Alex Ardelean

Alex Ardelean este antrenor personal care își desfășoară activitatea atât în sală, cât și în mediul online. Relația sa cu sportul a început când practica scrimă de performanță, iar parcursul său a fost unul pe puțin interesant. A renunțat la sport, a activat în alte domenii, dar s-a întors la sport.

Acum, scopul său este de a ajuta oamenii să devină o variantă mai sănătoasă a lor, fără rețete minune și promisiuni deșarte. 

DISPERSIE: Ce te-a inspirat să devii antrenor personal în primul rând?

Alex Ardelean: Relația mea cu sportul a început de când am practicat scrimă de performanță, sport în care am reușit să câștig titluri de campion și vice-campion național atât la probleme individuale, cât și la cele de echipe. Pentru că sistemul românesc nu încurajează performanța pot să zic că am murit ca și o tânără speranță, iar mulți ani mai târziu după câteva incursiuni în lumea evenimentelor și a comunicării am ajuns să mă reîntorc la prima dragoste – sportul. De data aceasta mi-am asumat să dau mai departe tot ceea ce învăț, iar din pandemie am început oficial să fac acest lucru. Pot să zic că sunt una din persoanele care au beneficiat de pe urma pandemiei și care a reușit o reconversie profesională cu brio. M-am certificat în România la școala de antrenori acreditată de Ministerul Muncii – Fitnesss Scandinavia, iar mai apoi am urmat 2 cursuri de perfecționare. Unul la Hub-ul de inovație al celebrei echipe de fotbal FC Barcelona, Barca Innovation Hub, iar cel  de-al doilea (în curs) este în cadrul Clean Health Institute din Australia. Mai mereu pozițiile în care m-am aflat au fost cele de coordonare ale unor echipe și de predare de know-how, așa că am zis că dacă îmbin dragostea pentru sport cu ceea ce m-a surprins viața că fac = big win.

DISPERSIE: Faci antrenamente atât offline, în sala de sport, cât și online. Ce a motivat această abordare?

Alex Ardelean: Da, fac antrenamente personale de grup (2-3 oameni) în sală, dar din ianuarie 2023 am început să iau în serios fenomenul de online coaching. Dezvoltarea pe online coaching a venit din faptul că am observat că pot ajunge la mai mulți oameni și îi pot ajuta mai bine.Foarte multă lume trăiește cu impresia că doar dacă îți suflă cineva în ceafă la sală poți să ai rezultate, însă o să fiu sincer cu tine și o să-ți zic că oamenii din online au rezultate de 2x mai bune decât cei din sală. Asta pentru că primesc ghidaj și motivație din partea mea, iar responsabilitatea implementării cade 100% pe umerii lor. La polul opus, cei care vin la sală au și ei rezultate, însă de multe ori am observat o mică delăsare la partea de implementare.

DISPERSIE: Poți să-ți descrii filozofia și abordarea antrenamentului? Cum diferă între clienții online și cei offline?

Alex Ardelean: Desigur, cred foarte tare că fitness-ul este de fapt intersecția a 4 planuri importante care ne dictează calitatea vieții. Aici vorbesc de Planul Fizic (aspectul), Planul Nutrițional (combustibil), Planul Emoțional (catalizatorul) și Planul Motric (motorul).

Ei bine, cu cunoștințele pe care le am ajut femeile (80% din clienții mei, bărbații sunt mai pe cont propriu) să echilibreze aceste planuri astfel încât să obțină acel corp tonifiat prin care să-și regăsească încrederea, să scape de dureri și să aibă o viață mai sănătoasă. (nu diferă)

DISPERSIE: Ce platforme sau instrumente folosești pentru antrenamentele tale online? Cum asiguri o experiență personalizată pentru clienții clienții tăi care fac antrenamente online?

Alex Ardelean: În momentul de față folosesc o aplicație din SUA pentru antrenamentelor clienților și, anunț în premieră, în paralel lucrez la dezvoltarea unei platforme educaționale care să ofere atât antrenamente, cât și educație în ceea ce privește nutriția și mindsetul.

