Conform clasicului dicton latin „mens sana in corpore sano”, orice persoană care pune sănătatea pe primul loc, care are o alimentaţie sănătoasă, se odihneşte suficient şi face sport/mișcare constant are și un psihic puternic și o viață echilibrată.
Munca, stresul și puținul timp liber ne dereglează viața, la fel și nutriția. În ziua de astăzi, mâncăm repede și fără să fim atenți, alocăm puțin timp sportului și inevitabil luăm kilograme în plus și uneori, mai neplăcut, apar problemele medicale. Pentru asta însă există și soluții: nutriționismul, medicina alternativă și complementară, sportul iar pentru identificarea unor soluții am decis să-i luăm un interviu Patriciei Rusu.
Horia@Dispersie: Salut, Patricia! Când intrăm pe site-ul tău, „cartea de vizită” spune astfel – nutriționist & coach, medicină alternativă și complementară. Cum ai intrat în această lume, a nutriționismului și a medicinei alternative?
Patricia Rusu: Atunci când “a lovit trenul” sănătatea familiei mele. Și prin tren, mă refer la o boală autoimună, la durerea, panica, cocktailul de gânduri înnegurate vis a vis de viitorul nostru, ca existență, și apoi din restul punctelor de vedere.
Stresul și repercusiunile aderenței la un mediu de trai toxic, fără să-ți dai seama măcar, sau trăind într-un soi de ignoranță (chiar dacă la nivel inconștient), plusate de o alimentație precară, sau doar marketată ca “sănătoasă,” dar săracă în “viață efectiv, lipsa de mișcare, sunt cumulul perfect de factori ce pun piedică la atingerea potențialului maxim la nivel uman. Acolo eram și eu, împreună cu soțul meu, și de acolo nu ai cum să crești echilibrat ca om. Am învățat asta ulterior, când am început “să fac curățenie” în sufletul meu, mai întâi, apoi în mintea mea, apoi în alimentație.
Reușind pe propria piele, am zis de ce să nu-i ajut și pe alții. Și iată-mă după câțiva ani, ajutând sute de oameni. Și sper să mai ajut mult mai mult de atât.
Horia@Dispersie: Unde începe și unde se termină „job-ul” sau „consilierea” unui nutriționist? Care este rolul nutriționistului în etapele de slăbire, reglare hormonală și menținere a unei greutăti corporale optime?
Patricia Rusu: Pentru mine nu prea este un început și sfârșit, ci o continuare, un cerc. Fiecare client în parte este diferit, prin urmare, îi ofer ghidajul zilnic. „Îl țin de mână” in timp ce învață și se împuternicește vis a vis de modul de funcționare optima a propriului corp, in raport cu telul pe care îl urmărește, care e întotdeauna, dincolo de aspectul fizic, starea de bine, de echilibru, de sănătate
Calitatea mea de coach în nutriție regenerativă, axat pe linia minte-trup-suflet, te pregătește și te împuternicește să poți să primești noua informație. Te ajut să conștientizezi, să înțelegi și apoi să aplici tot ceea ce învățăm împreună. Rolul meu cel mai de preț, consider însă, este acela de a-ți fi suport constant, mai ales atunci când intervine îndoiala, autosabotarea (știi, atunci când mintea încearcă să preia controlul și încearcă să te readucă în planul “confortabilului” – chiar dacă pentru tine asta înseamnă revenirea la obiceiuri nefaste pentru sănătatea ta) și nu știi dacă ești pe drumul cel bun. Trecând printr-un proces de transformare, cum denumesc eu programele mele de coaching, practic parcurgi informație nouă, creezi noi rețele neuronale, pe care le utilizezi apoi pentru a da niște “examene” (atunci când încerci să schimbi obiceiuri, convingeri vizavi de tine, de alimentația ta, de traumele trăite etc.), care se traduc în practică, practică și iar practică 🙂 de aceea nici nu sunt mulți oameni care reușesc să facă asta singuri, pentru ca totul cere experimentare, enorm de multă muncă individuală. Un coach reușește să scurteze aceasta perioada pentru tine, pentru că atunci când lucrezi cu un coach, beneficiezi de toate acele experiențe prin care acesta a trecut, de studiile sale, dar si de oamenii cu care a lucrat și lucrează pe partea de mentorat. E un potențial exponențial 🙂 Astfel, tu ajungi mai repede să te înțelegi mai bine, să te descoperi într-un mod diferit, “pe de-a-ntregul,” să câștigi încredere în tine, în forțele proprii, ca să poți să te recreezi conform nevoilor tale reale, nu conform unor paradigme. Toate acestea pentru ca, în definitiv, de asta ai nevoie: să ajungi să te înțelegi tu pe tine și să înveți să folosești toate resursele – nutriția, valorile alimentelor, suplimentele etc. – integrat, după nevoile reale ale corpului, minții și sufletului tău.
