
Tiberiu Fărcaş, jurnalist cu peste 25 de ani de experiență, este fondatorul site-ului Clujul Cultural, organizatorul Cluj Blues Festival, Cluj Folk Fest, autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010, co-autor a unei cărţi dedicate rivalitătii fotbalistice de aproape un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Cluj iar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”.
Despre Tiberiu Fărcaș vom mai vorbi și din perspectiva jurnalistică, însă astăzi vă propunem să citiți gândurile lui Tiberiu despre pasiunea sa, pe care a transformat-o într-un simbol cultural al Clujului – Cluj Folk Fest
DISPERSIE: Cluj Folk Fest a ajuns la ediția a 2-a. Anul trecut a fost o ediție lansată curajos, în pandemie. Anul acesta nu mai sunt restricții. Ce așteptări aveți?
Tiberiu Fărcaș: Ediția din 2021 a fost una specială, primul festival dus la capăt indoor în pandemie, a fost o experiență grea organizatori. Anul acesta dorim ca publicul să vină să asculte si sa vada artisti din diverse generatii, de la parinti ai folkului, ca Sorin Minghiat si Mircea Bodolan până la Narcisa Suciu, Zoia Alecu dar si Ada Milea, , Alina Manole, Claudia Serdan cu Eugen Mihaescu. Nu lipsesc clujenii Emeric Imre sau Ionuț Mangu, ultimii cunoscuti la Cluj. Si cred ca Nicu Alifantis cu Razvan Mirica nu mai au nevoie de prezentare.
DISPERSIE: Care e noutatea ediției?
Tiberiu Fărcaș: Este în mod cert Concursul National de Talente, la care juriul a selectat 10 proiecte muzicale, folkisti individuali si trupe care vor concura pentru Premiul Juriului si Premiul Publicului. Cei care castiga vor urca pe 3 iunie, vineri, sa deschida a doua seara de festival. Dorim sa încurajăm acest gen muzical, nu foarte promovat în România din păcate.
DISPERSIE: De unde se pot cumpăra bilete si abonamente?
Tiberiu Fărcaș: Publicul doritor poate cumpăra de pe dar și la fața locului, Casa de Cultură a Studentilor, in zilele festivalului.
DISPERSIE: De ce folk la Cluj?
Tiberiu Fărcaș: Pentru că Clujul a avut si are o traditie în acest stil muzical, cu artisti importanti ca Puiu Ivanițchi, Marcela Saftiuc, regretatul Cătălin Condurache și de mulți ani Emeric Imre care e simbol al folkului clujean de ani buni. Și pentru că și acest gen muzical trebuie să existe pe piața muzicală a Clujului alături de celelalte. E o muzică mai specială, cu părți lirice dar și cu antren și pe versuri ale unor mari poeți români și nu numai. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat în acest doi ani să avem iar folk la Cluj-Napoca.
DISPERSIE: Mulțumim!