Bianca Elena Timșa este unul dintre cei mai talentați reporteri – jurnaliști ardeleni, deja cu o experiență considerabilă în domeniu, încă de la o vârstă fragedă. Ne-am propus să o cunoaștem dar și să intrăm în taina meseriei de jurnalist.

DISPERSIE: Meseria de reporter / jurnalist este cu siguranță una dintre cele mai frumoase și bogate în experiențe. Practic, în fiecare zi cunoști oameni noi, interacționezi cu concepte și idei noi. Ce te-a determinat să alegi această meserie și ce parcurs profesional ai urmat?

Bianca Elena Timșa: Nu stiu exact ce m-a derminat. Îmi doream la un moment dat sa continui actoria mai ales ca eram la un liceu de profil. Însă in clasa a 12-a planurile s-au schimbat. Eram 100% convinsă ca vreau sa dau la facultatea de Jurnalism. Treptat acesta dorința era tot mai mare, așa ca după examenul de bacalaureat m-am înscris la facultatea de Jurnalism. Ulterior am continuat studiile, am făcut Master Producție Media. Pe parcursul anilor de studii am efectuat stagii de practica la unele televiziuni din Cluj, însă după facultate am ales sa lucrez in imobiliare. După 1 an jumătate, mi-am dat seama ca nu acela era drumul meu, așa ca am hotărât sa plec la Bucuresti și sa urmez cursurile Intact Media Academy, Scoala de Televiziune a trustului Intact. La scurt timp m-am angajat la Antena Stars ca redactor, iar după aproape 1 an m-am întors la Cluj ca reporter la Antena3CNN, aici unde sunt si in prezent.

DISPERSIE: Se spune că jurnalist nu poți fi decât 24 din 24 de ore, oricând pregătit pentru un subiect, indiferent de ziua săptămânii. Cum reușești să-ți gestionezi programul și cât timp liber mai ai pentru tine? La ce oră spui „bună dimineața” :)?

Bianca Elena Timșa: In acest domeniu e destul de complicat sa ai un program. Sunt zile și zile. Uneori este lejer, însă sunt perioade in care mergi acasa ca la hotel. Fiecare zi e diferită și practic acesta este farmecul acestui domeniu. De obicei ziua începe undeva la ora 7,00-8,00, însă sunt zile in care încep mai devreme, deoarece am stabilite transmisiuni live in jurnalul matinal. In zilele in care nu am live in jurnalul de dimineața, programul începe așa cum spuneam in jur de 7,00-8,00, toți reporterii facem revista presei, urmarim ce a apărut peste noapte, iar apoi fiecare merge la stirea stabilită. Pe parcursul zilei avem transmisiuni live pe diverse subiecte din judet și nu numai, iar ziua nu prea sti când o închei. De multe ori apar situatii neprevazute (incendii, accidente grave sau alte situatii) și atunci ești nevoit sa mergi la filmare indiferent ce ora ar fi. Suntem ca pompierii, pregătiți mereu sa plecam, dormim cu telefonul sub perna și trebuie mereu sa fim atenți la ce se întâmpla. Au fost momente in care am plecat și la 3 dimineața la munca, am muncit și cate 12 ore sau chiar mai mult, dar sunt și zile mai lejere. Timpul liber e destul de limitat, am cam doua weekend-uri libere/ luna. Când toți ceilalți sunt liberi de sarbatori sau alte zile libere legale, noi jurnaliștii atunci muncim mai mult.

DISPERSIE:  Care este cea mai grea experiență în calitate de jurnalist? Povestește-ne un amănunt, un moment din bucătăria internă a reporterului, ceva ce merită împărtășit.

Bianca Elena Timșa: Au fost multe momente dificile. Insa unul dintre cele mai grele a fost imediat după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Am stat aproape doua săptămâni la vama din Sighet si am întâlnit o mulțime de oameni, fiecare cu povestea lui. Cel mai mult m-a impresionat o mama tanara care venise in Romania cu fiul ei de aproape 5 ani. Copilul îmi povestea ce a văzut la el in oras, îmi povestea despre bombardamente, despre cum tatăl lui a ramas in Ucraina sa lupte. Imediat după ce i-am luat mamei lui un interviu, copilul a venit si m-a îmbrățișat. Am fost copleșită de emoții. A fost foarte greu sa gestionez aceste situatii si sa încerc sa îmi fac treaba de jurnalist pana la capat.