Horia@Dispersie: În CV-ul tău observăm mai multe repere profesionale – Programele de coaching pe nutritie regenerativa sub marca MySelf Mastery Plan, healthyfood.ro, DallesGO, Q Clinic, Asociatia Healthy You Romania, emisiunea de lifestyle “Gustul Sanatatii” la Look TV si matinalul despre alimentatie si retete sanatoase la Prima TV. Care este aportul acestei bogate expertize profesionale în consilierea pe care o faci astăzi?
Patricia Rusu: Cu ajutorul acestor experiențe am înțeles mult mai bine preferințele oamenilor, automatismele și fiecare etapă a fost o cărămidă importantă în ceea ce fac astăzi. Prin toate aceste repere îmi satisfac nevoia de la lucra cu oamenii care au nevoie de ajutor, cu copiii și de a veni în ajutor părinților cu acțiuni punctuale. Mă împlinește faptul că pot avea un impact cu rezultate directe în viețile oamenilor, dincolo de cei care aleg să lucrăm împreună.
Evident, că tot ce am făcut și fac m-a ajutat la crearea programelor mele de nutriție. Sunt foarte recunoscătoare pentru fiecare în parte, deoarece am putut căpăta multă experiență și multă perspectivă.
Horia@Dispersie: Multe persoane aplică dietele găsite pe internet şi pe care cred că le-ar ajuta să slăbească repede. Nu ştim însă dacă şi într-un mod sănătos și pe termen lung. Cât de eficiente sunt dietele online fără suport de specialitate? Este ca și cântatul la pian fară partitură, după ureche?
Patricia Rusu: În fiecare an, apare câte o dietă minune, dar dacă ar funcționa pe termen lung vreuna, de ce ar mai tot apărea altele și altele? Nu? Doar ceva ce să poată reprezenta un stil de viață sănătos pe termen lung poate da rezultate pe termen lung.
Dietele nu funcționează, niciodată! Sunt mult prea restrictive. Ne restricționează libertatea, ne spun întruna că: nu poți avea aia, nu poți face aia, nu poți mânca asta…ne condiționează viața în așa mare măsură încât vom dori acele lucruri și mai mult.
Atunci când duci o luptă cu kilogramele nu ai nevoie de o dietă, ci ai nevoie să înțelegi ce te face să te supraalimentezi, să nu te poți abține, de ce te îngrași și de ce nu ai energie. Pentru că atunci când ne este foame, de fapt poate ne este sete, poate suntem stresați, plictisiți și tot ce avem la îndemână este mâncarea.
Un om care își dorește să slăbească are nevoie de OBICEIURI SĂNĂTOASE ȘI AUTOMATE. De o înțelegere solidă a tehnicilor de alimentație potrivită pentru scopul său, astfel încât să mănânce conștient, iar asta sa devină rapid starea automată, implicită – ceva la care nici nu mai e nevoie să se gândească.
Horia@Dispersie: Programul de Slăbire “RESTART” este gândit special pentru pierdere în greutate fără a fi necesară urmarea unei diete, detoxifiere și revitalizare celulară, cu rezultate pe termen lung. Ce detalii suplimentare ne poți da, pe lângă cele expuse într-un video care deja s-a viralizat pe rețelele de socializare?
Patricia Rusu: Am creat programul de slăbire RESTART pentru că vreau să ajut oamenii pe partea de preventie, in primul rand, in speta pentru a ajuta femeile să dea jos surplusul de kilograme într-un mod sănătos, care să le permită sa se mențină și să se simtă bine în corpul lor, să le placă ce văd în oglindă.
Ceea ce este diferit la programul meu, este faptul că nu îți spun ce să mănânci și la ce oră. Ci te învăț să știi singur ce să mănânci – te reeduc practic. Împreună explorăm în mod concret ce ai nevoie pentru a te educa și a te împuternici să te înțelegi mai bine, să ajungi să îți îți cunoști și să îți recunoști eficient mesajele propriului corp, și astfel să poți și acționa în cunoștință de cauză, fără să mai bâjbâi prin diete, prin stări emoționale distructive, prin planuri alimentare care îți aduc restricții și în final atât corpul, cât și sufletul tău au de suferit.