Modelul meu de antrenamente online se împarte în 2 categorii

  • Coaching 1:1 în care totul este personalizat pentru persoanele cu care colaborez
  • Programul  Sexy & Strong, dedicat femeilor, care este un coaching de grup. Adică primești un program cap-coadă pe care să îl implementezi, acces la o comunitate care trage la aceeași căruță și sesiuni educaționale LIVE pe care le organizez o dată la 2 săpătămâni.

DISPERSIE: Comunicarea este cheia în formarea online. Cum menții o comunicare constantă și motivația cu clienții tăi online?

Alex Ardelean: Folosesc clasicele canale de comunicare care sunt prezente în viețile oamenilor (Whatsapp de exemplu).Pentru femeile de la personalizat avem 2 touch-uri săptămânale în care povestim via mesaje, iar la nevoie o dată la 2 săptămâni facem o sesiune LIVE de 45 de minute în care stăm de povești, corectăm ce e de corectat și rezolvăm probleme. Pentru femeile de la Sexy & Strong, avem comunitatea  și sesiunile LIVE bi-sătpămânale.

DISPERSIE: Cum îți adaptezi programele de antrenament online pentru a se potrivi diferitelor niveluri și obiective de fitness?

Alex Ardelean: În ultimii 3 ani am adunat destul de multe date despre tiparul persoanelor care au colaborat cu mine, astfel că am reușit să creionez un program aproape perfect pentru femeile care își doresc să lucreze online cu mine. Iar dacă vorbim de varianta Coaching 1:1, acolo culeg orice informație pot prin formularul și interviul de evaluare, iar apoi îmi fac magia ca să creionez cele mai bune variante pentru cliente.

DISPERSIE: Cum îți ajustezi abordarea atunci când lucrezi cu clienții față în față?

Alex Ardelean: Exact ca și la Coaching 1:1, doar că această experiență va deveni începând din 2024 una PREMIUM 100% fiindcă ai parte și de input-ul meu LIVE, de 3 ori pe săptămână.

DISPERSIE: Care sunt avantajele îmbinării metodelor de antrenament online și offline?

Alex Ardelean: 2023 este anul în care offline-ul și online-ul merg mână în mână fiindcă trăim vremuri destul de digitalizate chiar și în România. Cel mai important beneficiu pe care ar trebui să îl ia oamenii în considerare este timpul.  Cu toții ne plângem că nu avem timp la dispoziție și atunci un regim de antrenament online-offline (să îi spunem Hibrid) ajută foarte mult în direcția asta. Dacă alegi să te antrenezi din confortul casei, cu un suport online personalizat – nu mai pierzi timp în trafic, bani dați pe benzină / motorină și nici nu te chinui să îți sincronizezi programul cu cel al antrenorului. Dacă alegi să colaborezi hibrid cu un antrenor în sală (adică faci sesiuni pe cont propriu și sesiuni cu antrenorul) – atunci salvezi timp esențial în momentele critice din programul tău, poți să te ții mai bine de treabă fiindcă nu ești limitată la anumite intervale orare în care îți găsești antrenorul și, poate cel mai important, te poți antrena oriunde te-ai afla pe planeta asta.

DISPERSIE: Cum gestionezi scenariile în care un client dorește să treacă de la antrenamentele online la cele offline sau invers?

Alex Ardelean: Trecerile se fac printr-o analiză obiectivă a resurselor pe care clientul la are la dispoziție, cea mai importantă fiind timpul. Cumva există și am avut multe cereri de a trece din online-acasă la offline hibrid, însă după o analiza mai amănunțită a resurselor am descoperit că de exemplu o clientă ajungea să dea bani pe abonament la sală, pe benzină și să se streseze să ajungă la timp pentru 1 ședință sau maxim 2 pe săptămână. Uite așa am reușit să: îi optimizez bugetul, optimizez calendarul și să o învăț să ia deciziile cele mai realiste posibile pentru ea.

DISPERSIE: Cum construiești relații puternice cu clienții tăi, indiferent dacă îi antrenezi online sau offline?

Alex Ardelean: Rămân om. Cred cu tărie că înainte de a fi orice fel de specialist, e musai să fii om. Și asta înseamnă să vorbești, să asculți (din postura mea în special) și să înțelegi că la finalul zilei cu toții avem zile bune sau zile rele.