Au fost însă si momente mai puțin frumoase. De multe ori pe teren am fost amenințati. In Mures, in anul 2018, eram la o filmare, iar la un moment dat un domn a scos cuțitul la mine si la cameraman. Ne-a amenințat si ne-a cerut sa plecam urgent de acolo. In situațiile acestea este destul de complicat sa îți păstrezi calmul.

Au existat mai multe situatii in care am fost amenințati, înjurați sau agresati fizic. Un alt moment dificil a fost atunci când eram in fata unui bloc unde locuiau foarte mulți studenti. La un moment dat am văzut cum un tanar francez isi agresa iubita. Eram mai mulți jurnaliști prezenți acolo si i-am cerut sa înceteze, moment in care tânărul a devenit violent si a început sa lovească camerele de filmat, dar si pe noi. Atunci am sunat la politie.

DISPERSIE: Există reportaje, transmisiuni, care ți-au eșuat în primă fază, dar pe care ulterior ai reușit să le duci la capăt, până ce ți-au reușit?

Bianca Elena Timșa: Da, categoric. Nimeni nu e perfect și prin greșeli ajungem sa evoluam. Au fost momente, mai ales la început, când fie eram emoționată, fie nu stăpâneam foarte bine subiectul și atunci mai scăpăm câte o bâlbă, însă ulterior reușeam sa duc transmisiunea live la capat. Cât despre reportaje, nu am avut situatii in care sa nu le duc la bun sfârșit. Sunt situatii când persoana pe care trebuie sa o intervievezi se răzgândește sa îți vorbească pe camera și atunci e posibil ca fara acea persoana sa nu poți realiza acel material.

DISPERSIE: Care este lucrul cel mai util pe care l-ai învățat în meseria de jurnalist și care te poate ajuta și în viața de zi cu zi?

Bianca Elena Timșa: Sunt o mulțime de lucruri. Printre cele mai importante se numără: curajul. Asumarea este unul dintre aspectele importante in aceasta meserie. Sa ai curajul sa spui lucrurilor pe nume.

DISPERSIE: În România, conceptul de „presă liberă“ este unul realist sau este doar un concept deontologic neaplicabil? Ai fos vreodată constrânsă/presată să abandonezi un subiect? Mai poate fi socotită în România presa ca fiind a patra putere în stat?

Bianca Elena Timșa: Conceptul de presa libera este unul realist, cred eu. Lucrez in presa de aproape 7 ani, insa niciodată nu am fost constrânsă sa abandonez un subiect sau sa dau o anumită direcție materialelor. Cred cu tărie ca in Romania încă presa este a 4 putere in stat și are un cuvant greu de spus in societate. Multe lucruri au fost descoperite datorită presei, iar ulterior s-au luat niște măsuri, s-au remediat situatii grave datorită materialelor realizate de jurnaliști.

DISPERSIE: Ai modele în meseria de jurnalist / reporter? Atât din România cât și din străinătate.

Bianca Elena Timșa: Am foarte multe modele si imi place sa urmăresc materialele colegilor mei mai mult decât le urmăresc pe ale mele. Printre jurnaliștii din Romania pe care ii îndrăgesc si apreciez se numără: Carmen Avram, Adrian Ursu, Cristi Popovici, Andreea Esca, Sonia Simionov, Mihai Gâdea, Roxana Ciuca. Iar din străinătate Jim Sciutto, Wolf Blitzer.

DISPERISE: Ce pasiuni / hobby-uri mai ai pe lângă meseria de jurnalist, reporter ?

Bianca Elena Timșa: Din păcate nu prea îmi ajunge timpul sa fac tot ceea ce îmi place. Iubesc ieșirile in natura, sportul, tot ce tine de beauty. Am cateva cursuri in domeniul de beauty și la un moment dat mi-as dori sa reusesc sa fac ceva și pe partea asta.