Ceea ce dau eu în mod practic sunt anumite reguli alimentare, ca să știi cum funcționează și cum reacționează corpul tău, deci vei știi ce ai de făcut ca să nu te mai nici supraalimentezi, să oprești mâncatul compulsiv pe fond de stres ce îți face atât de mult rău, vei pune stop ideii conform căreia TU ești cel care se auto-dezamăgește pentru că nu a funcționat o anume dietă sau plan alimentar. Vei ști mereu ce ai de făcut.
Această abordare dă rezultat pe termen lung pentru că devine un nou stil de viață. Nu te restricționează, nu îți spune că nu mânca aia sau aia, ci să mănânci ceea ce îți face bine ca să te simți bine.
Horia@Dispersie: Care sunt de obicei motivațiile de ordin psihic care ne îndeamnă la dezordine în alimentație?
Patricia Rusu: De cele mai multe ori este din cauză că așa suntem obișnuiți de mici – ne este întipărit acest lucru în minte și cu greu ne delăsăm de ele. Și eu, de exemplu, când eram adolescentă eram efectiv dependentă de dulciuri, torturi, pizza și multe alte alimente procesate. Trebuia să am în geantă zilnic cel puțin un Kinder Bueno sau un baton de ciocolată. Da, am avut și eu obiceiuri nesănătoase care mă făceau să mă simt groaznic. Cu toate că mă simțeam rău după o astfel de alimentație, nu mă opream. Nu ne oprim din asta pentru că nu știm cum. Asta este adevărul. Nu știm cum să mâncâm corect. Nu avem parte de educație alimentară la școală. Ci ne educăm abia după ce dăm de probleme de sănătate, după ce ne îngrășăm…dar nici atunci s-ar putea să nu ne educăm corect.
Horia@Dispersie: Se pune că într-o oarecare măsură suntem ceea ce mâncăm. O educație alimentară ordonată și sănătoasă ne ajută și psihic să fim echilibrați, evident și viceversa. Consideri că în gimnaziu, un curs de educație alimentară ar fi util elevilor?
Patricia Rusu: Cu siguranță! Eu susțin, atât în viața mea, cât și în crezul meu profesional, Echilibrul. Daca nu cunoști să ai alergii, intoleranțe alimentare, un diagnostic care să impună eliminarea unor grupe alimentare, echilibrul este cel care trebuie să îți guverneze viața. Și dacă înveți asta de la o vârstă fragedă, o să știi ce să faci indiferent de situație.
Horia@Dispersie: Cercetătoarea Amy Reichelt, specializată în neuroștiințe și nutriție, scrie într-un articol că alimentația modernă e „obezogenă” și atrage atenția la pericolul generat de folosirea constantă a zahărului în alimentație. Este zahărul un exces alimentar de care nu conştientizăm cât rău ne face rău? Este zahărul în doze mici și constante rău secolului pentru corp?
Patricia Rusu: Zahărul este foarte nociv pentru fiecare dintre noi, pentru că de cele mai multe ori nici nu conștientizăm că un anumit aliment conține zahăr. Un lucru pe care trebuie să-l înțelegem este faptul că zahărul se găsește peste tot. Și în pâine, în muștar, peste tot. Avem glucidele, care sunt în cereale, în amidonoase, rădăcinoase, avem zaharuri naturale, dar și zahăr rafinat peste tot, și combinații absolut ucigătoare de făinuri, grăsimi și zaharuri, patiserie, panificație, cu un iaurțel, pufoșenii… sunt extrem de dăunătoare. NU ar trebui să existe în alimentația unui om care își dorește un corp funcțional echilibrat sau care are nevoie sa se echilibreze hormonal.
Excesul de zahăr duce la creșterea în greutate, crește riscul bolilor de inimă, provoacă dezechilibru hormonal – ceea ce automat duce la acnee, menstre dureroase, probleme intestinale, accelerează procesul de îmbătrânire și muuulte multe altele.
Cel mai bine, ca să fim în control, aș recomanda ca de fiecare dată când mergem la cumpărături să verificăm bine etichetele produselor pe care urmează să le punem în coș. Și de asemenea, să încercăm să ne face tot felul de dulciuri acasă. Nu necesită foarte mult timp și așa poți fi în control – știi cât zahăr ai pus, ce grăsime ai pus și știi că este sănătos pentru tine și familia ta.