociabilă.

Claudiu Șulea: Tot conceptul din spatele proiectului îmi pare foarte detaliat, de la artwork și design până la construcția pieselor. Ai vrut să transmiți ceva anume sau să construiești un brand puternic în spatele lui?

Nico de Transilvania: Am vrut să combin două elemente muzicale care mă reprezintă – folclorul și muzica electronică, inclusiv instrumentele muzicale. Deși cântecele sunt produse în programul Ableton, două dintre instrumente și vocea lui Monooka sunt înregistrate în studioul din Londra de Wes Maebe, care a făcut și mixul final pentru EP. Ideea este de a creea un stil mai diferit, care are elementul balcanic, dar accesibil pentru cluburi și radio din lumea întreagă, dar păstrând versurile în limba română. Desing-ul pentru copertă are elemente tradiționale din România, deși artistul este englez,  (designer pentru Pink Floyd și Muse), a cercetat elementele tradiționale de acasă , iar desenul pe care l-a făcut include aceste elemente, precum sunt și unele dintre dintre rochiile sau cămășile pe care le port când mixez . Am vrut ca brandul musical/artistic pe care îl construiesc cu “Muzică Without Frontiers” să fie legat de România, într-un fel, deși următoarele piese o să aibă artiști și instrumente și din alte țări. Ideea a fost de a lansa primul meu EP, păstrând elementele de acasă și apoi să adaug elemente din alte țări, păstrand ideea de folclor global. Fiecare țară are folclorul ei, unele insistând mai mult pe tradiții locale decât altele, dar muzica Global Beats, în mod sigur, are elementele de folclor prezente.

Claudiu Șulea: Odată cu acest proiect stilul tău va rămâne în mare parte pe Balkan swing/cultural electronic sau te vezi mai degrabă pe direcția “Global music”? Cât din vechea Nico o să mai vedem?

Nico de Transilvania: Ca și orice artist, este normal să-ți schimbi puțin stilul odată cu experiența de viață pe care o ai și influențele cultural-artistice pe care le întâlnești călătorind prin lume.  Am mixat Balcanic și Electro-Swing în ultimii 10 ani, și adevărul este că încă îmi place să fac un show respectând acest gen de muzică pentru persoanele care apreciază. Tocmai am mixat un show pur Balkan cu elemente de Electro-Swing în Polonia în weekend și a fost foarte reușit, dar asta a fost cerința lor. Dacă oamenii cer acest gen de muzica, în mod sigur știu și pot să fac acest gen de party. Show-urile mele în general sunt Global Electronic Music, le descriu ca “Muzică Without Frontiers”, adică mixez din toate genurile, nu doar global music, și electronic/house/hip-hop/funk/garage/techno, având elemente de folclor din lumea întreagă. Elementul balcanic va fi present în mix-urile mele întotdeauna, dar îmbinat cu muzică din lumea întreagă. În noul meu mix, chiar se simte acest lucru.

Claudiu Șulea: Acest nou concept îl vezi legat și de alte proiecte? Mă refer în sensul că s-ar conecta și cu alte domenii, de exemplu cel cinematografic sau cel vizual.

Nico de Transilvania: În prima seară/petrecere cu numele “Muzică Without Frontiers” pe care am organizat-o în Brighton am inclus un film românesc, efecte vizuale făcute de un artist român, muzicieni care au cântat live, dansatoare și DJs. Ideea este de a combina nu doar elementele muzicale globale, dar și pe cele artistice, un fel de multi-media night. Eu mixez destul de des în muzee, la festivaluri de film, arte vizuale, prezentări de modă și festivaluri muzicale, deci e firesc să vreau să combin toate aceste elemente în evenimentele pe care le organizez pentru că întotdeauna am fost inspirată de arte în general, nu doar de muzică.

Claudiu Șulea: Te văd prin toată lumea, ultimele dăți fiind prin Dubai, L.A, Polonia și urmează firesc, să întreb, pe meleagurile natale când? Poate chiar un gig la Cluj?

Nico de Transilvania: Am mixat în București de Revelion pentru că am vrut să încep anul în România. Am zburat direct din Dubai, unde am mixat în două Galerii de Artă și nu am ajuns prin Cluj la un gig de mai multă vreme. Îmi imaginez că probabil în Cluj muzica electronică/house/techno este cea mai populară? Aș veni cu drag să mixez din nou, ideal ar fi cu Tom Beaufoy de la Evil Nine, pentru că am produs cântecele de pe noul meu EP împreună. Sau poate la un festival de film sau artă… Mi-ar place să mixez pentru cei care sunt interesați în acest proiect sau gen de muzică. Sper că să fie în Cluj în curând!

Claudiu Șulea: Știu că în momentul de față, activezi în mai multe domenii. Te vezi trăind doar din muzică?

Nico de Transilvania: Este adevărat că, în acest moment, trăiesc doar din muzică, mai predau și Yoga în Brighton, dar în principal din muzică și organizez evenimete din când în când. Este un lucru care s-a întâmplat în ultimii ani, și sper să pot să continui acest lucru pentru că este nevoie de implicare și dedicare totală pentru a-ți ieși un lucru de valoare. Am alte idei de proiecte pe viitor, care sunt legate tot de conceptul  de “Muzică Without Frontiers” și sper să pot lansa la nivel global acest proiect și să aibă o implicare caritabilă. M-am și găndit cum să fac acest lucru. Ca și orice start-up, ai nevoie de sprijin și sper să găsesc în curând persoanele potrivite cu care să lucrez. Am nevoie de sprijin nu doar finaciar, dar și artistic sau logistic. Sunt deschisă la colaborări și interesată să lucrez cu alte persoane care cred în acest proiect. Watch this space!

Claudiu Șulea: Te-ai putea imagina înapoi în România pe viitor?

Nico de Transilvania:  Sigur că da, dar nu acum. Poate după ce  fiul meu de 14 ani termină școala în Anglia. I-am promis acest lucru și sper să îl conving să își facă facultatea în România, poate chiar în Cluj. Nu știm unde o să ne ducă viața, tot timpul apar surprize și eu sunt genul de persoană care este deschisă la oportunități. O casă în munți în România unde pot să îmi și cresc legume și să predau yoga, este un vis al meu. Bineînțeles, cu un studio pentru muzică. Dreams do come true!

INFO: EP-ul poate fi gasit aproape pe toate platformele online precum: Beatport, Spotify, Itunes, Junodownload.

Pentru a asculta în premieră ultimul mix în care sunt incluse și piesele de pe album, check this out.