DISPERSIE: Ce strategii folosești pentru a menține clienții motivați și implicați în timp, mai ales într-un cadru online?

Alex Ardelean: În cadrul online într-adevăr lipsește acel ”touch” pe care îl ai în sală. Dar să știi de la mine că 80% dintre persoanele care aleg colaborările online nu au neapărată nevoie de a fi motivați, ci mai mult de a știi că ești acolo pentru ei. A-ți menține clientul motivat nu e neapărat treaba antrenorului, ci mai degrabă prefer să mă asigur că îl ascult chiar și când nu îmi spune în mod direct ce își dorește și să încerc să creionez acțiunile după dorințele lui. Motivația vine și pleacă, rolul nostru este să îi punem pe direcția disciplinei și să îi învățăm că totul este de fapt o sumă a acțiunilor pe care el le face în acel moment.

DISPERSIE: Cum rămâi la curent cu cele mai recente tendințe de fitness, cercetări și dezvoltări din industrie pentru a oferi cele mai bune îndrumări clienților tăi?

Alex Ardelean: Îmi aleg proiecte de mentorat în care să intru, deci practic lucrez și eu cu oameni mai buni decât mine la capitolele unde simt că am nevoie de îndrumare. În rest, consum foarte mult conținut educațional din zona de Social Media, citesc și când am nedumeriri științifice folosesc platforma Examine.com

DISPERSIE: Ce te diferențiază de alți antrenori personali?

Alex Ardelean: Diferența intre mine și alți antrenori este că eu consider că am reușit să mă pun în papucii omului de rând, fiindcă vin fix din acea zonă.

Vin din zona omului care a făcut o religie din burnout.

Vin din zona omului care s-a săturat de job-ul lui, dar nu a făcut nimic până în ultimul moment.

Vin din zona omului care rupea patiseria dimineața, la prânz și seara.

Vin din zona omului comod care gătește și nu prea.

Vin din zona omului antreprenor care își pune pe piedestal business-ul și neglijează bunăstarea fizică și emoțională.

Aș putea să continui cu exemplele ca să fie mai clar, însă repet ce am zis mai sus: mă pot transpune destul de ușor în papucii omului de rând și pot înțelege mai bine problemele cu care se confruntă, tocmai de aceea și specializarea mea am dus-o mai mult în zona optimizării stilului de viață. Nu pot ajuta pe nimeni să aibă un corp cu care să concureze la probele de bodybuilding, la fel cum nu pot să îndrept ”coaste strâmbe” sau să fac recuperare după operație. Însă cu siguranță pot să ajut oamenii (cu precădere femeile) să fie mai fit, să slăbească și să își optimizeze stilul de viață ca să fie mai performanți în task-urile zilnice.

DISPERSIE: Cum îți imaginezi viitorul antrenamentului personal, având în vedere creșterea continuă a platformelor și tehnologiei de fitness online?

Alex Ardelean: Antrenamentul personal 1:1 sau de grup o să fie foarte interesant în următorii 5-10 ani. Asta pentru că încet, încet se dezvoltă software și diverse aplicații care să ne ajute să avem statistici din ce în ce mai bune despre sănătatea oamenilor și, implicit, folosindu-ne de ele vom putea să îi ajutăm să ia decizii mai bune.Doar imaginează-ți următorul lucru: să faci poză la o farfurie de mâncare, iar AI-ul să recunoasca ingredientele și să îți calculeze automat câte calorii ai în farfurie. Bineințeles, cu cifre aproximative, însă just imagine that.

DISPERSIE: Ce sfaturi ai da persoanelor care caută un antrenor personal, indiferent dacă sunt interesați de abordări de formare online, offline sau combinate?

Alex Ardelean: Alegeți antrenorul  cu care urmează să colaborați cu cap. Urmăriți-i activitatea de pe rețelele de socializare, urmăriți ce promovează, urmăriți ce rezultate poate produce și doar apoi luați decizia. Știu că pentru unii e greu cu bugetul, iar pentru alții deciziile se iau pe fond emoțional când vad poze de tip Before & After cu transformări uluitoare, însă cred că înainte de a lua o decizie 100% e musai să te uiți la persoana cu care urmează să colaborezi minim 30 de zile ca să vezi dacă sunteți pe aceeași lungime de undă.