Szakáts István este preşedintele Fundaţiei AltArt, unul dintre liderii societății civile din Cluj-Napoca.
István este recunoscut pentru implicarea sa în campanii sociale, precum cea de la Pata Rât sau anti-RMGC. Alături de reprezentanții SRM a organizat acțiunea Occupy Conti, fiind cunoscută și implicarea sa în consolidarea sectorului cultural independent.
Activistul civic ne-a dezvăluit câteva dintre noile proiecte pe care le va sprijini în viitorul imediat.
Gabriel Horia: Sunteți președintele Fundației Altart. Știm că vă propuneți să contribuiți la dezvoltarea culturii digitale și la consolidarea sectorului cultural din România/Cluj-Napoca însă am vrea să știm mai multe despre activitățile fundației, principalele evenimente care le-ați organizat.
Szakáts István: „Poooi, pentru că toate-mi plac, o să încep în ordine inversă…
Chiar acum suntem parteneri la un proiect de desegregare socială a Pata Rât-ului. E un proiect de 2 ani, și noi ducem componenta culturală.
Tot chiar acum, avem un proiect de rezidențe artistice în zona Caucaz (Georgia, Kazahstan, etc).
Tot chiar acum suntem angrenați în scrierea aplicației orașului al titlul de Capitală Culturală Europeană.
Tot chiar acum și de 5 ani deja organizăm în fiecare an Orașul Vizibil, programul nostru de artă în spațiul public.
Tot acum suntem pe terminate cu un proiect european intitulat Future Fabulators în care am dezvoltat scenarii despre viitor… și tot așa… lucrăm :)”
Gabriel Horia: Care este proiectul AltArt pe care îl prețuiți cel mai mult?
Szakáts István: „Pe toate. Dar acum mi-am adus aminte de Samples. Samples e o serie de performance-uri multidisciplinare (live audio / video, dans contemporan, totul foarte site specific și angajat social). Am făcut Samples-uri la Cracovia, în Sofia, în Istanbul, și în Cluj. La Cluj am făcut 2 spectacole în Pasajul Minerva din Mănăștur. A fost minunat. Ia uite:
Gabriel Horia: De curând ați lansat proiectul Pata-Cluj, o abordare integrată a incluziunii sociale”. Concret ce veți face?
Szakáts István: „Artă, cultură, facilitare socială. Conectăm perechi de ochi, clujeni cu ne-clujeni (adică patarâteni). Credem că desegregarea Pata Râtului este o muncă la fel de mare în comunitatea clujeană ca și în comunitatea pata-râteană. Creăm contexte culturale, care sunt pretexte pentru socializare și resocializare. Atât de simplu :)”
Gabriel Horia: Sunteți membrii fondatori ai Fabricii de Pensule, o federație formată din câteva zeci de asociații și artiști, care este în acest moment cel mai productiv spațiu artistic independent din România. Care a fost secretul? Faptul că orașul este un centru universitar, că este multicultural? Sau că a avut câțiva oameni iubitori de cultură, cu viziune la momentul potrivit.
Szakáts István: „Cred că secretul a fost un mix unic de cumpătare, simț gospodăresc, curiozitate pentru ceilalți, sentimentul că facem ceva unic și fain. Da, a fost și calitatea actului artistic. Dar eu cred că Fabrica s-a format ca o comunitate vie, dinamică, curioasă față de sine și lume, și nicidecum nu ca un muzeu al muștelor sacre, gata să încremenească în chihlimbarul faimei”.
Gabriel Horia: Respiră Clujul mai multe evenimente culturale decât alte orașe din Ardeal – Sibiu, Târgu-Mureș sau Timișoara?
Szakáts István: „Cam da. Glorie studenților. Glorie contextului. Glorie tradiției”.
Gabriel Horia: Care mai este situația Parcului Feroviarilor?
Szakáts István: „Primăria tocmai a cerut Parcul de la CFR. Și noi (Federația Parcul Feroviarilor) am cerut Parcul. Credem că avem un atu față de Primărie. Și anume, că avem acea viziune pe care ei nu au de unde să o aibă. Noi vrem nu doar alei și coșuri de gunoi (sub egida “să fie frumos”) ci să transformăm parcul întru-n fel de Hyde Park al Clujului. Noi ne concentrăm pe reabilitarea socială a Parcului. Pentru asta Primăria nu are gloanțe. Da, ei pot să externalizeze acest proces de gândire / execuție, dar cui s-o externalizeze? Tot la societatea civilă ajung”.
Gabriel Horia: Sunteți voluntar în cadrul proiectului care își propune obținerea titulaturii de Capitală Europeană a Culturii pentru Cluj-Napoca în 2021. Cum merg lucrurile ?
Szakáts István: „Merg bine. În săptămâna care urmează pornim în marele quest de a începe să scriem aplicația propriu-zisă. Ne pregătim de un an jumate de asta. Ne ținem pumnii”
Gabriel Horia: Care sunt planurile dvs. de viitor 🙂
Szakáts István: „Mai puțină muncă. Dar n-o să fie :)”
[…] unul dintre liderii societății civile din Cluj-Napoca, a anunțat recent într-un interviu pentru DISPERSIE.ro care sunt planurile societății civile față de Parcul Feroviarilor. „Primăria tocmai a cerut […]
[…] AltArt. Despre Szakáts István puteți citi mai multe în materialul colegilor noștri – „Szakats Istvan: Creăm contexte culturale, care sunt pretexte pentru socializare și resocializare”. Activistul civic, în contextul campaniei electorale de la locale, și dată fiind arhitectura […]